Iedereen wil ooit eigenaar worden van zijn eigen huis en zich veilig voelen onder zijn eigen dak. Daarom gaan veel mensen in België een hypothecaire lening aan, wat betekent dat je geld leent onder de voorwaarde dat je je onroerend goed als garantie aan de bank geeft. In 2024 is er een herziening geweest van de dossierkosten voor hypothecaire leningen, Yago legt alles uit.
Veel Belgen nemen hypothecaire leningen, maar dit is ingewikkelder geworden omdat er jaar na jaar vele kosten zijn bijgekomen en gestegen zijn. Vooral de dossierkosten voor hypothecaire leningen: tussen 2014 en 2018 heeft de Prijsobservatorium een stijging van ongeveer 50% vastgesteld in de gemiddelde kosten voor het afsluiten van een hypotheeklening bij kredietinstellingen, van 320 tot 479 €, zonder duidelijke verklaring.
De sterke toename van diensten die door banken worden aangeboden bij het aangaan van een hypothecaire lening kan een koper terughoudender maken bij het simuleren van een lening. Deze stijging heeft een negatieve impact op kopers, waardoor de toegang tot eigendom moeilijker wordt en mensen die een lening van een klein bedrag willen afsluiten, worden benadeeld.
In 2017 heeft Kris Peeters, voormalig federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken, een eerste plafond vastgesteld voor verschillende soorten hypothecaire leningen. Het maximumplafond voor de dossierkosten van hypothecaire leningen was toen 500 euro.
Sinds januari 2024 heeft minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne het plafond verlaagd van 500 naar 350 euro. Pierre-Yves Dermagne toont de moeilijkheid aan die mensen vandaag de dag ervaren bij het verkrijgen van hun eigen woning.
De invoering van deze maatregel wordt enerzijds gerechtvaardigd door het feit dat kredietverstrekkers steeds meer online werken, wat hun werklast drastisch vermindert en zulke hoge aanvraagkosten niet langer rechtvaardigt.
De verlaging van de dossierkosten voor hypothecaire leningen heeft verschillende significante implicaties voor leners:
1- Verbeterde toegang tot eigendom: Door de dossierkosten te verlagen, streeft de overheid ernaar om de toegang tot eigendom toegankelijker te maken voor een groter aantal mensen.
2- Financiële verlichting voor leners: De vermindering van de dossierkosten betekent een directe besparing voor leners. Met lagere initiële kosten hebben leners meer financiële middelen tot hun beschikking.
3- Stimulans voor de vastgoedmarkt: Door de toegang tot hypothecair krediet te vergemakkelijken, zou de verlaging van de dossierkosten de activiteit op de vastgoedmarkt kunnen stimuleren. Potentiële leners kunnen worden aangemoedigd om te investeren in de aankoop van een woning.
Zelfs de staat heeft de herfinanciering bij een leeninstelling verlaagd. Een Belg die al een lening heeft afgesloten bij een instelling, zal bij een tweede lening bij dezelfde instelling zijn dossierkosten zien dalen van 250 naar 175 euro. Deze verlaging zal van invloed zijn op de markt en de concurrentie tussen geldverstrekkers, met als doel de loyaliteit van leners te vergroten.