Biedt jouw werkgever een groepsverzekering aan? Bent u directeur van een bedrijf en wilt u een groepsverzekering voor uw werknemers afsluiten? Twijfelt u omdat u er niets vanaf weet? Wilt u alles weten over collectieve verzekeringen? Wat moet je kiezen tussen een loonsverhoging of het afsluiten van een groepsverzekering?
Navigeren door de verschillende levensverzekeringen is nooit eenvoudig, maar Yago doet zijn best om de informatie voor jou toegankelijk te maken!
Een groepsverzekering is per definitie een levensverzekeringscontract. Ze behoort tot de 2e pensioenpijler in België. Het is dus een extralegaal pensioen.
Dit type verzekeringscontract voldoet aan drie doelstellingen voor de polishouder:
1 - __Een extra kapitaal opbouwen in afwachting van pensionering
2 -Zichzelf beschermen of een lijfrente garanderen aan iemands erfgenamen__ in geval van overlijden, een arbeidsongeval, enzovoort.
3 - __Sparen en beleggen op lange termijn met belastingvoordelen.
Goed om weten: vandaag heeft al meer dan 70% van de Belgische werknemers een groepsverzekering.
Een collectieve verzekering is een levensverzekering die alleen_ bedoeld is voor werknemers van een bedrijf. Er is ook een specifieke groepsverzekering voor bedrijfsdirecteuren.
Het groepsverzekeringscontract is een levensverzekeringscontract dat rechtstreeks door de werkgever wordt afgesloten met een verzekeringsmaatschappij voor alle of een bepaalde categorie werknemers. In die zin is de werknemer niet betrokken bij het afsluiten van de collectieve verzekeringspolis.
Er zijn twee hoofdtypen collectieve verzekeringscontracten:
Info: het "vaste bijdrage"-contract is nog steeds het meest wijdverspreid.
Elk jaar is je werkgever verplicht om je het pensioenoverzicht of uitkeringsoverzicht te sturen, dat zowel de uitkeringen van de verzekerde als de bijbehorende bedragen samenvat.
Let op: je mag in geen geval gediscrimineerd worden door een groepsverzekering. Een werkgever die een groepsverzekering wil afsluiten, mag dit niet doen op basis van discriminerende criteria (geslacht, leeftijd, godsdienst, enz...)
Nee, werkgevers zijn nooit wettelijk verplicht om een collectieve verzekering af te sluiten voor hun werknemers. Er is één uitzondering. Als de commissie paritaire van de sector waarin het bedrijf actief is, vereist dat er een collectieve verzekering wordt afgesloten voor een bepaalde categorie werknemers, dan is de werkgever verplicht om een collectieve verzekering af te sluiten voor zijn werknemers.
Goed om te weten: in België is een paritair comité een sociaal onderhandelingsorgaan dat vakbondsvertegenwoordigers en werkgeversvertegenwoordigers uit dezelfde bedrijfstak samenbrengt. Het doel van paritaire comités is het opstellen van collectieve overeenkomsten.
Het basisbedrag van de collectieve verzekering is contractueel vastgelegd door de werkgever en de verzekeringsmaatschappij. De werknemer kan het bedrag van zijn of haar premies dus niet wijzigen. De premies worden automatisch ingehouden op het salaris.
Let op: werknemers kunnen beslissen om extra bonussen te storten in hun groepsverzekering! Groepsverzekeringen bieden een zeer goed rendement!
Verschillende maatschappijen bieden groepsverzekeringen aan. Hier is een niet-uitputtende lijst van maatschappijen waar je een verzekering kunt afsluiten:
Groepsverzekeringen maken deel uit van de 2e pijler van pensioenen in België. Het wettelijke pensioen dat je van de staat ontvangt is de 1e pijler. Als je meer wilt sparen, kun je een pensioenspaarplan nemen, dat deel uitmaakt van de 3e pensioenpijler. Als je €1.020 per jaar opzij zet, profiteer je van een belastingaftrek van 30%. Afhankelijk van het type pensioenspaarcontract (Tak 21 of Tak 23) profiteer je van hogere of lagere rendementen en hogere risico's.
Specifiek ontworpen voor het professionele statuut van werknemers, wordt het groepsverzekeringscontract door de werkgever opgezet met als doel:
De meest voorkomende dekkingen in de voorwaarden van collectieve verzekeringen zijn :
Goed om te weten: als je werkgever een collectieve verzekering heeft afgesloten, zijn alle voorwaarden en dekkingen vastgelegd in een polis. Elke werknemer kan deze voorwaarden opvragen bij zijn werkgever.
Als de groepsverzekeringspolis van je bedrijf een overlijdensdekking bevat, ontvangen je begunstigden een eenmalig bedrag dat vooraf in je polis is vastgelegd als je overlijdt vóór de pensioengerechtigde leeftijd. Het bedrag van de overlijdensdekking staat op uw uitkeringsoverzicht.
