Yago ex-Seraphin
My Yago

Technische controle voor motorfietsen: vanaf 2023 is het zover!

  • De motorverzekering van Yago: de beste op de markt!
  • Bereken je prijs in 2 minuten
96%
van onze klanten beveelt ons aan

Met je auto moet je meestal al jaarlijks naar de keuring, maar binnenkort is het ook zover voor motorfietsen. Het was oorspronkelijk al aangekondigd voor 2022, maar vanaf 1 januari 2023 zal je in Vlaanderen verplicht zijn je motor technisch te laten keuren wanneer je deze tweedehands verkoopt of na een ongeval. Deze keuring is, in tegenstelling tot wat door vele motorrijders gevreesd werd, dus niet periodiek.

Welke motorfietsen?

Niet alle soorten motoren moeten gekeurd worden. Het gaat hier om:

  • Motoren met twee, drie of vier wielen die een verbrandingsmotor en cilinderinhoud van meer dan 125cc hebben.
  • Elektrische of hybride motoren met een maximumvermogen boven 11 kilowatt én maximumsnelheid van boven de 45 kilometer per uur.

Rij je met een lichtere motor? Dan ben je voorlopig nog vrijgesteld van deze regel. Ook wanneer je buiten Vlaanderen woont is deze wet voorlopig nog niet van toepassing.

Wat wordt er gekeurd?

De nadruk zal voornamelijk liggen op de veiligheid van de motor. Er zal niet gekeken worden naar onderdelen van de motor die niet meer voldoen aan het originele model. De voornaamste elementen die gecontroleerd zullen worden zijn de remmen, het stuur, de lichten, de wielen en het chassis. De Vlaamse Overheid heeft een volledig keuringshandboek opgesteld waarin alles gedetailleerd wordt.

Hoeveel kost dit?

De kostprijs voor je motorkeuring zal wat hoger liggen dan de prijs voor je autokeuring, maar gelukkig hoef je deze niet jaarlijks te betalen. De kost voor deze controle zal €48,10 bedragen.

Waar kan je terecht?

Het aantal keuringscentra dat motorkeuringen aanbieden is momenteel nog redelijk beperkt. Vanaf 1 januari 2023 zal je in Alken, Antwerpen-Deurne, As, Brakel, Brugge, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Stekene, Wondelgem, Zellik en Zwevegem terecht kunnen voor je keuring. Dit zal geleidelijk aan uitgebreid worden naar andere keuringsstations.

Ga je een nieuwe motor kopen? Of wil je jezelf goed beschermen op de weg? Bij Yago ben je aan het juiste adres! Wij geven onafhankelijk advies over de verzekering die het best bij je aansluit, en geven juridisch advies bij een ongeval. En bovendien kan je ook meteen na het afsluiten van je verzekering al de baan op!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Wij beschermen al
meer dan 12 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2022
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

22 september 2022
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

28 oktober 2022
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2022
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.