Yago ex-Seraphin
My Yago

Wordt stormschade ook gedekt door je brandverzekering?

 • Vanaf €6,99/maand
 • Een volledig gepersonaliseerde brandverzekering
 • Bijstand en juridische dienstverlening in geval van schade
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Heb je schade die veroorzaakt is door stormweer? Dan kan je bij je brandverzekering terecht. Je verzekering vergoedt je namelijk voor vele natuurrampen, zoals storm, hagel, onweer en overstromingen.

Wie al eens in de stoel bij de kapper zit of zijn kind opwacht aan de schoolpoort, kom niet uit onder een ouderwetse portie small talk. Waarover praat je dan zoal? Juist, het weer! Zo mag de buurman al eens zaniken over de zoveelste regenvlaag, echt stormweer komt maar zelden voor in België. Toch bescherm je jouw huis maar beter tegen dat soort catastrofes, want de gemiddelde Belg leeft nu eenmaal niet in een ruwe bunker. Hoe bescherm je je dan wel? Door een brandverzekering af te sluiten met de waarborg stormschade.

Wat begrijpt je verzekeraar onder stormschade?

In iedere brandverzekering maakt de dekking stormschade deel uit van de reeks basiswaarborgen. Maar om te weten of je schade effectief wordt aangenomen als stormschade, is het belangrijk om te definiëren wat stormschade inhoudt.

 • Orkanen en stormwinden die in een straal van 10km rond het verzekerde gebouw schade toebrengen aan goederen of gebouwen die windbestendig zijn.
 • Het meteorologische instituut dat zich het dichtst in de buurt bevindt, moet een windsnelheid van minstens 80km per uur meten.

Stormschade aan je eigendom

Een brandverzekering dekt de schade aan je woning als gevolg van een storm. Denk maar aan een omgevallen boom, dakpannen die zijn weggevlogen. Ze is verplicht bij elke brandverzekering inbegrepen. Eigendommen die buiten staan zijn meestal niet verzekerd (trampoline, tuinmeubels, barbecue, enz.). Het is belangrijk goed het verzekeringscontract te lezen om te weten in welke situaties je gedekt bent. Sommige verzekeringsmaatschappijen voorzien ook een optionele waarborg om je goederen in je tuin te verzekeren.

Stormschade aan derden

Als de storm de buurt zo hevig heeft geteisterd dat je met jouw eigendom schade aanricht aan de woning van je buren, dan komt je burgerlijke aansprakelijkheid tussenbeide. Die zorgt ervoor dat jij niet moet opdraaien voor een schadegeval dat jij niet zelf veroorzaakt hebt, maar waarvoor jij onrechtstreeks wel aansprakelijk bent. In sommige gevallen spreek je beter je familiale verzekering aan of kan je buur terecht bij zijn eigen brandverzekering. Voor de details per situatie neem je best contact op met je verzekeraar of makelaar, of je snuistert eens door de algemene voorwaarden van je polis.

Goed om weten

Komt je verzekeraar niet tussen na stormschade? Niet getreurd, je kan nog steeds een aanvraag indienen bij het rampenfonds. Als zij de storm erkennen als natuurramp, zal je alsnog een vergoeding krijgen.

Stormschade? Wat doe je dan?

Je hoeft niet te panikeren! Weet je niet goed waar beginnen nadat je stormschade opliep? Yago geeft je de voornaamste richtlijnen mee. Heerst de twijfel nog altijd? Neem dan contact op met een van onze experts. Yago zorgt voor de stilte na de storm.

 • Heb je te maken met een levensbedreigende situatie, bel dan het nummer 112. In alle andere gevallen contacteer je 1722. De overheid activeert dat noodnummer enkel bij natuurrampen zodat je snel in verbinding staat met de brandweer. In de media kan je volgen wanneer het nummer actief is.
 • Neem foto’s zodat je bewijs hebt van geleden schade. Houd eventueel een facturen bij van zaken die tijdens een storm beschadigd kunnen raken.
 • Voorkom ergere schade door reeds op te ruimen (denk aan gebroken glas). Let daarbij altijd op dat je jezelf niet in gevaar brengt. Vaak dekt je verzekeraar reddings- of opruimingskosten, zodat je jouw schade professioneel kan laten wegruimen in geval van nood.
 • Breng je verzekeraar op de hoogte. Bij Yago kan je online aangifte doen van je geleden schade.
 • Vraag offertes aan voor de noodzakelijke herstellingen en stuur die op naar je verzekeraar. Soms voorziet je maatschappij zelf een erkende expert om de schade op te meten.
 • Gaat je verzekeraar akkoord met de offertes, dan mag je de herstellingen laten uitvoeren.

Yago, eerste hulp bij noodweer!

Nu je weet hoe je jouw huis kan beschermen tegen krachten van Moeder Natuur, zal de storm met zorgen in je hoofd snel weer gaan liggen. Om er helemaal zeker van te zijn dat je met een gerust gemoed in je optrekje vertoeft, kan je bij Yago je brandverzekering afsluiten. Met één druk op de knop vergelijk je het aanbod van al onze partners, en dat allemaal digitaal.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Wij beschermen al
meer dan 12 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2022
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

9 november 2022
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

22 september 2022
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

25 augustus 2022
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

28 oktober 2022
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2022
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.