Yago ex-Seraphin
My Yago

Cohousing: hoe sluit je je brandverzekering af?

  • Huisje, tuintje, brandverzekering!
  • Je brandverzekering bij cohousing, hoe zit dat?
  • Bereken je prijs in 5 minuten met Yago
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Als huurder ben je in Vlaanderen verplicht een brandverzekering aan te gaan, zo ook voor cohousing. Maar hoe werkt een brandverzekering in dit geval precies? Yago helpt je op weg.

Samen uit, samen cohousen! Droom je ervan om alleen gaan wonen, maar kan je jouw vrienden niet missen? Of spelen de hoge huurprijzen je parten? Bij Yago vind je een verzekering binnen je budget, die je kan delen met je vrienden. Ontdek het nu, 100% digitaal.

Cohousing: tussen kot en appartement

Volgens het woordenboek slaat cohousing op een leefgemeenschap waarin ieder gezin haar eigen woning heeft, maar een gemeenschappelijk gebouw met keuken of andere faciliteiten deelt. In de Vlaamse volksmond betekent de term net iets anders en is hij vooral gangbaar in een jeugdig milieu. Jonge starters die onder moeders vleugels vandaan willen, maar geen behoefte hebben om alleen te wonen, gaan vaak cohousen. Daarbij deel je een huis waarin iedereen een eigen slaapkamer huurt, maar de rest van de woning collectief gebruikt wordt.

Samen verzekerd, apart aansprakelijk

In België zijn alle huurders verplicht om een brandverzekering te hebben, met ten minste huurdersaansprakelijkheid als waarborg. Dat geldt eveneens voor cohousers die een woning huren. Om de administratieve beslommeringen te beperken, sluiten je meestal een gemeenschappelijke brandpolis af voor een cohousingproject. Zowel de schade aan individuele kamers als aan gedeelde ruimtes wordt daarmee gedekt. Cohousers die hun bescherming verder willen uitbreiden, kunnen nog een inboedel- of diefstalverzekering nemen of een waarborg voor het terras en de tuin. Licht je verzekeraar wel in over de bewonerssamenstelling. Zo kan je huisbaas bij individuele schade de juiste persoon aanspreken.

Wat dekt de brandverzekering?

Een brandverzekering komt altijd tussen voor enkele wettelijk bepaalde risico’s, zoals brand, natuurrampen of aanslagen. Maar ook voor een hoop andere schade kan je als cohouser terecht bij je brandverzekering. Denk daarbij aan waterschade, glasbreuk of diefstal, indien je die opties hebt opgenomen in de polis. Hoe je het ook draait of keert, wie een woning huurt, laat haar in dezelfde staat achter als voordien. Heb je brokken gemaakt als huurder, dan lijm je die voor je uit de woonst trekt. Daar betaal je zelf voor, of je doet beroep op je brandverzekering.

De premie van een brandverzekering

De prijs die je betaalt wordt door iedere verzekeraar op een andere manier berekend. Die baseren zich hoofdzakelijk op de waarde van het huis en de afgesproken waarborgen. Als cohousende huurder gaat het dan voornamelijk over de aansprakelijkheidsverzekering en de inboedel. Voor dat laatste raden wij je aan om een inventarislijst op te stellen. Daarmee houd je een overzicht op je spullen en zorg je voor bewijs van de waarde in geval van schade. Bewaar dus zeker de aankoopbewijzen. Erg waardevolle voorwerpen of meubels kan afzonderlijk laten verzekeren.

Goed om weten

Sommige eigenaars dwingen hun huurders om een verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als de brandpolis van het gebouw. Laat je echter niets wijsmaken! Jij en je cohousinggenoten bepalen zelf waar je een contract afsluit voor je inboedel of je huurdersaansprakelijkheid.

Cohousen doe je dan wel met je vrienden, maar waarom zou je geen co-project starten voor je verzekeringen. Gegarandeerd evenveel voldoening bij Yago!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Wij beschermen al
meer dan 12 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2022
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

22 september 2022
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

28 oktober 2022
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2022
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.