Yago
My Yago

Wat dekt de brandverzekering van een appartement?

 • Als eigenaar of huurder makkelijk je appartement verzekeren
 • Bereken je prijs in slechts 3 minuten!
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Als eigenaar of huurder je appartement en inboedel zo goed mogelijk beschermen? Dat kan met de brandverzekering van Yago. Ontdek hier wat deze allemaal dekt 👇

Met een glimlach luister je naar de rinkelende sleutelbos in je hand, want vastgoed klinkt goed. Voor veel mensen is een huis of een appartement de duurste investering in hun leven, zeker wanneer je daar de kosten van een fraaie inboedel bij optelt. Om je vermogen te beschermen, is een brandverzekering onmisbaar. En om een brandverzekering af te sluiten, is Yago onmisbaar.

Wat is een brandverzekering

Je brandverzekering dekt alle materiële schade aan je woning. Vaak geldt brandverzekering als synoniem voor woonverzekering. Anders dan het woord dus doet vermoeden dekt een brandverzekering meer dan enkel de kosten voor brandschade aan je woning. Zo kan je ook je inboedel laten verzekeren. Je kan zelfs een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten die tussenkomt voor de schade die je aanricht in de woning van een ander.

Welke waarborgen bestaan er?

Basiswaarborgen

De meeste verzekeraars reiken een aantal basiswaarborgen aan voor jouw appartement, zoals:

 • Brand
 • Implosie en ontploffing
 • Natuurrampen
 • Omgevallen bomen en blikseminslag
 • Botsing van een dier of een voertuig met je woning
 • Glasbreuk

Optionele waarborgen

Als je op zoek bent naar volledige dekking, bestaan er naast de basiswaarborgen nog enkele optionele waarborgen. Hoewel iedere verzekeraar een eigen aanbod aan waarborgen heeft, omvat dat meestal volgende opties:

 • Diefstal
 • Vandalisme
 • Onrechtstreekse verliezen
 • Geparkeerd voertuig
 • Rechtsbijstand

Wie sluit een brandverzekering af voor een appartement?

Eigenaar

Wanneer je over de waarde van een huis spreekt, gaat het meestal om een aanzienlijk bedrag. Een groot deel van dat geld dreigt verloren te gaan bij brand of waterschade. Daarom is het van belang dat je net als 95% van de Belgen een brandverzekering afsluit. Je kan ervoor kiezen om enkel het gebouw te verzekeren of ook de inboedel op te nemen in je polis.

Goed om weten

Als je een lening aangaat, kan de bank je verplicht een brandverzekering opleggen. Daarmee beperken ze het risico dat je de lening niet zou kunnen afbetalen als je jouw woning verliest door brand.

Mede-eigenaars

Een flatgebouw telt vaak meerdere eigenaars. In dat geval kan met één brandverzekering het hele gebouw gedekt worden, zodat ook de gemeenschappelijke delen verzekerd zijn. Elke eigenaar van een appartement deelt dan in de kosten, wat doorgaans via de syndicus van het gebouw verloopt. Daarnaast kan een mede-eigenaar individueel een inboedel- of diefstalwaarborg afsluiten.

Belangrijk!

Geef altijd aan wat je verbouwd hebt in je appartement. Zo ben je altijd voor het juiste bedrag verzekerd.

Verhuurder

Iedereen die in Vlaanderen een pand of appartement verhuurt, moet een brandverzekering afsluiten. Daarmee bescherm je jezelf als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan derden vanwege jouw gebouw. Daarbovenop wil je de waarde van het gebouw niet verliezen door brand of een storm. Je kan als verhuurder ook optionele waarborgen nemen bij je woonverzekering, zoals een waarborg rechtsbijstand of een waarborg voor onbetaalde huur.

Huurder

Als huurder ben je in Vlaanderen (en Wallonië) verplicht om een brandverzekering af te sluiten, vanwege de huurdersaansprakelijkheid. Die komt tussen bij alle schade waarvoor jij als huurder aansprakelijk bent, om het bezit van de eigenaar veilig te stellen. Naast de aansprakelijkheidsverzekering heb je als huurder keuze uit de optionele waarborgen diefstal en rechtsbijstand.

