Je met je brommer of scooter verplaatsen door de stad? Handig! Maar natuurlijk wil je hier ook goed voor verzekerd zijn, want een ongeval is helaas nooit uitgesloten. Yago helpt je om eenvoudig verschillende prijzen te vergelijken. Zo vind je de beste verzekering voor jouw brommer of scooter! En meer zelfs, bij Yago sluit je deze eenvoudig af vanuit je zetel!
Er zijn uiteraard verschillende soorten scooters of brommers te vinden, met een verschillende cilinderinhoud. Voor een lichtere motor (met een lagere cilinderinhoud) zal je minder betalen van voor een zwaardere motor (met een hogere cilinderinhoud).
Een brommer of scooter van klasse A is beperkt in snelheid en vermogen. Ze hebben een maximale cilinderinhoud van 50cc, of bevatten een elektrische motor. Je zal er maximaal met een snelheid van 25km/uur mee kunnen rondsnorren. I'll
Een brommer of scooter van klasse A heeft een maximale cilinderinhoud van 50cc of een elektrische motor met een maximum snelheid van 25km/h. Je mag zonder rijbewijs een bromfiets van klasse A besturen.
Een brommer klasse B heeft, net zoals een klasse A, een maximale cilinderinhoud van 50cc of een elektrische motor. Het verschil hierbij is dat de maximumsnelheid hoger ligt, namelijk maximaal 45km/uur. Voor dit soort bromfiets heb je wel een rijbewijs nodig, namelijk een rijbewijs type AM (of het vroegere type A3). Dit type rijbewijs kan je halen vanaf 16 jaar, of krijg je automatisch wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs type A (motorrijbewijs) of B (autorijbewijs).
Wil je een brommer kopen met een maximaal vermogen van 125cc, dan moet je in het bezit zijn van een rijbewijs A1 en minstens 18 jaar zijn. Voor een brommer met een cilinderinhoud groter van 125cc heb je een rijbewijs A2 nodig.
Voor een brommer gelden dezelfde veiligheidsregels als voor een motor. Het is dus voor elke klasse verplicht een helm te dragen!
Voordat je een verzekering afsluit is het belangrijk meer te weten over de verschillende waarborgen van brommerverzekeringen. Yago werkt samen met verschillende verzekeraars om voor iedere klant een brommer verzekering op maat te vinden.
Net zoals voor de auto en motor, is deze verzekering verplicht voor het verzekeren van je brommer of scooter. Het dekt de schade die je bij een ongeval veroorzaakt aan derden of passagiers. De lichamelijke schade die je zelf oploopt of de materiële schade aan het voertuig worden niet gedekt. Hiervoor dien je een aanvullende waarborg af te sluiten.
Deze waarborg is gericht op het beschermen van de bestuurder tegen torenhoge kosten die kunnen voortkomen uit een ongeval. De medische kosten van lichamelijke letsels en ziekenhuiskosten worden gedekt, maar ook de kosten in geval van permanente arbeidsongeschiktheid. Tip: vraag zeker ook na of je verzekerd bent voor schade aan eventueel beschermende kledij.
De omniumverzekering voor je brommer of scooter is een additionele waarborg die gericht is op het vergoeden van materiële schade aan je voertuig. Vaak heb je de keuze tussen een mini-omnium of een full omnium dekking, afhankelijk van de leeftijd van je voertuig. Enkele voorbeelden van gedekte schade zijn:
Pechbijstand helpt je weer op weg wanneer je in panne staat. De waarborg dekt de kosten voor pechverhelping of takelen na een ongeval. Vraag zeker ook na of je eventueel recht hebt op een vervangvoertuig wanneer je dit nodig hebt.
Wanneer je een nieuwe brommer of scooter gekocht hebt, moet je deze inschrijven voordat je hiermee de weg op mag. Afhankelijk van of dit een nieuw of tweedehands voertuig is, zal de procedure verschillen. Maar geen paniek, Yago kan van het begin tot het einde alles voor je regelen.
Heb je een nieuwe brommer?
Heb je een tweedehands brommer?
De prijs van je brommerverzekering hangt af van verschillende factoren. Daarom werkt Yago samen met verschillende partner verzekeraars om een verzekering op maat aan te bieden tegen een uitstekende prijs. Maak je simulatie online met enkele vragen en wij gaan voor jou op zoek naar de beste prijs.