Yago
My Yago

Een nummerplaat aanvragen voor je motor.

  • Alle informatie over de inschrijving van je motor
  • Bereken je prijs in 2 minuten
  • De motorverzekering van Yago: de beste op de markt!
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2023
Voor je de openbare weg opgaat dient je motor uiteraard een nummerplaat te hebben. Ben je niet zeker hoe je deze aanvraagd? Dit artikel legt het je uit.

Wil je een nummerplaat aanvragen voor je nieuwe motor? Of wil je weten hoe je de aanvraag voor een nummerplaat van een tweedehands motor moet indienen? Yago legt je de verschillende stappen uit voor een aanvraag tot inschrijving.

Hoe vraag ik een nummerplaat aan voor een nieuwe motor?

Bij een nieuwe motor is het aanvragen van een nummerplaat een eenvoudig proces, dat verschillend is van de aanvraag voor een tweedehands motor. Bekijk hieronder de verschillende stappen.

1. Bezorg ons de aanvraag tot inschrijving

Van de garage waar je jouw motor koopt, krijg je een roze formulier mee. Dat heet de ‘aanvraag tot inschrijving’. Om je inschrijving officieel te maken, volstaat het om dat roze formulier te bezorgen aan je verzekeraar of makelaar. Verstuur je jouw aanvraag tot inschrijving naar Yago, dan zorgen wij dat je nummerplaat zo spoedig mogelijk tot bij jou geraakt.

Let op!

De garagist dient zijn vignet in de linkeronderhoek van het document te plakken.

2. Ontvang je nummerplaat en het inschrijvingsbewijs

Zodra je aanvraag bij ons of bij je verzekeraar is ingediend, worden je nummerplaat en het inschrijvingsbewijs de volgende dag bij je thuis geleverd. Laat je ze liever niet thuis bezorgen, dan staan de meeste garages ook toe om de nummerplaat bij hen af te halen.

Express service

Als je wegens omstandigheden je nummerplaat nog dezelfde dag wilt ontvangen, verwittig je jouw verzekeraar voor 11.00 uur ‘s ochtends. Die zal de nodige stappen ondernemen, waardoor je in de loop van de namiddag dag je nummerplaat en inschrijvingsbewijs zal ontvangen.

Let op:

Die deadline wordt strikt gerespecteerd en de procedure komt met een meerkost.

Wat met een tweedehands motor?

De DIV staat niet toe dat verzekeraars of makelaars zelf een tweedehands motorfiets inschrijven. Daar resten er jou twee opties om je nummerplaat aan te vragen.

Optie 1: Je gaat persoonlijk naar de DIV

Je gaat zelf langs een DIV-kantoor om je motor in te schrijven. Woon je in Brussel, dan maak je daarvoor op voorhand een afspraak. Neem alvast de volgende documenten mee:

  • Je identiteitskaart
  • Je rijbewijs
  • Je inschrijvingsbewijs (grijze kaart)

Optie 2: Je verstuurt je aanvraag per post

Van de DIV mag je jouw aanvraag ook per post indienen. Daaraan voeg je een kopie van je identiteitskaart en het gelijkvormigheidsattest toe.

Let op:

Zorg ervoor dat je roze formulier voorzien is van het verzekeringsvignet. Bovendien zal het per post iets langer duren om je aanvraag te voltooien dan wanneer je persoonlijk bij de DIV langsgaat. Reken daarvoor zo om en bij de 3 weken.

Wat met je oude nummerplaat

Wanneer je jouw oude motorfiets wegdoet of je vraagt een nieuwe nummerplaat aan, dan moet je jouw huidige nummerplaat terugsturen naar de DIV. Ga daarvoor naar een kantoor van bpost. Wie wil mag ook persoonlijk naar de DIV gaan om zijn nummerplaat in te leveren, waarna je per post een schrappingsattest ontvangt.

Hoe vraag je een gepersonaliseerde nummerplaat aan?

Uitgebreide informatie over gepersonaliseerde nummerplaten lees je op de website van de FOD Mobiliteit. Daar kan je eveneens controleren welke nummerplaten nog beschikbaar zijn. Om je nummerplaat eenvoudig aan te vragen, neem je contact op met Yago. Vertel ons welk authentiek kenteken jij in gedachten hebt, en de rest regelt Yago voor je.

Hoeveel kost mijn nummerplaat?

Een nieuwe nummerplaat kost je €30. Dat bedrag maak je cash over aan de postbode, want die accepteert geen elektronische betaalmethodes. Lukt dat niet? Dan mag je jouw nummerplaat ophalen op het postkantoor. Voor een spoedlevering van je nummerplaat moet je reken op €80, dan ligt die dezelfde dag nog voor je deur.

En de grijze kaart?

De grijze kaart of het inschrijvingsbewijs is het bewijs dat je voertuig ingeschreven is en bevat allerlei informatie over het voertuig. Dit document wordt met een aangetekende zending opgestuurd naar jouw adres. Zorg ervoor dat je dit document altijd bij je hebt als je met de motor rijdt. Het is verboden te rijden zonder inschrijvingsbewijs!

Wat na verlies of diefstal?

Meld het verlies of de diefstal zo snel mogelijk aan de politie. Die bezorgen je dan een attest van verlies. Zo wordt je nummerplaat automatisch geschrapt uit het voertuigenregister. Als je dat in orde hebt gebracht, breng je je makelaar of verzekeraar op de hoogte. Zij zullen je voorzien van een nieuwe aanvraag tot inschrijving met vignet. Daarmee ga je naar de DIV om een nieuwe nummerplaat te krijgen.

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.