Huur je een gemeubileerd appartement? Dan raad Yago aan om een brandverzekering af te sluiten die de inboedel van de woning dekt, want bij waterschade of brand kunnen de kosten aan de meubels hoog oplopen.

Clausule 'afstand van verhaal'

Om te zorgen dat niet zowel de verhuurder, als de huurder een brandverzekering moeten afsluiten, kan de verhuurder de clausule ‘afstand van verhaal’ laten opnemen in het contract. Die is verwant aan de huurdersaansprakelijkheid. Dankzij de clausule hoef je als huurder niet tussen te komen voor de schade die je per ongeluk aan het appartement toebrengt. Daar vragen verhuurders meestal een klein bedrag voor bovenop de huurprijs, wat goedkoper uitkomt dan een brandverzekering op je eigen naam.

Let goed op!

Laat je niet verleiden omdat ‘afstand van verhaal’ een goedkoop alternatief is. Als huisbaas geniet je daarbij enig voordeel, maar als huurder ben je blootgesteld aan een groot risico. Alles ligt in handen van je huisbaas. Doet die geen aangifte, dan blijf jij met de schade zitten en heb je geen eisen te stellen (ook niet in de rechtbank). Betaalt de verhuurder de premie niet? Dan ben je niet beschermd. Zo gaat het nog wel even verder. Je begrijpt het wel, hé! Je sluit best zelf een brandverzekering af.

Hoe wordt de premie voor je brandverzekering bepaald?

Voor je een woonverzekering kan afsluiten, zal je verzekeraar of je makelaar onderstaande gegevens opvragen om de prijs te bepalen van je verzekering:

 • De leeftijd van je appartement
 • Het woongebied
 • Het aantal kamers in je appartement
 • De oppervlakte van je appartement
 • De afwezigheid of aanwezigheid van een alarmsysteem
 • De waarde van je appartement
 • De waarde van de inboedel (indien je die wenst te verzekeren)
 • Een attest van je vorige verzekeraar (indien je al verzekerd was)
 • Je statuut (eigenaar, mede-eigenaar, verhuurder of huurder)

Om de exacte prijs van je brandverzekering te ontdekken, kan je bij Yago een simulatie maken.

Franchise of vrijstelling

Bij het afsluiten van een nieuwe brandverzekering let je best ook op de franchise (ook: vrijstelling). De meeste verzekeraars maken daarvan gebruik. In geval van schade aan je appartement neemt de verzekeraar dat bedrag niet op zich. Ze trekt die som af van de schadevergoeding, waardoor je dat deel van de kosten zelf zal moeten betalen. Voor een brandverzekering zonder franchise hanteert de premie moeten betalen. Er bestaan drie types vrijstellingen die elk op een andere manier worden berekend:

 • Vast bedrag: Daarbij bespreek je met jouw verzekeraar een vast bedrag voor de franchise, dat jij zelf altijd betaalt in geval van schade. Alle kosten boven dat bedrag keert je verzekeringsmaatschappij aan je uit.
 • Percentage: In dat geval bedraagt de vrijstelling een percentage van de schadevergoeding. Daardoor varieert de franchise naargelang het bedrag van de vergoeding.
 • Engelse vrijstelling: Net zoals bij het vast bedrag spreek je met jouw verzekeraar een vast tarief af. Als de schadevergoeding boven dat bedrag ligt, zal je maatschappij de volledige kosten financieren. Voor alles onder dat bedrag kom je zelf tussen.

Online brandverzekering afsluiten voor je appartement

Als eerste verzekeringsmakelaar in België biedt Yago haar diensten volledig digitaal aan. Nadat jij jouw gegevens correct doorgeeft in onze simulatietool, kunnen wij de brandverzekeringen van onze partners vergelijken en terugkoppelen met het meest voordelige aanbod. Zo sluit jij eenvoudig je brandverzekering af vanuit dat blitse appartement. Onze experts kijken vurig jouw simulatie tegemoet!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.