Yago
My Yago
navigation-menu

Is de Brandverzekering voor een Huurder Verplicht?

  • Alles over de Brandverzekering voor een Huurder
  • Bereken je Brandverzekering in enkele klikken
96%
van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval
Wil je weten of de Brandverzekering Verplicht is 🧯? Een wat dekt de Brandverzekering? Yago legt het uit!

Wil je weten wat de verplichte brandverzekering voor een huurder precies inhoudt? Yago legt hier alles over de brandverzekering uit en geeft je meer informatie over deze wettelijke verplichting.

Wil je meer informatie over de prijs van je brandverzekering? Maak dan een simulatie met Yago en kom meer te weten over de kosten!

Wie is Verplicht een Brandverzekering af te sluiten?

Als eigenaar die in de woning woont ben je niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Als huurder of verhuurder is dit afhankelijk van de regio waarin de woning zich bevindt:

Regio Verzekering Huurder Verzekering Verhuurder
Vlaanderen Verplicht Verplicht
Wallonië Verplicht Niet verplicht
Brussel Niet verplicht Niet verplicht

Als huurder ben je dus verplicht in Vlaanderen en Wallonië een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In Brussel is dit (nog) niet verplicht. Wel kan de verhuurder aan de huurder vragen om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Als je een woning met een lening koopt kan de bank je ook verplichten een brandverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je de lening kan terugbetalen als je de woning in een brand verliest.

Wat is de Verplichte Brandverzekering voor een Huurder?

De verplichte brandverzekering voor een huurder is een verzekering voor de huurdersaansprakelijkheid. Als je een woning huurt dien je die in dezelfde staat terug te geven aan het einde van de huurperiode. Het kan gebeuren dat je onvrijwillige materiële schade hebt veroorzaakt aan een huurwoning. Om te vermijden dat de huurder geen huurschulden heeft en om er voor te zorgen dat de eigenaar op de juiste manier vergoed wordt, is de brandverzekering voor een huurder in Vlaanderen en Wallonië verplicht.

De huurdersaansprakelijkheid komt tussen voor de onvrijwillige materiële schade aan de woning door brand, water, storm, bliksem, enz.

De optionele waarborgen van de Verplichte Brandverzekering voor huurders

Met de huurdersaansprakelijkheid ben je wettelijk in orde. Maar je kan je bescherming verder uit te breiden met enkele optionele waarborgen. Zo kan je kiezen uit:

  • Diefstal: Als er wordt ingebroken, zal de verzekeringsmaatschappij voor de gestolen goederen tussenkomen. Je kan zelf kiezen voor welk bedrag je jouw goederen verzekert.
  • Rechtsbijstand: De rechtsbijstand zal jouw rechten verdedigen. Je kan kiezen om een eenvoudige rechtsbijstand af te sluiten of een uitgebreidere rechtsbijstand. De eenvoudige rechtsbijstand zal tussenkomen voor je verdediging in geval van een geschil. Met de uitgebreide rechtsbijstand kan je ook de huisbaas aanklagen in geval van een geschil.
  • Inboedel: De huurdersaansprakelijkheid komt tussen voor de schade aan het gebouw. Met de inboedelverzekering kan je deze tussenkomst verder uitbreiden naar de inhoud van je woning. De verzekeringsmaatschappij zal na schade ook tussenkomen voor meubels, kleding, Tv, enz.

Wat is de Prijs van de Verplichte Brandverzekering voor een Huurder?

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen is de brandverzekering voor een huurder goedkoop voor het bedrag waarvoor je verzekerd wordt. Hieronder vind je een tabel met enkele voorbeelden:

Verzekeraar Huurdersaansprakelijkheid Diefstal + inboedel Rechtsbijstand
AXA € 79 € 49 € 19
Vivium € 87 € 43 € 17
Baloise € 86 € 77 € 109
Generali € 129 € 43 € 20

De simulatie werd gemaakt voor een appartement van 70m² in Etterbeek met 1 kamer, een badkamer en een woonkamer.

Wat is de Prijs van de Verplichte Brandverzekering voor een Huurder?

De tabel hierboven is een voorbeeld om je een idee te geven van de aansprakelijkheidsverzekering van de huurder. Maar wat bepaalt nu de prijs van de brandverzekering? Om de premie te berekenen houdt de verzekeringsmaatschappij rekening met de volgende factoren:

  • De ligging van de woonplaats: Het risico is afhankelijk van de plaats waar de woning staat.
  • De opbouw van de woning: Hoeveel kamers, badkamers, enz.
  • Andere ruimten van de woning: Een garage, een zolder, een zwembad, een tuin, enz.
  • De optionele waarborgen die je wilt afsluiten.

Wil je een nauwkeurige berekening van jouw brandverzekering? Maak een simulatie en ontdek de prijs van je brandverzekering!

 

Elke huurder in Vlaanderen en Wallonië is verplicht een brandverzekering af te sluiten. Met Yago zoek je niet alleen de juiste brandverzekering voor je huurwoning maar geniet je ook van het onafhankelijk advies van een verzekeringsmakelaar!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Onze +9000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

30 november 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.