Yago
My Yago

Hoe verzeker je je oldtimer motor?

 • Een oldtimer verzekering voor jouw motor vinden
 • Ontdek je prijs en offerte online
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2023
Ontdek alles over de oldtimer verzekering bij Yago. Maak een gratis offerte in slechts 1 minuut!

Heb je een motor van ouder dan 25 jaar? Je kan er dan voor kiezen om een oldtimer motorverzekering te nemen.

Om jouw oldtimer bij Yago te verzekeren, moet je ook je hoofdvoertuig bij Yago verzekeren. Zonder dit hoofdvoertuig zullen wij helaas geen verzekering voor je oldtimer kunnen aanbieden.

Oldtimer motors verschillen niet enkel in leeftijd maar ze hebben ook een ander nummerplaat. De nummerplaat begint met "O". Maar waarom zou je je motor verzekeren als een oldtimer? De prijs is goedkoper dan een normale motorverzekering!

Ontdek hier de oldtimer verzekering of maak een simulatie voor je motor in enkele minuten!

 

In dit artikel lees:

      
 • Wanneer je jouw motor kan beschouwen als oldtimer.
 • Welke waarborgen je verplicht moet afsluiten.
 • De prijs van deze verzekering.
 • De voordelen van je te verzekeren via Yago, je digitale makelaar.
 • Hoe je een oldtimer kan inschrijven.

Wat zijn de waarborgen van een oldtimer verzekering?

Als je een motorverzekering voor je oldtimer hebt is het niet toegestaan deze te gebruiken voor commerciële of professionele doeleinden, zoals het transport van goederen of personen. Je kan je oldtimer privé wel vrij gebruiken. Als je het statuut oldtimer hebt, geeft Yago andere adviezen over de waarborgen dan voor een klassieke motorverzekering.

Maak een online simulatie en vergelijk de prijzen van oldtimerverzekeringen voor jouw motor.

Bestaat er een bijstandwaarborg voor een oldtimer?

Een volledige bijstand vinden voor een motor ouder dan 25 jaar is vrijwel onmogelijk. De verzekeringmaatschappijen vinden het moeilijk om de risico's op pech in te schatten.

Ze voorzien in de waarborg burgerlijke aansprakelijkheid wel een bijstand die dekking biedt in geval van een ongeval. Deze zorgt ervoor dat je wel getakeld zult worden wanneer je betrokken bent met een ongeval.

Is een omnium mogelijk voor een oldtimer?

Het is niet mogelijk een omnium- of diefstalwaarborg te krijgen voor motors met een oldtimer statuut. Als je motor of brommer een grootte waarde heeft kan je deze wel laten verzekeren als object van een collectie. Hiervoor moet je dan een waarde-expertise laten uitvoeren.

Wat zijn de mogelijke waarborgen voor jouw oldtimer motor?

De waarborg rechtsbijstand wordt sterk aangeraden bij het afsluiten van je verzekering. Deze zorgt ervoor dat je snel vergoed zal worden in geval van een ongeluk.

Zoals voor elk voortuig in België is een burgerlijke aansprakelijkheid verplicht. Dit geldt ook voor oldtimers!

Wat is de prijs van een oldtimerverzekering voor een motor?

Het statuut oldtimer is ontstaan door de invoering van een nieuwe algemene wet in 2014. Deze bepaald dat als je jouw motor als oldtimer inschrijft, je geen gelijkvormigheidsattest meer nodig hebt. Maar dit zorgt er wel voor dat het niet meer is toegestaan jouw motor of brommer te gebruiken in bepaalde omstandigheden:

 • Voor transport naar en van je werk
 • Het transport van andere personen en goederen
 • Leveringen

Bepaalde maatschappijen hebben ook een limiet op het aantal kilometers die je per jaar mag afleggen. Deze limiet verkleint de kans op ongevallen. Verschillende maatschappijen geven in dit geval een korting op de waarborg burgerlijke aansprakelijkheid.

Hoe kan je offertes vergelijken?

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die een oldtimerverzekering aanbieden voor brommers en motors, maar vaak moet je daarvoor bij een agentschap langs gaan. Met Yago kan je online je oldtimerverzekering vergelijken en afsluiten.

Waarom is de oldtimer motorverzekering goedkoper?

De premies voor oldtimers zijn lager dan voor klassieke motorverzekeringen. Dit maakt ze minder interessant voor bepaalde verzekeringsmakelaars of verzekeraars. Er bestaan echter verzekeringsmakelaars die gespecialiseerd zijn in het verzekeren van oldtimers.

De premies zijn lager dan voor een klassieke motor doordat het aantal afgelegde kilometers lager ligt dan met een klassieke motor. Dit zorgt ervoor dat het te verzekeren risico lager ligt. Als je meerdere oldtimers hebt, kan je de tweede of derde brommer of motor vaak nog goedkoper laten verzekeren.

Hoe schrijf je een motor in als oldtimer?

Om jouw motor als oldtimer te kunnen gebruiken, moet je je motor herinschrijven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). De dienst technische controle zal je dan een groen formulier geven over de staat van de motor en een roze formulier voor de inschrijving van je oldtimer. Dit formulier dien je aan je verzekeringsmakelaar te geven. Hierna zal je per post een "O" nummerplaat ontvangen.

Je kan ook inlichtingen inwinnen bij de BEHVA.

Wat zijn de noodzakelijke documenten voor het inschrijven van een oldtimer?

Om je motor als oldtimer in te schrijven heb je een inschrijvingsbewijs nodig. Dit is verplicht.

Een motor die nog niet ingeschreven staat als oldtimer moet eerst een technische keuring laten uitvoeren door een erkend keuringscentrum voordat je de motor kan herinschrijven als oldtimer.

Als je motor al een oldtimer is, moet de verkoper niet langs de technische keuring gaan. Het is ideaal als je een gelijkvormigheidsattest hebt, maar als je deze niet hebt kan je alsnog je voertuig als oldtimer laten inschrijven.

 

Een motor met het statuut oldtimer heeft voordelen en nadelen: je hebt geen gelijkvormigheidsattest nodig en je kan een goedkopere verzekering krijgen. Maar je kan je motor niet meer gebruiken in bepaalde situaties zoals vervoer naar je werk, het uitvoeren van leveringen, en het transport van andere personen en goederen.

Op zoek naar een een verzekering voor je oldtimer motor?
Yago bezorgt je snel en gratis een offerte

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.