Yago ex-Seraphin
My Yago

Hoe wordt mijn hypotheek berekend?

 • Hoeveel kan ik lenen?
 • Mijn hypotheek berekenen
96%
van onze klanten beval Yago aan in 2021
Hypotheekexpert Yago legt alles uit wat u moet weten over het berekenen van uw hypotheek.

Heb je het nieuwe huis of appartement van je dromen gevonden? Begint u met het proces om het te kopen? Dan zult u waarschijnlijk een hypotheek moeten nemen om uw persoonlijke inbreng te completeren en uw investering te kunnen doen.

Alvorens uw lening af te sluiten, volgt hier het advies van Yago, hypotheekmakelaar, om uw lening te berekenen.

Hoe bereken je je hypotheek?

Uw hypothecaire lening is niet alleen het bedrag dat u zult lenen. In feite zijn er een aantal extra kosten die u naast dit bedrag moet betalen: notariskosten, de rentevoet en verzekeringskosten. De kosten van uw hypothecaire lening omvatten dus al deze kosten, en u moet met deze gegevens rekening houden bij de berekening van uw hypothecaire lening, want "geld lenen kost ook geld".

De rentevoet

De rentevoet, vast of variabel, voegt ook geld toe aan de kosten van uw hypotheek. Afhankelijk van de rentevoet die in uw hypotheekcontract is vastgelegd, moet u namelijk een bedrag bijtellen dat u zult moeten betalen wanneer u uw hypotheek aflost.

Notariskosten

Zoals de naam al zegt, is een hypothecaire lening een lening om de aankoop van een onroerend goed te financieren. Om deze lening te verkrijgen, vestigt de bank een hypotheek op uw nieuwe eigendom. Dit betekent dat als u uw lening niet kunt terugbetalen, u de bank toestemming geeft om uw eigendom te verkopen.

Het opmaken van een hypotheekakte is een rechtshandeling waarvoor een beroep moet worden gedaan op de diensten van een notaris. De notaris treedt dan op als tussenpersoon tussen u en de bank voor de vestiging van de hypotheek op uw huis. De honoraria van de notaris zijn als volgt verdeeld:

 • Registratierechten__: dit is een bedrag gelijk aan 1% van het door de hypotheek gedekte bedrag. Door het te betalen, betaalt u het recht om uw hypotheek te registreren.
 • De hypothecaire vergoeding__ : deze bedraagt 0,30%, berekend op het bedrag van het kapitaal en toebehoren.
 • Hypotheekprovisie__ (ook retributie genoemd): dit is een bedrag dat door de notaris aan de staat wordt betaald voor het vervullen van de hypotheekformaliteiten. Het verschuldigde bedrag is afhankelijk van de waarde van de hypotheek.
 • Honorarium van de notaris__: dit is om de notaris te betalen voor zijn werkzaamheden in verband met het opstellen van de kredietakte.

Als u meer wilt weten over deze verschillende notariskosten, ga dan naar deze site.

Frais de Notaire

Verzekeringskosten

Om meer garanties te krijgen met betrekking tot de terugbetaling van uw hypothecaire lening, kan de bank waar u uw lening hebt afgesloten u vragen om tegelijkertijd aanvullende garanties af te sluiten:

 • Opstalverzekering__: dankzij deze verzekering is de bank er zeker van dat uw huis beschermd is en het geld dat geïnvesteerd is om het te verwerven dus veilig is.
 • Dit is een verzekering die het mogelijk maakt uw lening door de verzekeraar te laten terugbetalen in geval van overlijden van de kredietnemer.

Deze kosten worden bij uw hypotheeklening opgeteld, dus vergeet niet ze in aanmerking te nemen bij de berekening van uw hypotheeklening.

Met welke voorwaarden moet u rekening houden bij de berekening van uw hypotheek?

Naast de extra kosten die aan uw hypotheek worden toegevoegd, hangt het bedrag van uw hypothecaire lening ook af van uw leenvoorwaarden, d.w.z. het geleende bedrag, de maandelijkse betalingen en de looptijd van de lening.

