Yago
My Yago

50cc of 125cc? Verzeker je brommer, scooter of speed pedelec!

 • Een 100% digitale brommerverzekering
 • Juridische dienstverlening in geval van schade
 • Simulatie en prijs online in enkele minuten!
96%
van onze klanten beveelt ons aan

Je met je brommer, scooter of speed pedelec verplaatsen door de stad? Handig! Maar natuurlijk wil je hier ook goed voor verzekerd zijn, want een ongeval is helaas nooit uitgesloten. Yago helpt je om eenvoudig verschillende prijzen te vergelijken. Zo vind je de beste verzekering voor jouw voertuig! En meer zelfs, bij Yago sluit je deze eenvoudig af vanuit je zetel!

50cc of 125cc: een verzekering voor elke brommer

Er zijn uiteraard verschillende soorten scooters of brommers te vinden, met een verschillende cilinderinhoud. Voor een lichtere motor (met een lagere cilinderinhoud) zal je minder betalen van voor een zwaardere motor (met een hogere cilinderinhoud).

Klasse A

Een brommer of scooter van klasse A is beperkt in snelheid en vermogen. Ze hebben een maximale cilinderinhoud van 50cc, of bevatten een elektrische motor. Je zal er maximaal met een snelheid van 25km/uur mee kunnen rondsnorren. Een brommer of scooter van klasse A heeft een maximale cilinderinhoud van 50cc of een elektrische motor met een maximum snelheid van 25km/h. Je mag zonder rijbewijs een bromfiets klasse A besturen.

Klasse B

Een brommerfiets klasse B heeft, net zoals een klasse A, een maximale cilinderinhoud van 50cc of een elektrische motor. Het verschil hierbij is dat de maximumsnelheid hoger ligt, namelijk maximaal 45km/uur. Voor dit soort bromfiets heb je wel een rijbewijs nodig, namelijk een rijbewijs type AM (of het vroegere type A3). Dit type rijbewijs kan je halen vanaf 16 jaar, of krijg je automatisch wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs type A (motorrijbewijs) of B (autorijbewijs).

125cc of meer

Wil je een brommer kopen met een maximaal vermogen van 125cc, dan moet je in het bezit zijn van een rijbewijs A1 en minstens 18 jaar zijn. Voor een brommer met een cilinderinhoud groter van 125cc heb je een rijbewijs A2 nodig.

Voor een brommer gelden dezelfde veiligheidsregels als voor een motor. Het is dus voor elke klasse verplicht een helm te dragen!

Je speed pedelec verzekeren

Het verzekeren van een speed pedelec is een ietwat speciaal geval. In bepaalde gevallen dien je deze te verzekeren met een fietsverzekering voor een elektrische fiets, in andere gevallen moet je hier een brommerverzekering voor afsluiten.

Wanneer is een fietsverzekering voldoende? Wanneer je elektrische fiets kan rijden zonder dat je trapt, aan maximaal 25 km/uur, of wanneer je fiets trapondersteuning heeft tot maximaal 45 km/uur.

Dit klinkt als de meeste elektrische fietsen, toch? Wanneer moet je dan een brommerverzekering afsluiten? Een speed pedelec kan autonoom rijden tot 45 km/uur. Dit wil zeggen dat je niet hoeft te trappen voor de fiets om te rijden. In dit geval ben je wettelijk verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (een brommerverzekering dus) af te sluiten.

Denk er aan dat je voor je speed pedelec in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs (bromfiets of andere voertuigen), en je deze moet inschrijven bij de DIV om je nummerplaat te verkrijgen. De procedure hiervoor is dezelfde als voor bromfietsen en scooters.

Welke waarborgen bestaan er voor je brommerverzekering?

Voordat je een verzekering afsluit is het belangrijk meer te weten over de verschillende waarborgen van brommerverzekeringen. Yago werkt samen met verschillende verzekeraars om voor iedere klant een brommer verzekering op maat te vinden. Denk zeker ook na over het type verzekering dat je wil voor je brommer en voor jezelf. Wil je je brommer minimaal verzekeren, of wil je je brommer ook beschermen tegen materiële schade?

De burgerlijke aansprakelijkheid voor je brommer

Net zoals voor de auto en motor, is deze verzekering verplicht voor het verzekeren van je brommer of scooter van zodra je je op de openbare weg begeeft. Het dekt de schade die je bij een ongeval veroorzaakt aan derden of passagiers. De lichamelijke schade die je zelf oploopt of de materiële schade aan het voertuig worden niet gedekt. Hiervoor dien je een aanvullende waarborg af te sluiten.

