Yago
My Yago

Het laatste jaar om te sparen op lange termijn?

 • Wacht niet langer met een spaarplan voor de lange termijn
 • Alles wat je moet weten over levensverzekeringen
 • Ontvang een offerte in 5 minuten
97%
van onze klanten beveelt Yago aan
2024 is mogelijk een van de laatste jaren waarin je langetermijnsparen kunt opnemen, waardoor je tot €750 per jaar kunt besparen op je belastingaanslag. Je Yago makelaar kan je adviseren en ondersteunen.

Sparen voor je pensioen is nu een noodzaak in België. Het wettelijke pensioen dat door de overheid wordt betaald, is duidelijk niet genoeg. Het is bijvoorbeeld niet genoeg om van te leven in een rusthuis. Er bestaan verschillende oplossingen om een financiële reserve voor de oude dag aan te leggen. Maar tegen 2024 zal dit waarschijnlijk geen optie meer zijn. De Belgische regering is van plan om een belastinghervorming door te voeren die het onmogelijk zal maken om langetermijnsparen op te nemen in 2024.

Met langetermijnsparen kun je elke maand geld opzij zetten om je pensioen op te bouwen. Het heeft een lager plafond, maar aantrekkelijkere belastingvoordelen. Om een gratis en vrijblijvende offerte voor uw levensverzekering te ontvangen, neemt u 1 minuut de tijd om deze online aanvraag. in te vullen.

Langetermijnsparen 2024: alles wat je moet weten

In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over langetermijnsparen!

Levensverzekering of pensioenverzekering?

Langetermijnsparen is een levensverzekering! Met langetermijnsparen kun je tot €2.450 per jaar investeren om je pensioen te verhogen. Het bedrag dat je elk jaar kunt investeren hangt af van je inkomen.

Om de maximale premie van 2450 euro te kunnen beleggen, moet je een netto belastbaar inkomen hebben van 37.850 euro. Je kunt dan profiteren van het maximale belastingvoordeel dat mogelijk is dankzij langetermijnsparen.

Om een langetermijnspaarplan af te sluiten, moet je tussen 18 en 65 jaar oud zijn. De looptijd van het contract is minimaal 10 jaar. Dit betekent dat je voor je 55e een verzekering moet afsluiten om je kapitaal op je 65e terug te kunnen krijgen.

Bij uw overlijden zijn de begunstigden van het kapitaal dat door uw langetermijnsparen is opgebouwd uw erfgenamen, d.w.z. uw echtgenoot of een familielid tot in de tweede graad.

Merk op dat je kunt blijven sparen voor je langetermijnsparen nadat je 65 bent geworden. Je premies zijn nog steeds aftrekbaar tegen 30%.

Besparing op lange termijn berekenen

Het maximale bedrag dat u kunt beleggen in langetermijnsparen wordt berekend op basis van uw inkomen. In feite kunt u tot 6% van uw netto belastbaar inkomen + €183,60 beleggen. Je mag echter niet meer dan €2.450 per jaar beleggen in je langetermijnsparen.

Wat is de maximumpremie voor Langetermijnsparen?

Je netto belastbaar inkomen Maximale jaarlijkse bonus
14000 € 1009 €
18000 € 1249 €
22000 € 1489 €
26000 € 1729 €
30000 € 1969 €
34000 € 2209 €
37850 € 2450 €

Besparing op lange termijn: Belastingaftrek

Zoals hierboven vermeld, kunt u profiteren van een aanzienlijke belastingaftrek dankzij uw langetermijnsparen. Dit belastingvoordeel bedraagt 30% van de premie die u betaalt voor langetermijnsparen. Bovendien kunt u profiteren van een extra belastingaftrek van ongeveer 2% van de betaalde premie, wat overeenkomt met de gemeentelijke belastingaftrek.

Hoe geef ik langetermijnsparen aan voor belastingdoeleinden?

Je kunt de premies van je langetermijnsparen aangeven bij je belastingaangifte en zo in aanmerking komen voor belastingvermindering. Als u bovendien ook pensioensparen hebt, kunt u de twee premies combineren en profiteren van een belastingvoordeel van 30% voor pensioensparen en 30% voor langetermijnsparen.

Praktisch gezien op uw belastingaangifte :

 • Om uw langetermijnsparen aan te geven op uw belastingaangifte, kunt u het bedrag van de premies invullen in frame IX onder item 5.
 • Om uw pensioensparen op te geven, doet u dit in frame X onder punt D.

