Yago
My Yago
navigation-menu

De Brandverzekering: Wat is een Inboedel Verzekering?

  • Alles over de Brandverzekering
  • Vind je Inboedel Verzekering
96%
van onze klanten bevelen ons aan nadat ze een schadegeval hebben gehad
Op zoek naar een Inboedel Verzekering? Yago legt uit. 🆓 Krijg een Gratis offerte in minder dan 5 minuten met Yago!

Ben je op zoek naar de juiste brandverzekering en weet je niet of je de inboedel moet verzekeren? Yago legt je de verschillende waarborgen van een brandverzekering uit.

Wil je weten wat de prijs is van een brandverzekering met inboedel? Maak een simulatie met Yago en vind de juiste brandverzekering.

Wat is een Brandverzekering met Inboedel?

De inboedelverzekering is een optionele waarborg van de brandverzekering die je meubels beschermt. De brandverzekering met inboedel is dus niet verplicht. De brandverzekering zelf is wel verplicht voor huurders in Vlaanderen en Wallonië.

Met de brandverzekering kan je het gebouw dekken, maar je meubels en de volledige inboedel is niet verzekerd. Hiervoor kan je een inboedelverzekering afsluiten.

Met de inboedelverzekering is de inhoud van je woning beschermd tegen de schade veroorzaakt door brand, explosie, implosie, natuurrampen, overstroming, waterschade, terrorisme, enz.

Als je meubels van een hoge waarde bezit zoals antieke kasten of zetels, of je wilt de inhoud van je kasten beschermen, dan moet je een inboedelverzekering afsluiten. In functie van je verzekeringscontract kan je er ook voor kiezen om kunstwerken, juwelen en andere waardevolle zaken te beschermen.

De Brandverzekering: Wat is de Inboedelverzekering voor een Huurder?

Als huurder is het in Vlaanderen en Wallonië verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je kan in je verzekeringscontract ook de optionele waarborg inboedel afsluiten. Daarmee bescherm je de inboedel van je woning.

De Brandverzekering: Wat is de Inboedelverzekering voor een Eigenaar?

Als eigenaar is het als eerste belangrijk je gebouw te verzekeren. Hierbij kan je ook de combinatie maken van een inboedel-en brandverzekering. De prijs zal lichtjes verhogen maar je bent in dit geval ook gedekt voor de schade aan de inhoud van je woning.

 

Let op: Controleer regelmatig of de waarde van je inboedel overeenkomt met de verzekerde waarde van je verzekeringscontract. Na verloop van tijd kan de waarden van objecten in je huis toenemen. Dit kan er voor zorgen dat de waarde van al deze objecten de verzekerde waarde van de verzekering overstijgt.

Voor hoeveel Dekt een Inboedelverzekering in België?

De prijs van een inboedelverzekering in België kan op verschillende manieren berekend worden:

  • Een globaal bedrag: De waarde van de inboedel wordt verzekerd met een globaal bedrag. Hierbij is het belangrijk dat je de inboedel goed kan schatten. Let erop dat je geen waarde objecten vergeet op te nemen in dit bedrag.
  • Een percentage: Het is ook mogelijk de waarde van je inboedel te laten schatten op een percentage van de waarde van het gebouw (bv. 30% van de waarde van het gebouw).
  • Een bedrag per stuk: Hierbij wordt een bedrag bepaalt per item dat je wilt verzekeren. Daarnaast is er ook een maximumbedrag waarvoor de verzekering tussenkomt. Als deze items en bedragen worden vermeld in je verzekeringscontract.
  • Een maximum bedrag: Hierbij wordt een maximum waarde per object bepaalt.

Hoe wordt de Waarde van de Inboedel door mijn Brandverzekering Berekend?

Om de schadevergoeding te berekenen maken de verzekeringsmaatschappijen gebruik van de nieuw waarde van de inboedel. Echter als de inhoud als verouderd wordt geschat zal de waarde dalen.

 

Let op: De inboedelverzekering komt niet tussen voor elektronische apparaten en objecten, juwelen en meubels of objecten van waarde. Als je deze items ook wilt beschermen, moet je dit op voorhand vermelden bij je verzekeraar en mee laten opnemen in het verzekeringscontract.

Is de inhoud van mijn diepvriezer gedekt in geval van stroomstoring?

De inhoud van je diepvries kan snel verloren gaan als de stroom uitvalt door bijvoorbeeld werkzaamheden. De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken ook de kosten van de voeding die je moet weggooien door het uitvallen van de diepvries of de koelkast. Hiervoor moet je enkel een bewijs voorzien dat de oorzaak van de schade voortkomt uit een stroomstoornis.

Is mijn auto ook beschermd door de Inboedel Brandverzekering?

De meeste verzekeringscontracten dekken geen auto die in de garage staat. Hiervoor kan je het best een omniumverzekering afsluiten voor je auto.

Er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die een optie voorzien om de inhoud van je garage ook te dekken. AXA voorziet bijvoorbeeld een optie waarbij de vernoemde auto's ook gedekt zijn met een omnium als er schade is door brand aan de auto.

De Brandverzekering: Is mijn Inboedel ook Beschermd als ik in een risico gebied woon?

De verzekeringsmaatschappij zal je inboedel ook beschermen als je in een risico gebied woont voor overstromingen. Echter zal de premie mogelijk verhoogd zijn als je huis na 2008 gebouwd is.

4 Adviezen voor de Inboedelverzekering in België

Wij geven je 4 adviezen zodat je goed gedekt wordt met je inboedelverzekering:

  1. Bewaar de facturen van de goederen die verzekerd zijn.
  2. Neem foto's van de facturen zodat ze niet verloren gaan door bv. brand.
  3. Als je waardevolle objecten bezit laat deze dan schatten. De expertise is een bewijs van de waarde van deze objecten.
  4. Maak gebruik van het evaluatierooster. Zo loop je niet het risico onderverzekerd te zijn.
 

Het verlies van inboedel kan naast de schade van je gebouw een groot verlies zijn. Met de inboedelverzekering kan je de inhoud van je woning dekken. Vind met Yago de brandverzekering die bij je past.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Verzekeringsexpert bij Yago

Onze +8000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 Maart 2021
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door.
💪💪👋👋

Ann

7 Juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 November 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 September 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 Augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 0ktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯%

Damien

30 Novembre 2021
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 Februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 Oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 Novembre 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

19 Janvier 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.