Yago ex-Seraphin
My Yago

Wat is de vrijstelling voor je brandverzekering?

  • Maak een Simulatie voor je Brandverzekering in 5 minuten!
  • Bijstand en juridische dienstverlening in geval van schade
  • Simuleer je brandverzekering in 3 minuten 👇
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Wat is de Vrijstelling of Franchise van een Brandverzekering 🧯? Yago legt het uit. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering met Yago!

Ga je een brandverzekering afsluiten? Dan kom je zeker en vast de term vrijstelling of franchise tegen. Yago legt het je uit.

Tijdens je zoektocht naar een brandverzekering ben je zonder twijfel de woorden vrijstelling en franchise tegengekomen, waarschijnlijk in de kleine lettertjes. In sommige gevallen krijg je misschien de keuze welke soort vrijstelling je in je contract wil opnemen? Yago legt je alle details uit, zodat je de beste keuze voor jouw situatie kan maken.

Wat is een vrijstelling of franchise?

Een vrijstelling, of franchise, is een bedrag dat je als verzekerde zelf moet betalen wanneer je een schadegeval hebt. De verzekeringsmaatschappij zal voor dit bedrag niet tussenkomen en zal afgetrokken worden van de totale kost van de schade.

Het bedrag van de franchise wordt niet in het wildweg bepaald, maar is gekoppeld aan de ABEX-index, ofwel de index die de prijzen in de bouwsector volgt. Dit zorgt ervoor dat het bedrag van de vrijstelling steeds gelinkt is aan de huidige prijzen voor herstellingen in je woning.

Verschillende types vrijstelling of franchise

Een vast bedrag

In de meeste gevallen zal je vrijstelling een vast bedrag zijn dat vooraf afgesproken is tussen jou en de verzekeraar. Voor dit bedrag zal je bij elk schadegeval zelf moeten instaan. Heb je een totaal schadebedrag van € 1000 en bedraagt je vrijstelling € 300? Dan zal je schadevergoeding € 700 bedragen. De overige € 300 betaal je zelf.

Een percentage

Het kan ook zijn dat je verzekeraar je franchise vastlegt op een bepaald percentage. In dit geval zal je steeds het voorop vastgelegde percentage van de totaalkost voor je eigen rekening moeten nemen.

Ligt je franchise vast op 10% en heb je voor € 1000 schade, dan zal je verzekeraar je vergoeden voor € 900. De overige € 100 betaal je zelf.

Engelse franchise

De Engelse franchise zit anders in elkaar. Hiervoor bepaal je samen met je verzekeraar op voorhand een bepaald bedrag. Ligt de schade aan je woning hoger dan dit bedrag? Dan komt de verzekeraar tussen voor het volledige bedrag. Ligt de kostprijs lager? Dan moet je de herstellingskosten volledig zelf betalen.

Ligt je Engelse franchise vast op € 500 en heb je schade voor € 1000? Dan zal je de € 1000 volledig vergoed krijgen. Maar heb je een schadegeval met reparatiekosten voor slechts € 250? Dan zal je volledig zelf hiervoor moeten opdraaien.

Klinkt interessant? Hou er rekening mee dat de prijs voor je brandverzekering met Engelse franchise wat duurder zal zijn dan voor de andere twee opties.

Een brandverzekering zonder vrijstelling

Wil je liever geen vrijstelling voor je brandverzekering? Dat kan ook. Bepaalde verzekeringsmaatschappijen bieden een aanvullend type vrijstelling aan waarbij je geen franchise zal moeten betalen voor je schadegevallen. Kies je voor deze optie? Dan zal uiteraard de prijs van je brandverzekering hoger liggen.

Hoeveel bedraagt de vrijstelling van je brandverzekering

Aangezien deze bedragen gekoppeld zijn aan de ABEX-index, evolueren de bedragen van de vrijstelling mee met de prijzen in de bouwsector. De basisprijs voor jouw brandverzekering kan je terugvinden in de algemene voorwaarden van je verzekeringscontract.

Sommige brandverzekeringen bieden een goedkopere franchise aan, maar dit resulteert vaak in een hogere prijs. Of omgekeerd heb je zeer goedkope brandverzekeringen, die een hoog franchisebedrag vragen. Soms kan de franchise zelfs verschillen van het type schade dat je oploopt. Het bedrag kan dan verschillen voor schade wegens brand ten opzichte van schade wegens glasbreuk. Dit staat steeds vermeld in je verzekeringscontract.

Ga zeker goed na welk type franchise het interessantst is voor jou. Betaal je liever wat meer maar wil je verder geen kosten? Of betaal je liefst wat minder en vind je het niet erg eventuele kosten op jezelf te nemen? Denk zeker ook na over welk type service je verwacht van je verzekeraar. Ga je liefst voor de allergoedkoopste prijs? Of betaal je graag wat meer voor bereikbaarheid, begeleiding en vlotte afhandeling?

 

De vrijstelling van je brandverzekering is bedrag dat de verzekerde voor een schadegeval zelf moet betalen. De rest van de herstellingskosten worden door de verzekeringsmaatschappij betaald. Het is belangrijk de vrijstelling op te nemen in je vergelijking van brandverzekeringen. Heb je vragen of wil je meer uitleg? Maak gebruik van de expertise van Yago en raadpleeg onze verzekeringsadviseurs.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Wij beschermen
al 10.000+ klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

21 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.