Yago
My Yago

Wat gebeurt er met je pensioensparen als je komt te overlijden?

97%
van onze klanten beveelt Yago aan
Wanneer je start met pensioensparen weet je uiteraard nog niet wat het leven zal brengen. Krijgen jij of je erfgenamen onverwacht te maken met een vroegtijdig sterfgeval, dan legt Yago uit waaraan je je kan verwachten.

Pensioensparen is een interessant hulpmiddel om je een extraatje te bezorgen na je pensioen. Dit om toe te laten dat je ook nadat je stopt met werken dezelfde levensstandaard kan behouden. Maar soms kom je voor onverwachte momenten te staan, en komt de pensioenspaarder vroegtijdig te overlijden. Wat gebeurt er dan met het opgebouwde kapitaal? Yago legt het uit.

Welke soorten pensioensparen zijn er?

Je hebt verschillende manieren om aan pensioensparen te doen. De twee belangrijkste zijn bij een bank of bij een verzekeringsmaatschappij.

Bij de bank: pensioenspaarfonds

Doe je aan pensioensparen bij een bank? Dan zal je investeren in een pensioenspaarfonds dat bestaat uit verschillende aandelen, obligaties en cash. Het spaarfonds volgt de koers van de financiële markt, en kan dus winst of verlies opbrengen. Je kan op verschillende momenten doorheen het jaar stortingen uitvoeren. Spaar je jaarlijks maximaal €1270, dan kan je genieten van een belastingvoordeel.

Komt de eigenaar van het pensioenspaarfonds vroegtijdig te overlijden? Dan zal het fonds gewaardeerd worden volgens de marktwaarde op dat moment. Was de overledene jonger dan 60 jaar, dan zullen er belastingen (anticipatieve heffing) betaald moeten worden op het totaalbedrag. De erfgenamen zullen op het overige bedrag ook erfbelasting moeten betalen.

Bij overlijden ontvangt de erfgename dus de waarde van het gespaarde bedrag op moment van opname, verminderd met eventuele uitstapvergoeding of andere kosten en belastingen.

Bij de verzekeringsmaatschappij: pensioenspaarverzekering

Je kan ook aan pensioensparen doen via je verzekeraar of verzekeringsmakelaar. Het grote verschil is hierbij dat je via een pensioenspaarverzekering meestal kan genieten van een voorop bepaalde rente die uitgekeerd wordt. Sommige pensioenspaarverzekeringen bieden ook winstdeelname aan, waarbij je de opbrengst van je pensioensparen opnieuw kan beleggen. Ook hier krijg je een fiscaal belastingvoordeel indien je maximaal €1270 per jaar spaart.

In grote lijnen zijn de regels bij overlijden voor een pensioenspaarverzekering gelijk aan de regels voor een pensioenspaarfonds. Ook hier zal een belasting (de anticipatieve heffing) betaald moeten worden indien het overlijden valt voor de 60ste verjaardag van de persoon. De erfgenamen zullen op het totaalbedrag dat ze erven ook erfbelasting moeten betalen.

De erfgename ontvangt bij overlijden het samengespaarde bedrag, aangevuld door de vooraf bepaalde rente (indien deze opnieuw geïnvesteerd is in de pensioenspaarverzekering) en de eventuele winstdeelname die opgenomen is in het contract. Ook hier zullen, indien van toepassing, bijkomende kosten en belastingen afgehouden worden.

Wie zijn je erfgenamen bij pensioensparen?

Wie het bedrag van je pensioensparen zal ontvangen kan verschillen per product. Spaar je via een pensioenspaarfonds? Dan zal dit gespaarde bedrag rechtstreeks deel uitmaken van je nalatenschap, en zullen je erfgenamen door de notaris bepaald worden. Deze erfgenamen zullen op dit bedrag erfbelasting betalen.

Spaar je via een pensioenspaarverzekering? Dan zal je bij het afsluiten van je contract de begunstigden in geval van overlijden moeten aanduiden. Ben je getrouwd met de begunstigde persoon, woon je wettelijk samen of heb je je kinderen opgegeven? Dan kunnen zij nog genieten van de fiscale voordelen. Is de aangeduide persoon iemand waarmee je feitelijk samen woont, dan zal deze hier niet van kunnen genieten. Maar ook voor een pensioenspaarverzekering zullen de begunstigden erfbelasting moeten betalen.

Welke kosten zijn er verbonden aan pensioensparen?

Pensioensparen kan je jaarlijks een aardig bedrag opleveren in de vorm van belastingvermindering. Maar natuurlijk is dit niet gratis. Wanneer je 60 bent zal er een belasting (de anticipatieve heffing) van 8% gehoffen worden op het gespaarde kapitaal. Hierna kan je nog doorsparen tot je 64ste zonder bijkomend belastingen te moeten betalen.

Kom je te overlijden voor je 60ste verjaardag, dan zullen je erfgenamen deze anticipatieve heffing zelf moeten betalen. Overlijd je tussen je 60ste en 64ste, dan is dit niet van toepassing, gezien dit bedrag al voldaan zal zijn.

Denk bij het afsluiten van je pensioensparen (en doorheen je verdere leven) dus goed na welke maatregelen je wil nemen om er zeker van te zijn dat je spaarkapitaal na overlijden terecht zal komen bij de personen die jij voor ogen hebt. Ben je hier niet zeker wie als begunstigde opgenomen is in je pensioenspaarverzekering? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur. Deze zal je met plezier verder helpen!

Auteur van het artikel

Samuel Menning
FSMA erkend
Verzekeringsexpert bij Yago

Hij werkt al 5 jaar bij Yago en is nu hoofd van het team Onafhankelijk Leven bij Yago. Samuel is gespecialiseerd in producten zoals VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) en IPT (Individuele Pensioentoezegging). Hij is ook een expert in fiscale optimalisatie en biedt de best mogelijke ondersteuning aan zelfstandigen.

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.