Afhankelijk van het feit of uw begunstigde uw partner is of niet, verschilt de belasting waaraan het bedrag van de overlijdensdekking wordt onderworpen:
Begunstigde | Echtgenot (wettelijk regime) | Derde partij ouder dan 21 (erfgenaam, oom, tante, enz...) |
---|---|---|
Ik moet betalen | INAMI-bijdrage; solidariteitsbijdrage; bedrijfsvoorheffing | Roerende voorheffing op beroepsinkomsten; successierechten |
Retenue à la source sur les revenus professionnels ; droits de succession | Successierechten | Bijdrage INAMI; solidariteitsbijdrage |
De bedragen voor 2024 zijn als volgt:
- Bijdrage INAMI: 2,50% op de verzekerde overlijdensuitkering + bijdrage begunstigde.
- Solidariteitsbijdrage: 0% tot 2%.
- Professionele aftrek: dit is een belasting op het kapitaal die varieert tussen 10% en 20% van het kapitaal.
- Successierechten: afhankelijk van de hoogte van de overlijdensuitkering, de regio en de relatie tot de verzekerde. Bezoek de website van de Federale Overheidsdienst Financiën voor meer informatie over successierechten.
Als uw groepsverzekering een arbeidsongeschiktheidsdekking bevat, ontvangt u in geval van ziekte of ongeval waardoor u gedurende een bepaalde periode niet kunt werken, een aanvullend inkomen van het ziekenfonds gedurende de hele periode om het verlies van uw salaris te compenseren. De algemene voorwaarden die de toepassing van deze garanties beschrijven, staan in de groepsverzekeringsreglementen.
Meld je ongeval of ziekte zo snel mogelijk aan je werkgever.
In de meeste gevallen blijft uw loon de eerste maand gewaarborgd. Vanaf de tweede maand zal je werkgever een arbeidsongeschiktheidsdekking activeren bij zijn verzekeraar om je een aanvullend inkomen te bezorgen aan het ziekenfonds. Aan het einde van je herstelperiode brengt je werkgever de verzekeraar op de hoogte van de verandering in je situatie.
Met de premievrijstelling kunt u premies blijven betalen, zelfs tijdens een herstel- of moederschapsverlof. Volgens de voorwaarden van het contract betaalt de verzekeraar de premies voor uw groepsverzekering. Zo blijft u 100% gedekt en blijft uw kapitaal groeien tijdens de verlofperiode.
Als je groepsverzekering hospitalisatie dekt, kan de verzekering van je werkgever een deel van de hospitalisatiekosten dekken, afhankelijk van de contractvoorwaarden.
Een groepsverzekering is per definitie een levensverzekering. Het doel is je een aanvullend inkomen te bezorgen wanneer je met pensioen gaat. De wettelijke pensioenleeftijd in België is momenteel 65 jaar.
Er zijn twee manieren om het geld van je groepsverzekering te ontvangen:
Goed om te weten: na de eenmalige betaling van je kapitaal kun je het altijd omzetten in een jaarlijkse lijfrente.
Het is de bedoeling dat u uw spaargeld van de groepsverzekering op 65-jarige leeftijd kunt opnemen.
Als u besluit om uw spaargeld in de vorm van een eenmalige betaling te ontvangen is het mogelijk om het te ontvangen vanaf de leeftijd van 60. Vóór de leeftijd van 60 jaar is het niet mogelijk om het gespaarde kapitaal op te nemen, behalve als de verzekerde overlijdt. In dat laatste geval ontvangen de begunstigden het kapitaal onmiddellijk.
Als je bij de uitbetaling van je pensioen beslist om het kapitaal in de vorm van een forfaitair bedrag te ontvangen, ben je onderworpen aan het volgende belastingstelsel voor groepsverzekeringen:
Het regime van de roerende voorheffing verschilt naargelang de premies werden betaald door de werkgever of de werknemer en naargelang de leeftijd waarop je je geld opneemt uit je groepsverzekering. Om meer te weten te komen over het bedrag van de roerende voorheffing, lees het artikel van de experts van Yago dat specifiek gewijd is aan de fiscaliteit van groepsverzekeringen.
Let op: in het geval van een jaarlijkse of maandelijkse lijfrente wordt deze belast als beroepsinkomsten volgens het progressieve tarief van de inkomstenbelasting (+ extra gemeentelijke centimes). Je moet je inkomsten uit groepsverzekeringen dus elk jaar aangeven op je belastingaangifte.
Mensen veranderen vaak van baan. Wat moet ik doen met mijn groepsverzekering?
Er zijn drie oplossingen voor werknemers die van bedrijf veranderen:
Let op: als ik ga inkrimpen, zorg er dan voor dat de overlijdensdekking opgenomen blijft in je groepsverzekering. Ga anders door met de spaaroverschrijving!
Het is niet mogelijk om je spaargeld van de groepsverzekering over te dragen naar een individueel pensioenspaarcontract als je zelfstandige bent.
Je kunt er wel voor kiezen om :
We raden je ook aan om te kijken naar de levensverzekeringsproducten die beschikbaar zijn voor zelfstandigen, zoals PLCI, EIP of CPTI. Niet bijdragen aan je pensioen als je zelfstandig bent, is erg gevaarlijk omdat je dan bijna geen wettelijk pensioen ontvangt voor die periode.