Hoeveel kunt u lenen?

Wij raden u aan te beslissen hoeveel u kunt lenen voordat u op zoek gaat naar uw nieuwe woning. U zult op twee manieren van deze planning profiteren:

 • Voor de verkoper__ : hij zal gerustgesteld zijn dat u erover hebt nagedacht en dat uw investeringsproject geloofwaardig is. Hij zal weten dat u een goede potentiële koper bent.
 • Voor uzelf__: als u weet welk bedrag u kunt lenen, kunt u op zoek gaan naar woningen met een prijs die in overeenstemming is met uw budget en zo desillusies vermijden.

Bij het afsluiten van een hypotheek accepteren banken over het algemeen een maximale schuldratio van 33%. Dit betekent dat uw maandelijkse betalingen niet meer dan 33% van uw maandelijkse inkomen mogen bedragen.

Om te bepalen hoeveel u kunt lenen, kunt u zich op 2 indicatoren baseren:

 • Uw netto-inkomen per maand
 • Uw vaste kosten per maand

Door met deze 2 elementen rekening te houden, weet u hoeveel u mogelijk kunt lenen voor uw hypotheek.

Welke maandelijkse betalingen bent u bereid te doen?

Met de bovenstaande overwegingen kunt u nagaan hoeveel u theoretisch maximaal kunt lenen. Wanneer u het maximumbedrag kent dat u kunt lenen, moet u ook het maximumbedrag bepalen dat u bereid bent in maandelijkse termijnen te betalen.

Deze keuze is een persoonlijke keuze die moet worden gemaakt volgens uw budget en uw verplichtingen en wensen parallel aan deze hypotheek krediet.

Hoe lang kun je accepteren voor je hypotheek?

De arbitrage met betrekking tot de maandelijkse betalingen die u bereid bent te betalen voor uw hypotheekkrediet kan ook rekening houden met de duur van uw lening. Het kan nuttig zijn om hetzelfde bedrag over 20 jaar te lenen in plaats van 15 om de maandelijkse betalingen te verminderen.

__Attention__ : als u een hypotheek koopt voor een langere termijn dan verwacht om uw maandelijkse betalingen te verlagen, moet u er rekening mee houden dat u ook meer rente hebt om terug te betalen. Wij raden u daarom aan de werkelijke winst uit de verlenging van de looptijd van uw lening te berekenen door de som van de verlaging in maandelijkse termijnen te vergelijken met de totale verschuldigde rente

Heeft u enig idee wat u wilt? Vervolgens kunt u de kosten van uw krediet berekenen en snel toegang krijgen tot de voorwaarden door hieronder een kredietsimulatie uit te voeren.

Wanneer moet je een 125% hypotheek nemen?

Als u geen eigen bijdrage hebt voor uw hypothecaire lening, is het mogelijk een hypothecaire lening af te sluiten met de naam hypothecaire lening 125%, waarvoor geen eigen bijdrage nodig is.

Deze 125% hypothecaire lening dekt :

 • De aankoopprijs van uw woning
 • Notariskosten
 • De werken indien nodig
 • Verzekering (opstalverzekering en schuldsaldoverzekering)

Goed om te weten__: De 125-hypotheek vormt een hoger risico voor de bank die de lening verstrekt. Indien u voor deze optie kiest voor uw hypothecaire lening, kan u een hoger jaarlijks rentepercentage worden aangerekend dan voor een lening die wordt afgesloten met een persoonlijke inbreng.

Om al deze berekeningen te maken en de voor u beschikbare hypotheeksimulaties te vergelijken, raden wij u aan een beroep te doen op een hypotheekmakelaar. Hij of zij zal u kunnen adviseren over uw persoonlijke situatie en behoeften en u hypotheekoplossingen kunnen bieden die bij u passen.

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onze +9000 klanten vinden ons geweldig

96% van onze klanten beval Yago aan in 2021

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

21 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.