Yago
My Yago
navigation-menu

Alles over de Rechtsbijstand van een Brandverzekering

 • Alles over de Brandverzekering
 • Maak een Simulatie voor je woningverzekering
96%
van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.
Wil je een Rechtsbijstand afsluiten bij je Brandverzekering 🏠? Yago legt uit hoe. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering

Ben je benieuwd naar de verschillende waarborgen van een brandverzekering? Wil je weten of een rechtsbijstand noodzakelijk is voor je brandverzekering? Yago legt je hier de brandverzekering uit. Wij helpen je de juiste keuze te maken voor je brandverzekering.

Wil je een simulatie maken voor een brandverzekering? Met Yago, jouw digitale verzekeringsmakelaar, kan je online een simulatie maken voor je brandverzekering.

Wat is de Rechtsbijstand van een Brandverzekering?

De rechtsbijstand is een optionele waarborg die je kan afsluiten bij je brandverzekering. Ze is dus niet verplicht. Deze waarborg zorgt voor een administratieve en juridische bijstand. Ze zal jouw rechten verdedigen in geval van een proces omtrent een schadegeval met je woning. Ze dekt ook de advocaatkosten.

De brandverzekering is al een grote bescherming voor de mogelijke kosten na brand, natuurrampen, waterschade, enz. Echter kan het zijn dat een verzekeringmaatschappij soms een schadevergoeding weigerd te betalen of dat iemand anders schade maakt aan je huis maar en deze niet wil vergoeden. Dan moet je een juridische procedure aangaan. Hiervoor zal de rechtsbijstand tussenkomen. Ze dekt je voor het bedrag dat noodzakelijk is voor noodzakelijke advies en de juiste afhandeling van de juridische procedure.

Wat wordt gedekt door de Rechtsbijstand van een Brandverzekering?

Elke verzekeringsmaatschappij stelt haar eigen rechtsbijstand samen voor de brandverzekering. Afhankelijk van jouw situatie en noden zal je de juiste rechtsbijstand moeten kiezen. Zo zal de rechtsbijstand voor een eigenaar verschillen van een rechtsbijstand voor een huurder.

Vraag advies aan een de verzekeringsexperts van Yago en vind de juiste rechtsbijstand voor je brandverzekering.

De 3 basisdekkingen van de Rechtsbijstand

De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een meer of minder uitgebreide bijstand, dit is afhankelijk van het verzekeringsproduct. Je kan dus kiezen voor een basis rechtsbijstand of een uitgebreide rechtsbijstand.

De basis rechtsbijstand dekt meestal:

 • Verhaal van derden: Als de brand bij de buren ook schade toebrengt aan jouw huis, zal de rechtsbijstand ervoor zorgen dat dat de aansprakelijke voor de schade tussenkomt.
 • Strafrechtelijke verdediging: Indien je een aanmanning krijgt zal de rechtsbijstand de kosten van de strafrechtelijke verdediging op zich nemen.
 • Verdediging tegen je verzekeringsmaatschappij: Als je verzekeringsmaatschappij een vergoeding niet zal betalen, zal de rechtsbijstand opkomen voor je belangen. In dit geval kan je beter een onafhankelijke rechtsbijstand kiezen.

De meeste verzekeringsmaatschappijen voorzien naast een rechtsbijstand ook hulp voor juridische vragen. Meestal beschikken ze over een speciaal nummer waarnaar je kunt bellen met al je vragen in verband met je woningverzekering. Ze geven de nodige uitleg en zullen je doorverwijzen naar de juiste instanties als je meer hulp nodig hebt of ingewikkelde vragen.

De rechtsbijstand zal meestal tussenkomen in der minne. Indien dit niet mogelijk is zal ze de juiste juridische stappen ondernemen. Voor elk schadegeval is een maximumbedrag waarvoor de rechtsbijstand tussenkomt. Weet ook dat je niet gedekt kan worden door een rechtsbijstand voor je brandverzekering als je geen burgerlijke aansprakelijkheid voor de woning hebt afgesloten (eigenaar) of een burgerlijke aansprakelijkheid (als huurder).