De omniumverzekering voor je brommer

De omniumverzekering voor je brommer of scooter is een additionele waarborg die gericht is op het vergoeden van materiële schade aan je voertuig. Vaak heb je de keuze tussen een mini-omnium of een full omnium dekking, afhankelijk van de leeftijd van je voertuig. Enkele voorbeelden van gedekte schade zijn:

 • Diefstal of poging tot diefstal
 • Brand
 • Natuurrampen
 • Aanrijding met een dier

Assurance Scooter

De bestuurdersverzekering

Deze waarborg is gericht op het beschermen van de bestuurder tegen torenhoge kosten die kunnen voortkomen uit een ongeval. De medische kosten van lichamelijke letsels en ziekenhuiskosten worden gedekt, maar ook de kosten in geval van permanente arbeidsongeschiktheid. Tip: vraag zeker ook na of je verzekerd bent voor schade aan eventueel beschermende kledij.

De rechtsbijstand

De dekking rechtsbijstand biedt bescherming in geval van geschillen. Het is een belangrijke dekking die ervoor zorgt dat de behandeling van je schadedossier vlotter kan verlopen. Erelonen van advocaten, procedurekosten, verzoek om een tweede opinie, administratiekosten... Deze worden allemaal vergoed door de dekking rechtsbijstand.

De pechbijstand

Pechbijstand helpt je weer op weg wanneer je in panne staat. De waarborg dekt de kosten voor pechverhelping of takelen na een ongeval. Vraag zeker ook na of je eventueel recht hebt op een vervangvoertuig wanneer je dit nodig hebt.

Je brommer inschrijven, hoe doe je dat?

Wanneer je een nieuwe brommer of scooter gekocht hebt, moet je deze inschrijven voordat je hiermee de weg op mag. Afhankelijk van of dit een nieuw of tweedehands voertuig is, zal de procedure verschillen. Maar geen paniek, Yago kan van het begin tot het einde alles voor je regelen.

Heb je een nieuwe brommer?

 1. Sluit je brommerverzekering af en ontvang een voorlopige groene kaart. de verzekeringsmaatschappij zal je definitieve groene kaart opsturen.
 2. Yago zorgt ervoor dat je voertuig ingeschreven wordt bij de DIV.
 3. Je krijgt de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs toegestuurd via bpost. Je zal de nummerplaat cash moeten betalen aan de postbode, of afhalen op het postkantoor.

Heb je een tweedehands brommer?

 1. Heb je je brommer verzekerd bij Yago? Dan ontvang je van ons een verzekeringscertificaat en een voorlopige groene kaart. De verzekeringsmaatschappij zal je definitieve groene kaart opsturen.
 2. Ga zelf naar de DIV met het verzekeringscertificaat en je voorlopige groene kaart om je brommer in te schrijven. Vergeet zeker ook je identiteitskaart en je rijbewijs niet.
 3. Je nummerplaat en inschrijvingsbewijs worden opgestuurd via bpost. Je zal je nummerplaat cash moeten betalen aan de postbode, of deze gaan ophalen in het postkantoor.

Wat bepaalt de prijs van de brommerverzekering?

De prijs van je brommerverzekering hangt af van verschillende factoren. Daarom werkt Yago samen met verschillende partner verzekeraars om een verzekering op maat aan te bieden tegen een uitstekende prijs. Maak je simulatie online met enkele vragen en wij gaan voor jou op zoek naar de beste prijs.

Je brommerverzekering bij Yago

Wil je je bromfiets of scooter van 50cc of meer laten verzekeren bij Yago? Dat kan, zonder je zetel uit te komen en volledig digitaal! Je kan de prijzen van meer dan 30 verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergelijken om zo de beste prijs te bekomen. Raak je betrokken bij een ongeval? Dan verdedigt het juridische team van Yago je belangen bij de verzekeringsmaatschappij. Zo garanderen we je de beste bescherming.

Let wel: bij Yago verzekeren we geen brommers of scooters van 50cc zonder dat je een van je andere verzekeringscontracten bij ons afgesloten hebt. De makkelijkste manier is om een telefonische afspraak te maken met een van onze adviseurs. Zij helpen je snel verder.

Ben je al verzekerd en wil je overstappen naar Yago? Ook dat is geen probleem. Je brommerverzekering opzeggen en je nieuwe verzekering opstarten, Yago zorgt voor alles.

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.