Yago
My Yago
navigation-menu

Is de Brandverzekering verplicht?

  • Alles over de Verplichte Brandverzekering
  • Bereken je Brandverzekering in enkele minuten!
96%
van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval
Is een Brandverzekering VerplichtšŸ ? Yago legt je de brandverzekeringen uit. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering!

Soms kan een brandverzekering verplicht zijn maar dat is niet in alle gevallen zo. Ze is in elk geval sterk aangeraden voor elke woningn daarom dat 95% van de Belgen een woningverzekering afsluiten. In dit artikel krijg je meer informatie over de verplichte brandverzekering.

Met Yago kan je ook een simulatie maken voor je brandverzekering en eenvoudig de verschillende verzekeraars vergelijken.

Wanneer is de Brandverzekering Verplicht in Belgiƫ?

Een eigenaar die in zijn/haar huis woont is niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Het is wel sterk aangeraden. De bedragen van schade aan je woning kunnen immers hoog oplopen.

Voor huurders en verhuurders is dit soms wel verplicht. Dit is afhankelijk van de regio waarin je woont. Hieronder vind je een tabel die aangeeft of je verplicht bent een brandverzekering af te sluiten als huurder of verhuurder.

Regio Huurder Verhuurder
Vlaanderen Verplicht Verplicht
Walloniƫ Verplicht Niet verplicht
Brussel Niet verplicht Niet verplicht

In Brussel is het niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. De huisbaas kan dit wel vragen in het verzekeringscontract.

In sommige gevallen kan de bank ook vragen om een brandverzekering af te sluiten voor je woning. Als je een woning koopt met een lening wil de bank er immers zeker van zijn dat je het bedrag kan terug betalen, ook als je de woning verliest wegens een brand.

Wat is een Verplichte Brandverzekering precies?

De verplichte brandverzekering voor een huurder en verhuurder is verschillend:

De Verplichte Brandverzekering voor een Huurder

De huurder moet in Vlaanderen en Walloniƫ verplicht een brandverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt je voor de huurdersaansprakelijkheid. Als huurder ben je verantwoordelijk gesteld de huurwoning in oorspronkelijke staat terug te geven aan de eigenaar. De huurdersaansprakelijkheid dekt de onvrijwillige materiƫle schade aan de woning. Ze zal tussenkomen bij schade door brand, water, glasbreuk, enz.

Je kan er zelf voor kiezen je huurdersaansprakelijkheid verder uit te breiden met verschillende optionele waarborgen. Deze zijn niet verplicht maar zullen je wel beter dekken. Zo heb je de optionele waarborgen:

  • Inboedel: Verzeker ook de inhoud van de woning tegen schade.
  • Rechtsbijstand: Deze waarborg is sterk aangeraden door Yago. Ze dekt je kosten in geval van geschillen in verband met de huurwoning.
  • Diefstal: Om je goederen in je woning voor inbraak te beschermen.

De Verplichte Brandverzekering voor een Verhuurder

Een verhuurder moet ook het gebouw verzekeren voor brand en waterschade. Je kan materiƫle schade aan de woning oplopen waarvoor de huurder niet verantwoordelijk is.

Daarnaast is de verhuurder ook verplicht een burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor de woning. Dit dekt de verhuurder voor de lichamelijke schade aan derden door de woning. Dit kunnen voorbijgangers betreffen of de huurder van het appartement.

Hoe maak ik een Simulatie voor mijn Verplichte Brandverzekering?

Yago biedt als onafhankelijk verzekeringsmakelaar haar diensten aan. Zo kan je online een simulatie maken voor je brandverzekering, het maakt niet uit of je huurder, verhuurder of eigenaar bent.

Wij werken samen met verschillende verzekeringsmaatschappijen. Je hoeft enkele de noodzakelijk gegevens in te vullen en wij gaan op zoek naar de beste offerte bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast kan je profiteren van het onafhankelijke advies van je verzekeringsmakelaar Yago.

Niet enkel vinden wij een goedkope brandverzekering van uitstekende kwaliteit. Je kan ook deze brandverzekering volledig online afsluiten en beheren. Je kan je contract zelfs online ondertekenen. Met je persoonlijk account kan je al jouw verzekeringen beheren en schade bij de verzekeraar aangeven.

Wil je ook een vrijblijvende offerte?

Ā 

Als huurder ben je in Vlaanderen en Walloniƫ verplicht een brandverzekering af te sluiten. Je kan een ideale brandverzekering vinden via de website van Yago. Probeer het ook en geniet van het advies van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Onze +9000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. šŸ’ŖšŸ’ŖšŸ‘‹šŸ‘‹

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. IntuĆÆtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan šŸ’Æ

Damien

30 november 2022
Alle diensten die ik zocht op ƩƩn plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiƫnt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuĆÆtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.