Yago
My Yago

Veilig met je auto op skireis

 • Alle informatie om veilig te vertrekken op wintersport
 • Advies voor het beschermen van je wagen
 • Verzeker je auto in 3 minuten

Gemiddeld gaan 730 000 Belgen minstens eenmaal per jaar op wintersportvakantie. Da’s niet niets. Maak jij er ook deel van uit? Dan kan je hier een handig overzicht vinden met de nodige informatie over je nodige materiaal, maar ook welke verzekering je dekt in geval van autopech.

Goed voorbereid de baan op: wat kan je doen?

Klaar voor vertrek

Hoe gek het ook mag klinken, op vakantie vertrekken kan stresserend zijn. Je route goed voorbereiden kan hier een groot verschil betekenen. Zo voorkom je onaangename verrassingen en ga je veilig de baan op. Eerst en vooral kijk je best naar het weer: dit heeft een grote invloed op de veiligheid en je reistijd. Wordt er zware sneeuwval voorspeld, dan hou je best rekening met gevaarlijke wegen.

Ook de afstand van de bestemming kan meespelen. Belgen zoeken hun reisbestemming voor wintersport meestal in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Niet bij de deur dus. Neem op tijd pauzes en wissel op tijd van chauffeur om vermoeidheid achter het stuur te voorkomen.

Een reis zonder zorgen

Voor je de baan op gaat kijk je best na of je auto wel technisch in orde is. Hier zijn 4 aandachtspunten:

 • De voorruit: reizen in de bergen is uitdagender dan rijden op de gewone weg. Vooral de weersomstandigheden kunnen hier een rol in spelen. Controleer dus zeker je voorruit op optimaal zicht.
 • De koelvloeistof: geen sneeuw zonder vriesweer. Zorg ervoor dat je koelvloeistof antivries is, zodat je motor steeds optimaal beschermd is tegen oververhitting.
 • Gezondheid van je autobatterij: slechte weersomstandigheden kunnen een negatieve impact hebben op de capaciteit van je batterij. Heb je een batterij die al wat ouder is? Dan is het aanbevolen deze te vervangen voor je vertrekt.
 • De koplampen: optimaal zicht op moeilijke wegen kan van cruciaal belang zijn.

Kijk zeker na of je lampen werken, en of ze correct op de weg gericht staan. (Kleine tip indien nodig: maak ze eens schoon)

Welke uitrusting moet je meenemen voor je wagen?

Winterbanden

In België zijn winterbanden niet verplicht, bij lage temperaturen worden ze wel aangeraden. In landen waar strenge winterse temperaturen de norm zijn, geldt een verplichting vaak wel. Winterbanden zorgen voor een betere wegligging en kortere remafstand, wat bij winterweer veel ongevallen kan voorkomen. Zakken de temperaturen onder de 7 °C, dan verkorten ze je remafstand tot wel 50% in vergelijking met normale banden.

Hoe zit dit voor de populaire skibestemmingen?

 • Oostenrijk: winterbanden zijn verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterweer.
 • Zwitserland: winterbanden zijn enkel verplicht wanneer dit wordt aangegeven door verkeersborden.
 • Frankrijk: ga je naar de Vogezen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura, Alpen of Corsica? Dan gelden volgende regels:
  • Banden met aanduiding M+S, MS of M&S, maar vanaf 2024 zullen ze ook verplicht een sneeuwvlokje als symbool moeten hebben.
  • Sneeuwkettingen of sneeuwsokken in je wagen hebben.

Ook Duitsland en Italië geven aan dat het gebruik van winterbanden aanbevolen is in winterse omstandigheden, of verplicht is wanneer een verkeersbord dit aangeeft. Het niet naleven van deze regels kunnen resulteren in een boete. Ook wanneer je betrokken raakt bij een ongeval zal dit invloed hebben op de tussenkomst van je verzekering. Hou dus zeker rekening met deze voorschriften.

Sneeuwkettingen

Ga je naar winterse gebieden? Dan is het ten sterkste aangeraden om sneeuwkettingen (of sneeuwsokken) in je wagen te hebben. Ze kunnen zowel op normale banden als winterbanden gebruikt worden. Vooral op bergwegen kunnen deze van pas komen. Ze kunnen ook verplicht zijn wanneer:

 • Er zeer zware sneeuwval voorzien is
 • De wegen niet sneeuwvrij gemaakt worden

Ze zijn echter niet geschikt om mee op de autosnelweg te rijden, dus gelden zeker niet als alternatief voor winterbanden.

IJskrabber

Een ijskrabber is altijd handig om in je voertuig te hebben, maar meer zo wanneer je gaat skiën. Je zal vlot je voorruit sneeuw- en ijsvrij kunnen maken. Deze handige tool kost zeer weinig, en steek je zo in je handschoenkastje.
Goed om te weten: vermijd te allen tijde grote temperatuurverschillen op je voorruit (zoals warm water of verwarming rechtstreeks op de voorruit), dit kan de voorruit doen barsten.

Welke verzekeringen zijn aan te raden op wintersport?

De verzekering voor je voertuig

Goed om nog even te bevestigen, je Belgische autoverzekering is ook geldig in het buitenland (tenzij het land dat je bezoekt expliciet uitgesloten wordt in je contract). Ga je met je auto op wintersport? Dan zijn dezelfde dekkingen noodzakelijk als in België. Maar additioneel is het handig na te gaan of je een verzekering pechbijstand hebt. Bij de meeste maatschappijen is je dekking ook geldig in buurlanden voor:

 • Assistentie bij autopech (lekke band, defecte accu…)
 • Sleepdienst
 • Vervangwagen (indien je dit opgenomen hebt in je contract)
 • Repatriëring

Kijk je contract goed na en contacteer eventueel je verzekeraar om additionele bescherming toe te voegen. Is je auto nog niet verzekerd? Maak snel een simulatie en ontdek je prijs.

Jezelf beschermen op de piste

Een ongeluk is snel gebeurd, zo ook op de piste. Ga je geregeld skiën, dan heb je waarschijnlijk de verhalen al wel gehoord. In deze gevallen kan je verzekering je bijvoorbeeld helpen:

 • Verdwaald in de bergen? Een repatriëringshelikoper komt je ophalen.
 • Je raakt gewond en beschadigd daarbij je huurmateriaal.

Bij verschillende verzekeringsmaatschappijen kan je terecht voor verzekeringen specifiek voor wintersportvakanties. Daarnaast is het ook mogelijk om bij het boeken van je verblijf een verzekering af te sluiten met toegang tot de piste. Deze individuele verzekering beschermt je bij een ongeluk of val tijdens het skiën. De verzekering heeft echter ook beperkingen, je bent namelijk niet gedekt buiten de openingsuren van de piste.

Tot slot nog enkele tips:

 • Neem een kopie van je verzekeringspolis mee. Zo ben je steeds voorbereid in geval van nood.
 • Zoek de internationale alarmnummers op (bv European Emergency Number Association), zeker van het land waar je gaat verblijven.

Al deze punten overlopen? Dan ben je op-en-top voorbereid op je skivakantie. Nu nog je koffers inpakken!

Moet je je auto nog verzekeren voor vertrek? Maak je simulatie in slechts 3 minuten en een Yago-adviseur belt je meteen op.

Auteur van het artikel

Maëlly Ménager
Verzekeringsexpert

Met haar diepgaande kennis van de sector zal Maëlly ervoor zorgen dat u profiteert van effectieve en doelgerichte promotie, zodat u onze klanten een lonende en boeiende ervaring kunt bieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.