Wat zijn de belastingvoordelen van langetermijnsparen?

Wanneer je een contract hebt, profiteer je van een belastingvoordeel van 30%. Hier is een tabel die het belastingvoordeel illustreert dat je kunt krijgen afhankelijk van de premie die je investeert in je langetermijnsparen.

Maximale jaarlijkse bonus 30% belastingvoordeel
1009 € 302,7 €
1249 € 347,7 €
1489 € 446,7 €
1729 € 518,7 €
1969 € 590,7 €
2209 € 662,7 €
2450 € 735 €

Verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen

Langetermijnsparen is de volgende stap na pensioensparen. Je kunt er tot € 2450 per jaar in stoppen, terwijl je maar € 1.020 per jaar in een pensioenspaarregeling__ kunt stoppen. Er zijn echter ook een aantal verschillen op het gebied van belasting en belastingvoordelen.

Vergelijkingstabel pensioensparen/langetermijnsparen

Hier is een tabel die de verschillen tussen pensioensparen en langetermijnsparen illustreert.

-- Pensioensparen Besparingen op lange termijn
Maximaal bedrag 1.020 €/ jaar 2450 €/ jaar
Jaarlijks belastingvoordeel 30% van de premie 30% van de premie
Jaarlijkse belasting 0 % 2 %
Anticiperende belasting op 60 8 % 10 %

Belasting op inkomsten en rendement hangt af van de voorwaarden van de maatschappij waarbij je je levensverzekeringspolissen afsluit.

Aarzel niet om advies te vragen aan uw Yago makelaar over welke levensverzekering u het best afsluit. Als u wilt, kunt u deze 2 aanvullende pensioenen combineren en profiteren van een maximale belastingaftrek.

Épargne long terme

Aanvullende verzekering beschikbaar bij Epargne Long Terme

Naast de belastingvoordelen van langetermijnsparen kun je extra garanties nemen. Je hebt 2 keuzes:

 • Een inclusieve garantie afsluiten = een deel van je langetermijnsparen toewijzen aan andere garanties,
 • Een aanvullende garantie afsluiten = een extra bedrag betalen om deze aanvullende garanties af te sluiten.

De twee extra garanties die je kunt afsluiten zijn :

 1. Invaliditeitsdekking (dekt u als u niet meer kunt werken),
 2. Overlijdensdekking (dekt u en uw gezin in geval van overlijden).

Met deze garanties kunt u :

 • Zorgen voor een _kapitaal voor de echtgenoot _,
 • Het uitstaande saldo van een lening dekken,
 • Een kapitaalbedrag voorzien voor de opvoeding van uw kinderen,
 • Een kapitaal garanderen (constant of afnemend) om de successierechten te dekken.
 • En nog veel meer...

Langetermijnsparen na je 65e: hoe werkt het?

Wanneer je 60 wordt, zal er een vervroegde belasting van 10% worden geheven op het kapitaal dat is opgebouwd in je langetermijnsparen. Op dat moment heb je 2 keuzes:

 • Ofwel besluit je om je kapitaal terug te krijgen,
 • Of je kunt zo lang blijven sparen als je wilt.

Het voordeel is dat na je 60e verjaardag, je niet meer onderworpen bent aan meer belasting en je het geld dat je in je langetermijnsparen hebt gestoken kunt blijven aftrekken. Het is dus fiscaal heel verstandig om door te gaan met sparen na je 60e.

Je hoeft je opgebouwde kapitaal dus niet terug te krijgen als je 65 wordt (dat is de wettelijke pensioenleeftijd in België); je kunt het later terugkrijgen. Sterker nog, je kunt het zelfs terugkrijgen vóór je 60e, maar dan ben je onderworpen aan een zware belasting.

Het is gemakkelijk om langetermijnsparen op te nemen vóór 2024

Om een offerte en persoonlijk advies van onze verzekeringsexperts te ontvangen, neem 1 minuut de tijd om een gratis online simulatie uit te voeren.

Auteur van het artikel

Etienne Brulon
Verzekeringsexpert bij Yago

Met zijn vermogen om complexe informatie te vereenvoudigen, verandert Etienne het verzekeringsproces in een duidelijk en toegankelijk gesprek. Dankzij zijn specialistische vaardigheden in het begrijpen van individuele behoeften, wordt elke interactie een persoonlijke ontdekkingstocht die je naar oplossingen leidt die perfect aan je verwachtingen voldoen.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.