Yago ex-Seraphin
My Yago

Wat is een Woningpolis?

 • Alles over de Woningpolis
 • Maak een Simulatie voor je Woningpolis in enkele minuten!
96%
van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval
Ben je opzoek naar een goede Woningpolis? Yago legt hier alles over de woningverzekering uit! Maak een Simulatie en Bereken je Woningpolis🧯!

Ben je op zoek naar de juiste verzekering voor je woning? Of wil je weten wat een woningpolis precies inhoudt? De woningpolis is het verzekeringscontract van je brandverzekering (ook wel woningverzekering genoemd). Yago legt in dit artikel de woningpolis uit.

Wil je weten wat de premie van je woningpolis is? Maak een simulatie met Yago en ontdek verschillende verzekeraars!

Wat is een Woningpolis?

De woningpolis is het verzekeringscontract voor je brandverzekering of woningverzekering. Ze omvat alle officiële informatie over de brandverzekering. In je woningpolis vind je de waarborgen terug, alsook de uitsluitingen, de premie, enz.

Wat zijn de basiswaarborgen van een Woningpolis?

Een woningpolis bestaat altijd uit basiswaarborgen en optionele waarborgen. Er zijn enkele wettelijke basiswaarborgen die je in elke woningpolis terug zal vinden. Maar de meeste verzekeraars kiezen ervoor deze basiswaarborgen verder uit te breiden.

De wettelijke basiswaarborgen zijn:

 • Brand.
 • Explosie.
 • Blikseminslag.
 • Door een voertuig of een dier getroffen worden.
 • Terroristische aanslagen of conflicten.
 • Storm.
 • Natuurrampen.

De waarborgen worden meestal uitgebreid met andere waarborgen zoals:

 • Problemen met elektra.
 • Rook en roet.
 • Waterschade.
 • Glasschade.
 • Schade aan het gebouw door inbraak, poging tot inbraak en vandalisme.

Het is belangrijk je woningpolis goed te lezen om te weten voor welke basiswaarborgen je gedekt bent.

Wat zijn de optionele waarborgen van een Woningpolis?

Je kan ervoor kiezen de dekking van je woningpolis verder uit te breiden met optionele waarborgen als je jezelf nog beter wil beschermen. Elke verzekeringsmaatschappij biedt verschillende optionele waarborgen aan. Maar de meest voorkomende zijn:

 • Diefstal.
 • Inboedel.
 • Indirecte verliezen.
 • Autoschade (in de garage of op de oprit).

Is de Woningpolis verplicht?

De woningpolis is in sommige gevallen verplicht. Dit is afhankelijk van je statuut en de regio waarin je woont.

Een eigenaar is niet verplicht een woningpolis af te sluiten maar het is wel sterk aangeraden. Je hebt immers een stevig kapitaal geïnvesteerd in je woning. Als je de woning koopt met een lening kan de bank je wel verplichten om een woningpolis af te sluiten.

Voor huurders en verhuurders is dit afhankelijk van het gewest waarin je woont. Hieronder vind je een tabel die aangeeft of het verplicht is of niet.

Gewest Huurder Verhuurder
Vlaanderen Verplicht Verplicht
Wallonië Verplicht Niet Verplicht
Brussel Niet Verplicht Niet Verplicht

De verplichte woningpolis is een polis die jouw aansprakelijkheid dekt in geval van brand en waterschade.

In het Brussel Hoofdstedelijk gewest is dit niet verplicht. De verhuurder kan wel aan de huurder vragen om een huurdersaansprakelijkheid af te sluiten voor de woning.

Hoe vind ik de beste Woningpolis?

Als je de juiste woningpolis zoekt moet je eerst de vraag stellen wat jouw behoeften zijn. Volgens ons bestaat de juiste woningpolis uit de waarborgen voor de risico's waartegen jij beschermt wilt zijn, tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wij zijn van mening dat je de beste woningpolis enkel kan vinden door de verschillende brandverzekering te vergelijken.

Hoe Vergelijk ik een woningpolis?

De meeste mensen vergelijken eerste de prijs. Maar dit is niet het enigste wat je moet vergelijken. Wij geven enkele belangrijke punten om jouw brandverzekering te vinden.

 • De waarborgen: Het is belangrijk dat de woningpolis de juiste risico's dekt.
 • De prijs: Je wilt natuurlijk een goedkope brandverzekering met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
 • De vrijstelling: Wat is het bedrag van de vijstelling? Wat ben je immers met een goedkope brandverzekering als je voor elke schade een groot bedrag moet betalen.
 • De service: De service van een verzekeringsmaatschappij is belangrijk. Je wil natuurlijk een verzekeringsmaatschappij die je ook ondersteunt als je schade hebt.

Wat bepaalt de Premie van mijn Woningpolis?

De kosten met betrekking tot de premie van je woningpolis is afhankelijk van verschillende factoren:

 • De waarde van de woning: Om de waarde van een woning te schatten kan je het beste de evaluatieroosters van een verzekeringsmaatschappij gebruiken.
 • De opbouw en oppervlakte van de woning: Hoeveel kamers, is er een garage, enz.
 • De optionele waarborgen die je wilt afsluiten: Wil je een diefstalverzekering, rechtsbijstand, enz.
 • De verzekeringsmaatschappij.

Waar maak ik een Simulatie voor mijn Woningpolis?

Wil je de verschillende woningpolissen vergelijken? Dan kan je best gebruik maken van een vergelijker online.

Yago simuleert ook woningverzekeringen online. Als digitaal verzekeringsmakelaar werken wij samen met verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zo kunnen wij op zoek gaan naar een woningpolis die volledig past bij onze klanten terwijl we onafhankelijk advies kunnen geven.

Wil je het ook proberen?

 

De woningpolis is in sommige gewesten afhankelijk van je statuut. Maar ze wordt zeker aangeraden voor elke woning. Met Yago kan je een simulatie maken voor je woonverzekering en genieten van het advies van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Onze +9000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

21 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.