Yago
My Yago

Wat dekt de inboedelverzekering?

  • Huisje, tuintje, brandverzekering!
  • Je inboedel verzekeren, is dit verplicht?
  • Binnen 3 minuten verzekerd
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2023
Je hebt een brandverzekering afgesloten, maar bent nog op zoek naar de juiste aanvullende waarborgen? Je inboedelverzekering beschermt je meubels inboedel tegen mogelijke schade. We leggen het je uit 👇

Doorheen de jaren verzamel je een heleboel dingen van waarde, niet enkel materieel, maar ook emotioneel. Misschien ben je verknocht aan dat antieke servies in de keukenlade, of heb je je hart verloren aan die eikenhouten boekenkast? Twinkelt er nog altijd een traan bij het zien van je trouwjurk? Sluit bij je brandverzekering een inboedelverzekering af, waarmee je al je spullen beschermt. In tijden waarin vlammen en emoties hoog oplaaien, staat Yago aan je zijde!

Wat betekent de term inboedel?

Ken je de uitdrukking ‘alles wat los en vast zit’? Je inboedel kan je best vergelijken met alles wat los zit. Dat wordt ook wel het roerend goed genoemd. Denk aan je geliefkoosde meubeltjes, dat blitse scherm om te netflixen, maar ook aan je alledaagse keukengerei of de vaas van je oma die je liever handje contantje zou zien. Kortom, vergelijk je inboedel met alles wat je zou meenemen bij een verhuis.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een brandverzekering bescherm je de waarde van een pand, oftewel het onroerend goed. Daarbij krijg je de optie om een inboedelverzekering af te sluiten. Die dekt de mogelijke schade die je inboedel te verduren krijgt. Ze maakt geen verplicht onderdeel uit van de brandverzekering.

Spit je contract grondig uit om precies te weten voor welke schade je verzekeraar tussenkomt. Wil je een nieuwe verzekering aanvatten? Met Yago weet je precies waar je aan toe bent!

Opgelet!

Controleer met de regelmaat van de klok of de waarde van je inboedel overeenkomt met de verzekerde waarde in je verzekeringscontract. Hoe langer je leeft, hoe meer je koopt, des te groter de waarde van je bezittingen. Zorg dat je niet onderverzekerd raakt, want je wilt graag de volledige waarde vergoed zien bij een schadegeval! Let ook op dat je jezelf niet oververzekerd. Dat lijkt een strategische zet om zekerheid in te bouwen, maar dan betaal je te veel.

Wat bepaalt de prijs van je inboedelverzekering?

Om de premie van je inboedelverzekering te berekenen, schat je verzekeraar de nieuwwaarde van je inboedel. Als je jouw spullen verliest in een brand moet je het vermogen hebben om nieuwe meubels te kunnen kopen (niet iedereen is een gedegen thrift shopper, hé).

  • Globaal bedrag: Bij deze formule bepaal je samen met de verzekeraar een globaal bedrag voor je inboedelverzekering in verhouding met de waarde van je inboedel zelf. Daarbij is het belangrijk dat je jouw inboedel goed kan inschatten.
  • Percentage: Bij de tweede formule leg je de waarde van je inboedel vast op een percentage van de waarde van het gebouw.
  • Bedrag per stuk: Bij de formule bedrag per stuk bepaal je een afzonderlijk bedrag per item dat je wilt verzekeren. Daarnaast stelt je verzekeraar een maximumbedrag in waarvoor de verzekering tussenkomt. Ieder voorwerp wordt samen met zijn respectievelijke bedrag vermeld in het verzekeringscontract.

Aandacht, aandacht!

De inboedelverzekering komt niet rechtstreeks tussen voor elektronische apparaten en objecten van grote waarde, zoals juwelen en dure meubels of objecten. Als je die wilt beschermen, moet je ze apart aangeven bij je verzekeraar en mee laten opnemen in het verzekeringscontract.

Uitzonderlijke gevallen

Is de inhoud van je diepvriezer gedekt in geval van stroomstoring?

Bij een stroomstoring kan de voeding in je diepvries snel ontdooien, waardoor je een aardige som geld ziet wegsmelten. Daarom dekt het gros van de verzekeraars de kosten van de voeding die je moet weggooien door stroomstoring. Daarvoor hoef je enkel een bewijs te voorzien dat de oorzaak van de schade wel degelijk komt door stroomuitval.

Beschermd de inboedelverzekering ook je auto?

De meeste verzekeraars nemen een auto die in de garage staat niet op in het contract. Je sluit best een omniumverzekering af voor je auto. Toch zijn er verzekeringsmaatschappijen die de inhoud van je garage wel dekken. Zo voorziet AXA bijvoorbeeld de optie waarbij de auto's die vermeld staan in de overeenkomst ook beschermd zijn bij brandschade.

Je woont in een risicogebied. Is je inboedel beschermd?

Als je een een gebied verblijft waar je risico loopt op overstroming, zal je maatschappij je verzekeren. Werd je huis pas gebouwd na 2008? Dan mag je je verwachten aan een verhoogde premie.

Advies van Yago!

Lees hieronder 4x advies over je inboedelverzekering in België:

  1. Bewaar de facturen van verzekerde goederen.
  2. Neem foto's van de facturen, zo gaan ze niet verloren door brand.
  3. Laat waardevolle objecten schatten. Daarmee bewijs je de waarde van de objecten.
  4. Gebruik het evaluatierooster. Zo loop je niet het risico om onderverzekerd te zijn.

Je inboedelverzekering dekt dan wel alles wat los zit in je huis, zorg ervoor dat je niet met losse eindjes komt te zitten bij een schadegeval. Daar komen onze door de wol geverfde experts in beeld. Zij begeleiden je de klok rond met het beste advies. Benieuwd naar wat ze jou aanraden?

 

Het verlies van inboedel kan naast de schade van je gebouw een groot verlies zijn. Met de inboedelverzekering kan je de inhoud van je woning dekken.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.