Yago ex-Seraphin
My Yago

Wat is de verzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’?

 • Huisje, tuintje, brandverzekering!
 • Is een verzekering huurdersaansprakelijkheid verplicht?
 • Bereken je prijs in 5 minuten met Yago
96%
van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval
Een aansprakelijkheidsverzekering is als huurder verplicht om af te sluiten, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Met deze verzekering wordt eventuele schade die je toebrengt aan je huurwoning gedekt. Yago legt je alle details uit.

Komen de verplichtingen je oren uit? Luister dan even naar Yago. De burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is de enige verplichte autoverzekering in België. Ook al staat je wagen stil, als hij ingeschreven staat bij de DIV, moet hij verzekerd zijn. Aangezien die verzekering toch verplicht is, vinden wij bij Yago het belangrijk dat jij de meest geschikte BA-verzekering voorgeschoteld krijgt.

Wat is huurdersaansprakelijkheid?

Wie een woning huurt, is verplicht om na z’n verblijf die woning in de oorspronkelijke staat terug te geven. Daarom zijn huurders om een huurdersaansprakelijkheid af te sluiten als deel van hun brandverzekering. Die waarborg komt tussen voor alle schade die je als huurder onopzettelijk veroorzaakt hebt. Daarmee wordt het eigendom van je huisbaas beschermd. Hoewel de huurdersaansprakelijkheid verplicht is in Vlaanderen en Wallonië, hoef je er in Brussel nog geen af te sluiten. De eigenaar van de woning kan dat daarentegen wel eisen in het huurcontract. Behalve de aansprakelijkheidsverzekering kan je als huurder nog kiezen voor optionele waarborgen, zoals inboedel, diefstal, en rechtsbijstand.

Niet te verwarren!

Je huurwaarborg staat los van de huurverzekering. Hij bedraagt meestal 2-3 maanden huur, die aan het begin van de huurperiode wordt overgemaakt. Op het einde van je huurtermijn krijg je dat bedrag weer terug als je de woning in goede staat hebt achtergelaten. Als je de huur niet iedere maand gestort hebt of er waren kleine reparaties nodig voor schade die jij aangebracht hebt, dan mag de verhuurder gebruik maken van de waarborg.

Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering?

Je kan in vele gevallen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Denk vooral aan:

 • Schade aan je appartement door water, brand, overstromingen of natuurrampen
 • Schade veroorzaakt aan derden, zoals je buren
 • Schade aan de inboedel van de huurder

Daarnaast kan je ervoor kiezen om je dekking uit te breiden met optionele waarborgen:

 • Rechtsbijstand: Met de waarborg rechtsbijstand profiteer je zowel van administratieve, als juridische hulp.
 • Diefstal: Je diefstalverzekering compenseert de schade die je leed als gevolg van (poging tot) diefstal.
 • Glasbreuk: Bij het gros van de verzekeraars valt glasbreuk onder de huurverzekering. Maar enkele verzekeraars bieden dat enkel aan als optionele waarborg. Zowel gebroken als gebarsten ruiten en andere glazen objecten worden vergoed.

Heeft de eigenaar verplichtingen?

Als huurder draag je uiteraard zorg voor de woning die je huurt, maar ook de eigenaar is niet vrij van verplichtingen. Te allen tijde mag de huurder aan de eigenaar vragen om de nodige werken uit te voeren. Weigert je huisbaas? Dan kan je een klacht indienen. Daarom raden we je aan om de waarborg rechtsbijstand af te sluiten. Neem voor alle zekerheid contact op met de juridische tak van Yago.

 • Voor verhuur moet de woning in goede staat verkeren
 • Het sanitair, de keukenapparatuur en andere toestellen moeten werken
 • De verhuurder moet toezien op het onderhoud van het gebouw

Wat is de premie van je huurdersaansprakelijkheid?

De prijs van je brandverzekering en de huurdersaansprakelijkheid hangt af van verscheidene factoren, zoals:

 • De ligging van de woning
 • De indeling van de woning
 • De gewenste waarborgen
 • Het woningtype
 • De verzekeraar

Burgerlijke aansprakelijkheid? Het enige waar wij jou aansprakelijk voor houden, is dat je nog geen verzekering hebt bij Yago! Wij vinden voor iedereen een autoverzekering naar believen. Spookt de twijfel rond in je hoofd? Neem dan even contact op met onze experts! Zij zijn ook BA: Buitengewoon aardig.

 

Als huurder ben je in Vlaanderen en Wallonië verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ze beschermt de gehuurde woning voor materiële schade die jij kan veroorzaken. Ga met Yago op zoek naar de brandverzekering die het best bij jou past!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Onze +9000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

21 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.