Yago
My Yago
navigation-menu

Wat is de Brandverzekering voor een Huurder ?

 • Alles over de Brandverzekering voor Huurders
 • Bereken je Brandverzekering in enkele klikken!
96%
van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval
Als Huurder is het in Vlaanderen verplicht een Brandverzekering Af te Sluiten 🧯. Yago legt je uit hoe. Bereken je Brandverzekering als Huurder!

Wil je weten welke brandverzekering je moet afsluiten als huurder? Elke huurder in Vlaanderen en Wallonië is immers verplicht een brandverzekering af te sluiten. Yago legt de brandverzekering hier voor je uit.

Wil je de prijs berekenen voor je brandverzekering als huurder? Maak met Yago een simulatie voor je huurdersverzekering en ontdek de premie van jouw brandverzekering!

Wat dekt de Brandverzekering voor een Huurder?

De brandverzekering voor een huurder of de huurdersverzekering komt tussen voor de huurdersaansprakelijkheid. Het dekt de schade die een huurder kan veroorzaken aan de gehuurde woning gedurende zijn verblijf. Een huurder heeft immers de verantwoordelijkheid het verblijf in dezelfde staat terug te geven aan de eigenaar nadat het huurcontract beeindigt is.

Om te vermijden dat een huurder zichzelf in de schulden werkt en om ervoor te zorgen dat de eigenaar correct vergoed wordt, is de huurdersaansprakelijkheid verplicht in zowel Wallonië als Vlaanderen. In Brussel is het nog niet verplicht maar de eigenaar kan wel een huurder verplichten een huurdersaansprakelijkheid af te sluiten.

De Brandverzekering voor een Huurder: Wat dekt de Huurdersaansprakelijkheid?

De huurdersaansprakelijkheid komt tussen voor:

 • De schade die onvrijwillig wordt veroorzaakt aan de gehuurde woning zoals brand, waterschade, overstroming, natuurrampen, enz.
 • De schade veroorzaakt aan derden zoals de buren.

Wat zijn de optionele waarborgen van de Brandverzekering voor een Huurder?

Je kan de dekking van je brandverzekering voor je huurhuis of appartement verder uitbreiden met verschillende optionele waarborgen:

 • Een rechtsbijstand: Je kan kiezen tussen een basisdekking of een uitgebreide dekking. De basisdekking zal tussenkomen voor je verdediging in geval van een geschil met derden. Met een uitgebreide rechtsbijstand kan je ook de eigenaar aanklagen in geval van een geschil.
 • Diefstal: Je kan de inboedel tegen diefstal verzekeren. Hiervoor kan jezelf een bedrag kiezen waarvoor je verzekerd wilt zijn.
 • Glasbreuk: Deze waarborg zit vaak in de basiswaarborgen van een brandverzekering inbegrepen. Sommige verzekeraars bieden het aan als optionele waarborg. Het komt tussen bij het barsten en breken van ramen maar ook andere glazen objecten in de woning.
 • De inboedel: Je kan ook de inboedel van je huurwoning laten verzekeren. De schade aan je meubels en inhoud zal dan ook door de brandverzekering gedekt worden.

Hoeveel kost de Brandverzekering voor een Huurder?

Een brandverzekering voor een huurder in Brussel, op de eerste verdieping met 1 slaapkamer, een badkamer, een living en een keuken kost ongeveer € 100/jaar.

In het algemeen wordt de premie van een verzekering voor een huurder aan de hand van volgende factoren berekend:

 • De ligging van de woning.
 • De samenstelling van het huis: aantal kamers, een kelder, zolder, enz.
 • De optionele waarborgen die je afsluit.
 • Het type woning: huis, appartement, studio, enz.
 • De verzekeringsmaatschappij.

Hoe maak ik een Simulatie voor mijn Brandverzekering als Huurder

Met Yago kan je een simulatie maken voor je brandverzekering als huurder. Als onafhankelijk verzekeringsmakelaar kunnen wij een neutraal advies geven over de verschillende brandverzekeringen die op de markt beschikbaar zijn.

Je hoeft slechts enkele vragen in te vullen waarna wij op zoek gaan naar een brandverzekering die bij jouw behoeften en jouw woning past. Daarnaast kan je ook rekenen op onze verzekeringsexperts voor al je vragen over de brandverzekering.

Als je een offerte hebt gevonden die je bevalt kan je deze ook online afsluiten. Je stuurt een foto van de noodzakelijke documenten en je tekent je verzekeringscontract online. De verzekeringen waren nog nooit zo eenvoudig als bij Yago.

Je kan bij ons niet enkel een verzekering vinden en afsluiten, je kan ook al je verzekeringscontracten op één plaats beheren. Vanuit je persoonlijk account krijg je een overzicht van al je verzekeringen en kan je online een schadeaangifte doen.

Jij kan het ook proberen!

De Brandverzekering voor een Huurder: Wat zijn de verplichtingen voor de Eigenaar?

Jij bent als huurder verplicht de woning in dezelfde staat terug te geven op het einde van de huurperiode. Maar de eigenaar heeft ook zijn verplichtingen:

 • De beschikbare woning moet fatsoenlijk zijn en zich in een goede staat bevinden.
 • De verschillende apparaten die ter beschikking worden gesteld door de verhuurder zoals in de keuken moeten in goede functionele staat zijn.
 • De eigenaar moet toezien op het onderhoud van de woning gedurende de verhuur. Hij moet waken over de natuurlijke degradatie van het gebouw.
 • De eigenaar moet in begin van de verhuur de staat van de woning met de huurder bespreken.
 

Elke huurder in Vlaanderen en Wallonië is verplicht een huurdersaansprakelijkheid af te sluiten. Daarnaast kan je als huurder je brandverzekering verder uitbreiden met waarborgen zoals diefstal, inboedel en rechtsbijstand.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Onze +9000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

30 november 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.