Heb je meer informatie of advies nodig voor je brandverzekering met rechtsbijstand? Onze adviseurs zijn bereikbaar op 02 808 11 87 of via [email protected]

Wat is de uitgebreide Rechtsbijstand van een Brandverzekering?

Wil je zo volledig mogelijk gedekt zijn door de rechtsbijstand van je brandverzekering? In dit geval kan je beter een uitgebreide rechtsbijstand afsluiten. Deze dekt:

 • De juridische kosten ook als jij het proces begint.
 • De bescherming voor een geschil met personeel (poetsvrouw, tuinman, enz.).
 • Juridische hulp als je een geschil hebt met de administratie of fiscale administratie.
 • De rechtsbijstand met hogere interventieplafonds.

Elke verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen maximumbedragen waarvoor ze je dekt. Als je de beste verzekering zoekt is het belangrijk te kijken naar de prijs, de maximumbedragen waarvoor je verzekerd bent en de dekking.

Waarom de Brandverzekering uitbreiden met een Rechtsbijstand?

De rechtsbijstand van een brandverzekering kan je enorme bedragen besparen als je een geschil hebt met je buurman, je verzekeringsmaatschappij, de eigenaar of huurder. Je krijgt dan juridisch advies, de hulp van een advocaat naar keuze, enz.

Waarvoor dient de Rechtsbijstand van een Brandverzekering voor een huurder?

De rechtsbijstand voor een huurder kan tussenkomen in verschillende situaties. Stel dat je een geschil hebt over de waarborg met de eigenaar van je appartement. Als de eigenaar weigert de waarborg terug te betalen ondanks dat je altijd tijdig betaald hebt en het appartement in dezelfde staat hebt achtergelaten. In dit geval onderneemt de rechtsbijstand de juiste stappen en dekt ze de noodzakelijke kosten. Ze komt ook tussen voor geschillen met de buren.

4 Voorzorgsmaatregelen voordat je een Rechtsbijstand bij de Brandverzekering afsluit

De rechtsbijstand zal enkel efficiënt zijn als je de juiste gegevens doorgeeft aan de verzekeringsmaatschappij. Zorg dat:

 • Je alle informatie over je woning juist, precies, en volledig invult.
 • De verzekeringsmaatschappij steeds op de hoogte brengt als iets wijzigt aan je woning (een zwembad, een uitbreiding, een garage, enz).
 • Breng je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte in geval van schade.
 • Vraag advies van de verzekeringsmaatschappij voordat je een rechtsbijstand kiest. Zo ben je zeker dat de verzekeringsmaatschappij zal dekken in geval van een geschil.

Moet ik kiezen voor een Onafhankelijk Rechtsbijstand of een Rechtsbijstand in mijn Brandverzekering?

Je kan kiezen om een onafhankelijke rechtsbijstand af te sluiten of een rechtsbijstand als optie te nemen in je brandverzekering. De optionele waarborg rechtsbijstand is meestal goedkoper dan een onafhankelijke rechtsbijstand maar als je een geschil hebt met je verzekeraar zal de rechtsbijstand van deze verzekeraar ook jouw moeten beschermen.

De onafhankelijk rechtsbijstand wordt aangeboden door verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in rechtsbijstand zoals DAS of Euromex. Twijfel niet ons te contacteren als je meer vragen hebt over deze verzekeringen. Je kan altijd beroep doen op één van onze verzekeringsadviseurs.

 

De rechtsbijstand kan bijkomende kosten vermijden. Ze dekt jouw belangen als eigenaar of huurder van een woning. Ze neem het voor je op in geval van een geschil met de verzekeringsmaatschappij, huurder/eigenaar en buren

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Onze +8000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

30 november 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.