Yago ex-Seraphin
My Yago

Wat is de Vrijstelling van een Brandverzekering?

  • Alles over de Brandverzekering
  • Maak een Simulatie voor je Brandverzekering in 5 minuten!
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Wat is de Vrijstelling of Franchise van een Brandverzekering 🧯? Yago legt het uit. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering met Yago!

Tijdens je zoektocht naar een brandverzekering ben je de woorden vrijstelling en franchise tegengekomen. In dit artikel legt Yago de vrijstelling van een brandverzekering uit zodat jij de juiste keuze kan maken voor je woningverzekering.

Je kan met Yago ook een simulatie maken voor je brandverzekering. Zo kan je de prijs en de vrijstelling van je brandverzekering berekenen en vergelijken en zo de brandverzekering vinden die het best bij jou en jouw budget past!

De Vrijstelling of Franchise van een Brandverzekering

De vrijstelling van een brandverzekering, ook wel gekend als de franchise, is een bedrag dat de verzekerde zelf moet betalen voor een schadegeval en waarvoor de verzekeringsmaatschappij niet tussenkomt. Het bedrag van de vrijstelling wordt afgetrokken van het bedrag waarvoor de verzekeringsmaatschappij moet tussenkomen.

Het bedrag van de vrijstelling is gekoppeld aan de ABEX-Index. ABEX of de Associatie van Belgische Experts is een beroepsvereniging van deskundigen en adviseurs. Zij stellen elke 6 maand de ABEX-index op. Deze index wordt beinvloedt door de evolutie van de prijzen in de bouwsector. Zo is de vrijstelling altijd gelinkt aan de huidige herstellingskosten voor je woning.

Er zijn drie verschillende typen van vrijstellingen:

  • Vast bedrag.
  • Percentage.
  • Engelse vrijstelling.

De Vrijstelling van een Brandverzekering: Wat is een Vrijstelling met een vast bedrag?

Je kan een brandverzekering afsluiten met een franchise van een vast bedrag. Er wordt dan een vast bedrag afgesproken in het verzekeringscontract. Dit bedrag wijzigt niet en is onafhankelijk van het bedrag waarvoor de verzekeringsmaatschappij zal tussenkomen.

Stel je franchise ligt vast op een bedrag van € 250. Je loopt schade op aan je woning voor € 1000. De kosten worden gelukkig gedekt door je brandverzekering. In dit geval zal de verzekeringsmaatschappij je vergoeden voor € 1000€ - € 250, dus 750€. De overige € 250 zal je zelf moeten betalen.

De Vrijstelling van een Brandverzekering: Wat is een Vrijstelling met een percentage.

Het kan ook zijn dat je brandverzekering een franchise vastlegt op een bepaald percentage. In dit geval zal je voor elk schadegeval een vrijstelling van een bepaald percentage moeten betalen.

Stel je hebt een franchise die vastligt op 10%. Er is schade aan je woning voor € 1000 die gelukkig gedekt wordt door de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar zal dus tussenkomen voor (90/100)* € 1000 wat neerkomt op € 900. De overige € 100 zal je zelf moeten betalen.

De Vrijstelling van een Brandverzekering: Wat is een Engelse Vrijstelling?

Voor een Engelse franchise wordt er een bepaald bedrag bepaald. Is de schade aan je woning hoger dan dit bedrag, dan zal de verzekeringsmaatschappij tussenkomen. Is de schade aan je woning lager dan dit bedrag, dan zal jij de herstellingskosten zelf moeten betalen.

Stel je Engelse franchise ligt vast op € 500. Je hebt schade aan je woning voor € 1000 die gedekt wordt door de verzekeraar. In dit geval zal de verzekeringsmaatschappij het bedrag volledig betalen. Maar niet veel later heb je weer pech. Er is een raam gebarsten en de reparatiekosten zijn € 250. In dit geval zal je het bedrag volledig zelf moeten betalen.

Een brandverzekering zonder Vrijstelling

Wil je liever een brandverzekering zonder vrijstelling? Dit is ook mogelijk er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die een optionele vrijstelling aanbieden. Met deze optionele waarborg hoef je nooit een franchise te betalen voor schade aan je woning. Maar de prijs van je brandverzekering zal natuurlijk hoger liggen.

Hoeveel is de Vrijstelling van mijn Brandverzekering?

Het bedrag van de vrijstelling is gekoppeld aan de ABEX-index. Dit wil zeggen dat de waarde van je vrijstelling met de prijzen in de bouwsector mee evolueert. De basisprijs van je vrijstelling kan je altijd terugvinden in de algemene voorwaarden van je brandverzekering.

Er zijn brandverzekeringen die een goedkope franchise aanbieden maar dit resulteert vaak in een hogere premie. Of je hebt brandverzekeringen die zeer goedkoop zijn maar met een zeer hoge vrijstelling.

Soms kan de franchise verschillen, afhankelijk van het type schade dat je oploopt. Zo heb je brandverzekeringen die een andere vrijstelling hebben voor schade wegens brand dan schade voor glasbreuk. Dit wordt altijd in je verzekeringscontract vermeld.

Wil jij de premie en vrijstelling van jouw brandverzekering berekenen? Maak een simulatie!

 

De vrijstelling van een brandverzekering is een vast bedrag dat de verzekerde voor elk schadegeval zelf moet betalen. De rest van de herstellingskosten worden door de verzekeringsmaatschappij betaald. Het is belangrijk de vrijstelling op te nemen in je vergelijking van brandverzekeringen. Heb je vragen of wil je meer uitleg? Maak gebruik van de expertise van Yago en raadpleeg onze verzekeringsadviseurs.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Wij beschermen
al 10.000+ klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

21 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.