Yago
My Yago
navigation-menu

Wat is een Huurdersaansprakelijkheid?

 • Alles over de Huurdersaansprakelijkheid
 • Bereken je Huurdersaansprakelijkheid in 5 minuten!
96%
van onze klanten bevelen ons aan nadat ze een schadegeval hebben gehad
Op zoek naar een Huurdersaansprakelijkheidsverzekering 🏘️? Yago legt het uit. Maak online een Simulatie voor je huurdersaansprakelijkheids.

Wil je meer weten over de huurdersaansprakelijkheidsverzekering? Of ben je enkel op zoek naar de juiste brandverzekering als huurder? Yago helpt je voor al je verzekeringen. Wij leggen hier de brandverzekering voor huurders uit.

Wil je de prijs van je aansprakelijkheidsverzekering als huurder ontdekken? Dan kan je een simulatie maken voor je brandverzekering met Yago!

Wat is de Huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Als je een woning huurt, ben je verplicht deze woning in dezelfde staat terug te geven. Het is mogelijk dat de woning schade oploopt door bijvoorbeeld brand. De huurdersaansprakelijkheidsverzekering zal tussenkomen voor onvrijwillige materiële schade aan de woning waarvoor jij verantwoordelijk bent.

Wat is het verschil tussen de borg en de Huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

De huurdersaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering voor de onvrijwillige materiële schade die jij als huurder aan de woning veroorzaakt.

De borg is een voorschot op de huur, meestal 2- 3 maanden huur, dat in het begin van de huurperiode wordt vastgezet. Dit bedrag krijg je op het einde van de huurperiode terug als je de huur iedere maand betaald hebt en de woning in goede staat hebt teruggegeven. De verhuurder mag gebruik maken van de waarborg indien je niet elke maand betaald hebt, of indien er reparaties nodig zijn voor schade die jij veroorzaakt hebt.

Wat dekt de Huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

De huurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt je voor verschillende vormen van schade zoals:

 • De onvrijwillige schade aan het appartement door waterschade, brand, overstromingen, natuurrampen, enz.
 • De schade veroorzaakt aan derden zoals je buren.
 • Schade aan de meubels van de huurder (of de eigenaar in geval van verhuur met inboedel).

Dekt mijn Brandverzekering enkel de Huurdersaansprakelijkheid?

De brandverzekering voor een huurder komt tussen voor de huurdersaansprakelijkheid. Je kan er zelf voor kiezen om je dekking uit te breiden met andere waarborgen:

 • Rechtsbijstand: Deze waarborg komt op voor je rechten. Ze verdedigt je als je een geschil hebt met derden.
 • Diefstal: Dit is een waarborg die de inhoud van je woning beschermt tegen diefstal. Je kiest zelf een bedrag waarvoor je de inboedel verzekert.
 • Glasbreuk: De meeste verzekeraars dekken glasbreuk onder de huurdersaansprakelijkheid. Enkele verzekeraars hebben dit enkel als optionele waarborg. Ze komt tussen voor het breken en barsten van ramen of andere glazen objecten.

Wat is de Prijs van een Huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

De prijs van een brandverzekering voor de huurdersaansprakelijkheid is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een appartement in Brussel op de eerste verdieping dat bestaat uit een slaapkamer, badkamer, living en keuken betaal je ongeveer € 100/jaar voor de huurdersaansprakelijkheid. De premie van een huurdersaansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van verschillende factoren:

 • De ligging van de woning.
 • De opbouw van de woning: kelder, zolder, aantal badkamers, enz.
 • De aanvullende waarborgen die je wilt afsluiten.
 • Het type woning: appartement, huurhuis, enz.
 • De verzekeringsmaatschappij.

Met Yago kan je een simulatie maken voor je huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Als onafhankelijke verzekeringsmakelaar werken wij samen met verschillende verzekeraars. Zo kunnen wij voor elke klant de juiste brandverzekering vinden.

Benieuwd naar de premie voor jouw huurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Is de Aansprakelijkheidsverzekering voor een Huurder verplicht?

Afhankelijk van je woonplaats is een huurdersaansprakelijkheidsverzekering verplicht:

 • In Vlaanderen is, sinds januari 2019, elke huurder verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
 • In Wallonië is, sinds september 2018, elke huurder verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
 • In Brussel is de huurdersaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. De eigenaar kan dit wel eisen van de huurder in het huurcontract.

Wat zijn de Verplichtingen van de Eigenaar?

Als huurder moet jij zorg dragen voor de gehuurde woning. Maar de eigenaar heeft ook verplichtingen:

 • De verhuurde woning moet in goede staat zijn.
 • De verschillende onderdelen zoals sanitair, keukenapparaten moeten functioneren.
 • De eigenaar moet toezien op het onderhoud van het gebouw en reparaties uitvoeren in geval van natuurlijke degradatie van de woning.
 • De eigenaar moet de staat en onderhoud met de huurder bekijken vanaf het begin van de huurperiode.

Als dit niet het geval is mag de huurder aan de eigenaar vragen om de noodzakelijke werken uit te voeren. Als de eigenaar weigert kan de huurder een klacht indienen. Hiervoor raden we aan de juiste rechtsbijstand af te sluiten voor je woning.

 

Als huurder ben je in Vlaanderen verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ze beschermt de gehuurde woning voor materiële schade die jij kan veroorzaken. Ga met Yago op zoek naar de brandverzekering die het best bij jou past!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Verzekeringsexpert bij Yago

Onze +8000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 Maart 2021
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door.
💪💪👋👋

Ann

7 Juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 November 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 September 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 Augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 0ktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯%

Damien

30 Novembre 2021
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 Februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 Oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 Novembre 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

19 Janvier 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.