Yago ex-Seraphin
My Yago

Dekt mijn brandverzekering waterschade?

 • Alles over de Brandverzekering
 • Maak een Simulatie van je Brandverzekering en Vergelijk
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Heb je waterschade aan je woning? 🏠 Naast o.a. brand- en stormschade, wordt ook dit gedekt door je brandverzekering. Maar wat wordt net gezien als waterschade? En welke kosten worden vergoedt?

Wat als je waterleiding al 3 weken lekt. Er is schade aan je muur, je parket is kromgetrokken,... Wie gaat er tussenkomen voor deze kosten? Gelukkig wordt dit gedekt door de waarborg waterschade van de brandverzekering.

Ben je benieuwd wat een brandverzekering inhoud? Yago legt het uit. Wil je weten wat de prijs is van een brandverzekering?

Is waterschade steeds inbegrepen in je brandverzekering?

Nee, elke brandverzekering heeft een basiswaarborg die tussenkomt voor schade aan je woning door brand, implosie, explosie, natuurrampen, overstroming, enz. Het is niet verplicht voor een brandverzekering om waterschade te dekken maar veel verzekeringsmaatschappijen nemen waterschade toch op in hun basisdekking. Het is dus belangrijk je verzekeringscontract goed te lezen om te weten of je gedekt bent voor waterschade.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen waterschade als gevolg van een overstroming of waterschade als gevolg van een lek in de waterleiding. Waterschade als gevolg van een overstroming wordt wel meegerekend in de basiswaarborg. Waterschade als gevolg van een lek in een leiding, boiler, toestel , ... is een aparte waarborg.

De waarborg waterschade, wat houdt dat in?

In het algemeen komt de waarborg waterschade van de brandverzekering tussen voor:

 • Waterschade afkomstig van een lek.
 • Waterschade afkomstig van het dak.
 • Waterschade veroorzaakt door toestellen (wasmachine, vaatwasser, boiler,...).
 • Waterschade veroorzaakt door leidingen.

Een gebarsten leiding, een lek in je boiler, ... Dit kan allemaal waterschade veroorzaken aan je woning. De schade als gevolg van het water wordt allemaal gedekt in de waarborg waterschade. De schade aan de leiding, boiler of andere toestellen (de oorzaak van de waterschade) wordt niet gedekt door de verzekeringsmaatschappij.

Wat wordt niet gedekt?

Zoals elke waarborg zijn er ook uitsluitingen. Dit zijn situaties waarin de verzekeringsmaatschappij niet tussenkomt. De verzekeringsmaatschappij dekt je niet voor:

 • De schade veroorzaakt wordt door foutief gebruik en slecht onderhoud van de toestellen.
 • De schade aan de leiding, boiler, toestel, enz. dat de oorzaak is van de waterschade.
 • Schade aan het dak dat de oorzaak is van waterschade.

Ben je benieuwd naar de prijs van jouw brandverzekering die tussen komt voor waterschade?

Wil je meer informatie over de verschillende brandverzekeringen? Contacteer dan één van onze verzekeringsexperts op +02 896 24 16 of [email protected] Je kan ook een afspraak maken met één van onze adviseur die jou zal bellen op een moment dat jou past.

Hoe geef je je schade aan?

Waterschade dien je voor de herstelling aan te geven bij de verzekeraar of de verzekeringsmakelaar. Met het online platform van Yago is dit zeer eenvoudig. Je kan inloggen met je persoonlijk account en daar alle gegevens invullen:

 • Neem foto's van het schadegeval.
 • Dien online je aanvraag in via het invullen van ons schadeformulier.
 • Laat een offerte opmaken door een deskundige of een vakman erkend door de verzekeraar.
 • De verzekeraar zal je dossier behandelen en een akkoord geven voor de offerte
 • Laat de herstelling uitvoeren door een deskundige of een erkend vakman van de verzekeraar.

Je mag in tussentijd de bron van de waterschade (bv. lek in de leiding) herstellen. Maar wacht met de herstelling van de waterschade tot je een akkoord hebt met de verzekeraar. Zo heb je zeker een bewijs bij twijfel van de verzekeringsmaatschappij.

Het uitvoeren van een lekdetectie.

Ontdekt je waterschade maar niet de oorzaak? Hiervoor kan je een lekdetectie laten uitvoeren. Hierbij gaat men op zoek naar de mogelijke oorzaak van waterschade. Sommige verzekeraars nemen dit ook op in hun verzekeringscontract. Lees dus vooraf goed je verzekeringscontract of laat je informeren door je verzekeringsmakelaar voor meer informatie!

 

Waterschade is snel gebeurd. Met de juiste brandverzekering ben je gedekt voor de verschillende kosten die je kan oplopen als gevolg van waterschade. Maak een simulatie met Yago en ontdek de juiste brandverzekering voor je woning.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
Cofounder & co-CEO

Wij beschermen
al 10.000+ klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Christopher

22 oktober 2021
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Damien

21 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Nathan

15 februari 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Nadia

4 oktober 2021
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Philippe

3 november 2021
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Bruno

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.