Groepsverzekeringen, pensioensparen en langetermijnsparen worden verschillend belast. Daardoor is het niet mogelijk om geld van een groepsverzekering over te boeken naar een individuele pensioenspaarrekening of langetermijnspaarrekening.
Maar om te profiteren van belastingvoordelen en je investeringen te optimaliseren, raadt Yago je aan om groepsverzekeringen te __combineren met pensioensparen, of zelfs langetermijnsparen!
Welke voordelen of opties biedt een groepsverzekering?
De voordelen van een groepsverzekering voor de werknemer zijn :
Groepsverzekeringen bieden ook de volgende opties:
Voor elk vastgoedproject - bouw, aankoop, renovatie - in de Europese Economische Ruimte, is het voorschot een lening van de verzekeraar waarmee u een percentage (gemiddeld tot 70%) van uw gekapitaliseerde reserve kunt ontvangen. U betaalt deze lening rechtstreeks terug van uw spaargeld van de groepsverzekering.
Over de lening betaalt u rente aan uw verzekeraar. Als u het voorschot niet kunt terugbetalen, brengt de verzekeraar het openstaande saldo in mindering op het kapitaal dat nog in uw groepsspaarkapitaal zit.
Het voorschot biedt een reële mogelijkheid om uw leencapaciteit te verhogen en tegelijk uw afhankelijkheid van bankkrediet te verminderen.
Door uw spaargeld van de groepsverzekering in pand te geven voor een onroerendgoedtransactie, betaalt u uw banklening in één keer met het geld van uw spaargeld van de groepsverzekering. Als u overlijdt voor het einde van het contract, betaalt de bank het saldo van de lening terug met het kapitaal van uw groepsverzekering.
Voor de werkgever biedt groepsverzekering echte voordelen in termen van :
Als u in de positie bent om te onderhandelen en te besparen, adviseert Yago u om _een verhoging van uw collectieve verzekeringspremies _door uw werkgever te verwijzen naar een salarisverhoging.
Voor de werknemer wordt het geld dat wordt betaald aan je groepsverzekering beschouwd als uitgesteld salaris. Als zodanig wordt het niet opgenomen in het inkomstenbelastingsysteem, dat zwaar belast wordt. Dit geld wordt slechts belast tegen 10% tot 20% op het moment van pensionering als bronbelasting. Gedurende de hele periode zal je opgebouwde kapitaal ook elk jaar een minimumrendement van 1,75% hebben gegenereerd!
Zonder rekening te houden met het bijkomende voordeel verbonden aan het rendement, volgt hier een voorbeeld dat het voordeel van een groepsverzekering voor de werknemer illustreert: +20% winst na belastingen!
Groepsverzekering | Salaris | |
---|---|---|
Bruto salaris | 3000€ | 3000€ |
ONSS | -106.5€ | -392€ |
Solidariteitsbijdrage | -60€ | -- |
Bronbelasting | -283.3€ | -510€ |
Netto salaris | 2550.5€ | 2098€ |
Voor de werkgever: door uw groepsverzekering te financieren, is de werkgever de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) slechts een bijdrage van 8,86% verschuldigd voor de aanvullende dekking die in het contract is opgenomen en een toeslag van 4,4% op de betaalde premie. Normaal gesproken bedragen de sociale premies van werkgevers ongeveer 32% van het brutosalaris!
Hieronder ziet u een illustratie van de besparing van meer dan 10% op salariskosten voor de werkgever:
Groepsverzekering | Salaris | |
---|---|---|
Bruto salaris | 3000€ | 3000€ |
ONSS | 265.8€ | 960€ |
BelastingBelasting | 132€ | -- |
Brutoloonkosten | 3397.8€ | 3960€ |
Het is mogelijk om een groepsverzekering voor bedrijfsleiders af te sluiten.
Het voordeel: premies voor groepsverzekeringen zijn aftrekbaar en worden geboekt als beroepskosten zolang ze voldoen aan de 80%-regel.
Let op: om te profiteren van de belastingvermindering moet je voldoen aan de 80%-regel! De som van je wettelijke pensioen en je bovenwettelijke pensioen mag niet meer zijn dan 80% van je brutoloon in het laatste premiejaar.
Yago raadt bedrijfsleiders en zelfstandigen aan om te kiezen voor de Individuele Pensioentoezegging (IPT) in plaats van een collectieve verzekering voor bedrijfsleiders. De IPT biedt meer administratieve flexibiliteit omdat deze op individuele basis kan worden toegepast, terwijl een collectieve verzekering meestal geldt voor een categorie werknemers.
Een groepsverzekering is een levensverzekeringscontract dat tal van voordelen biedt voor zowel werkgevers als werknemers. Yago werkt met u samen om u de allerbeste verzekeringen aan te bieden. Met Yago wint u aan flexibiliteit, fiscale voordelen en 100% dekking. Aarzel niet om contact op te nemen met de Yago experts voor een volledig antwoord op al je vragen en om de verschillende aanbiedingen te vergelijken!
Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.