Yago
My Yago

Volle gas door Wallonië: de beste roadtrips

  • Ga in 2024 op motoravontuur in Wallonië
  • bereid je goed voor en verzeker jezelf
97%
van onze klanten beveelt ons aan
Neem de heuvelachtige wegen van Wallonië op je motor en bewonder de landschappen, kastelen en prachtige rustieke dorpjes.

De mooie dagen komen er weer aan, het is tijd om je motor erbij te halen. Wat denk je van een roadtrip op de Waalse wegen? Ontdek in dit artikel hoe je jouw uitje moet plannen: de plaatsen die je moet zien, de laatste aanpassingen van je motor waar je rekening mee moet houden en welke motorverzekering jou het beste verzekerd.

Genoeg om het dagelijkse leven te ontsnappen en van prachtige momenten te genieten!

7 plaatsen die je moet zien

Wallonië heeft prachtige landschappen. Door de bergachtige valleien heen zijn er veel bezienswaardigheden. Kleine stenen dorpjes, middeleeuwse forten, renaissancekastelen, kilometers lange bossen en abdijen met hun beroemde trappistenbieren. We hebben een prachtig parcours voor je uitgestippeld met 7 etappes door het mooie Wallonië.

1. Gaume en de Abdij van Orval

Village de Torgny

Je reis begint in het uiterste zuiden van Wallonië. Gaume wordt ook wel het "Kleine Belgische Provence" genoemd en zal je betoveren met het reliëf en landelijke landschappen. Je kan hier de ruïnes van het kasteel van Montquintin bewonderen, evenals het pittoreske dorpje Torgny. Bewonder een paar kilometer naar het noorden de opmerkelijke abdij van Orval, bekend om zijn kaas en trappistenbier*.

2. De vallei van de Semois en Bouillon

Tombeau du Géant

De vallei van de Semois kent magische landschappen. Laat je motor in Botassart en wandel nog geen kilometer om bij één van de beroemdste panorama's van België te genieten: het graf van de reus. Pak je motor en maak een omweg via Rochehaut en Vresse-sur-Semois, twee prachtige kleine stenen dorpen die de titel van de mooiste Waalse dorpen dragen. Sluit je dag af in de stad Bouillon en zijn beroemde kasteel.

3. Boven-Maas en Dinant

Dinant

Dinant is een kleine stad en heeft een zekere charme met zijn kleurrijke huizen gedomineerd door zijn citadel. Het is ook de oorsprongsstad van het Leffe-bier* maar ook van de saxofoon. Je kan hier meer over leren in de musea van Dinant! Voor de sporters onder ons, beklim de 408 treden die je naar de citadel leiden waar je het prachtige uitzicht over de stad en de Maas kunt bewonderen.

4. De vallei van Molignée, het kasteel van Falaën en Montaigle

Château de Montaigle

Gevestigd op een steile rots met een prachtig uitzicht over de mooie vallei van de Molignée, biedt de site van Montaigle één van de mooiste plekken met een middeleeuws kasteel. Rijd over de slingerwegen tot het kleine dorpje Falaën. Om je dag af te sluiten rijd je natuurlijk tot de abdij van Maredsous, bekend om zijn kaas en trappistenbier*.

5. De Lessevallei en het kasteel van Walzin en Vêves

Château de Walzin

Niet ver van Dinant bevindt zich de vallei van de Lesseen de kastelen van Vêves en Walzin. Wissel bij mooi weer je motor in voor een kajak om de Lesse af te dalen (ongeveer 2 uur).

6. Durbuy en de Ourthevallei

Durbuy

Durbuy draagt ook wel de bijnaam van ''kleinste stad ter wereld'' en kent 400 inwoners. Dit kleine middeleeuwse stadje heeft niets van zijn charme verloren. Laat je motor staan om door de smalle straatjes van blauwe hardsteen te slenteren, tussen de ambachtswinkels, restaurants en karaktervolle huizen. Volg vervolgens de Ourthe via de N86 en kom door de dorpen Bomal en Logne richting Hamoir.

7. De Hoge Venen en zijn meren

Hautes Fagnes

Je roadtrip eindigt in het uiterste oosten van België. De landschappen van de Hoge Venen geven de indruk of je in de steppen van het hoge noorden bent, in de savanne of zelfs midden in het Zwarte Woud. Het park wordt doorkruist door twee nationale wegen (de N67 en N67) waardoor je deze landschappen kunt bewonderen zonder je motor te verlaten. Ga vervolgens naar de indrukwekkende dam van Gileppe en maak een korte omweg naar het kasteel Reinhardstein. En vier het einde van jouw roadtrip met een zonsondergang aan het meer van Butgenbach.

Checklist voordat je vertrekt

Voordat je een week met je motor op pad gaat controleer je natuurlijk eerst je motor en of je motorverzekering al je risico's dekt. Natuurlijk check je ook je uitrusting. Hier vind je onze tips:

1. Onderhoud en staat van de motor

Om pech te voorkomen is een controle van het onderhoud van de motor essentieel voordat je vertrekt. Zelfs als je geen monteur bent kan je enkele routinecontroles en onderhoud zelf uitvoeren:

  • Controleer de vloeistofniveaux: Controleer of je motorolie, koelvloeistof en remvloeistof op peil zijn.
  • Staat van de banden en luchtdruk: De juiste druk van de banden is essentieel voor een goede wegligging en effectief remmen. Pas de druk aan volgens de aanbevelingen van de onderhoudshandleiding van de motor.
  • Check de kettingspanning : Een goede kettingspanning zorgt voor een vloeiende rit.
  • Controleer de staat van je remblokken en remklauwen en vervang ze indien nodig.
  • Staat van de accu: Als je motor moeite heeft met starten, moet je de batterij absoluut opladen met een speciale oplader voor motoraccu's om defecten te voorkomen.
  • Check de vering: De vering kan op de Waalse wegen op de proef worden gesteld. Controleer de staat van de vork en schokdempers.

Je vindt alle gedetailleerde informatie in de onderhoudshandleiding van je motor. Er zijn online ook veel instructievideo's die je helpen met het onderhoud van je motor. Als je toch twijfelt, neem dan geen risico met je motor en ga naar je garage.

2. De juiste motorverzekering

Het is van groot belang dat jij en je moto goed verzekerd zijn voordat je zo'n grote motortocht maakt. Bij je verplichte BA is het een goed idee om ook een bijstand af te sluiten. Bij pech kan je motor 24 uur per dag overal in België gerepareerd worden. Dit geeft je ook recht op een vervangende motor zodat dit niet het einde van je reis betekent.

En natuurlijk kan een diefstal of materiële schade ook plaatsvinden langs de Waalse toeristische routes. Sluit een mini-omnium af om je tegen diefstal te dekken. De mini-omnium komt ook goed van pas als je dat everzwijn in de bocht niet ziet! En als je echt helemaal met een gerust hart de baan op wil door geheel voor alle risico's gedekt te zijn, sluit dan grote omnium af. Deze verzekering dekt jouw moto voor alle materiële schade. Tot slot is het ook zeker aan te raden om een juridischebijstand en een bestuurdersbijstand te nemen die alle kosten van eventuele lichamelijke letsels zal dekken.

3. De uitrusting

Om in België te mogen rijden is het dragen van een helm en beschermende kleding (laarzen, handschoenen, motorbroek en motorjack) verplicht. Als je in de zomer op roadtrip gaat, let er dan op dat je voor 'ademende' kleding kiest om niet te van de hitte te stikken. Denk er ook aan om een fluorescerend jack te dragen om door andere weggebruikers gezien te worden.

Je hebt je route, je motor is in uitstekende staat en je bent goed verzekerd! Je bent klaar om op avontuur te gaan!!

*Waarschuwing: drinken of rijden, je moet kiezen! Drink niet meer dan één drankje als je weer op pad gaat.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.