Yago
My Yago

Hoe kies je de juiste waarborg voor je autoverzekering?

  • Alles over je waarborgen
  • Bereken je autoverzekering in 1 minuut
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024
Een BA-verzekering is wettelijk verplicht, maar wij raden volledige dekking aan met een omnium. Yago geeft het beste advies voor jouw autoverzekering.

Heb je net die auto van je dromen gevond? Als zorgeloos de baan op wilt, moet je hem nog laten verzekeren. Ah, weeral keuzestress! Je hebt namelijk een reeks waarborgen waaruit je kan kiezen. Yago helpt je de juiste waarborgen aan te stippen. Daarna kan je meteen een simulatie maken, want je staat natuurlijk te popelen om achter dat nieuwe stuur te kruipen!

Belangrijkste waarborgen

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering

De burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is de enige verplichte autoverzekering in België. Ook al staat je wagen stil, als hij ingeschreven staat bij de DIV, moet hij verzekerd zijn. Al ben je nog zo voorzichtig, een ongeluk is snel gebeurd. Als een ander schade berokkent aan jouw auto, wil je daar zelf ook niet voor opdraaien. Daarom komt de BA-autoverzekering tussen wanneer jij - in fout - schade veroorzaakt aan derden met jouw wagen. Bijgevolg worden slachtoffers altijd vergoed na een ongeval. Maar ook de bestuurder heeft baat bij de verplichting van de BA. Zo vermijd je kosten die je levenslang achtervolgen na een ongeval waarbij jij aansprakelijk bent. Indien nodig zorgt de BA dat je auto gesleept wordt na een ongeval.

Let op! De schade moet onopzettelijk veroorzaakt zijn. Daarnaast vergoedt je verzekeraar jouw eigen materiële en lichamelijke schade niet.

De omniumverzekering

Een omniumverzekering komt tussen voor alle materiële schade aan je voertuig. Anders dan de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is ze niet wettelijk verplicht. Iedere maatschappij kan naar behoeven zijn eigen omniumverzekering samenstellen. Daarom is het van belang de verscheidene pakketten op de markt te vergelijken. Laat de simulatie van Yago zich daar nu perfect toe lenen! Je hebt onder andere de mini-omnium en de full-omnium. Hieronder vind je een tabel die beide omniums vergelijkt:

Waarborg Mini-omnium Full-omnium
Diefstal Ja Ja
Brand Ja Ja
Natuurrampen Ja Ja
Botsing met een dier Ja Ja
Eigen schade Nee Ja

Hoewel niet verplicht, raden wij toch een omniumverzekering aan voor elke nieuwe auto. Dat helpt de kosten te dragen bij een perte totale van je nieuwe auto. Benieuwd naar de voorwaarden voor een omnium?

  • Je hebt een nieuwe auto of een auto van minder dan 1 jaar oud
  • Je verandert van verzekering en bent al omnium verzekerd

Niet getreurd voor wie niet aan die voorwaarden kan voldoen! Mini-omnium blijft een mogelijkheid voor elke auto die nog geen 5 jaar oud is. Die biedt nog steeds bescherming voor de meest frequente schade aan je auto.

De franchise
Met een omniumverzekering zal je maatschappij altijd een gedeelte van de herstellingskosten terugbetalen. Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van een franchise of vrijstelling. Dat is het bedrag dat je altijd zelf zal moeten betalen bij schade. Daarvoor heb je keuze uit 3 formules. Nieuwsgierig naar wat die inhouden?

Aanvullende waarborgen

De pechhulpverzekering

Een autoverzekering met pechhulp kan je heel wat stress besparen. Ze zorgt ervoor dat jouw reis op wieltjes loopt, ook wanneer je auto met pech aan de kant staat.

In geval van: brand, diefstal, sleutelverlies, ongeval, lekke band, panne

Zorgt deze verzekering onder andere voor: een vervangwagen, medische bijstand, interventies

Yago’s gouden advies

Kijk na in welke gevallen jouw bijstandsverzekering tussenbeide komt. Sommige maatschappijen komen bijvoorbeeld niet tussen in geval van diefstal. Bijgevolg zit je zonder vervangwagen (indien opgenomen in contract). Alle mogelijke situaties moeten omschreven staan in je overeenkomst.

De bestuurdersverzekering

Kom je zelf niet ongedeerd uit een ongeval? De bestuurdersverzekering betaalt:

  • De medische kosten
  • Een dagelijkse vergoeding in geval van arbeidsongeschiktheid
  • Een vergoeding in geval van permanente arbeidsongeschiktheid
  • Een vergoeding voor de familie in geval van overlijden

Belangrijk onderscheid!

De bestuurdersverzekering beperkt zich tot de bestuurder van het voertuig. Eventuele passagiers - zoals passagiers in jouw auto - zijn niet gedekt door de bestuurdersverzekering. Voor alle derden met fysieke letsels komt de burgerlijke aansprakelijkheid tussenbeide.

De rechtsbijstandsverzekering

Wanneer je schade ondervindt of zelf schade aanricht, verdedigt je rechtsbijstandverzekering jouw belangen. Zelfs voor je in conflict raakt met de andere partij, kan je vrijblijvend je verzekeraar contacteren om je te informeren. Dan heb je wel de verplichting om de situatie volledig en correct mee te delen zoals die aanleiding kan geven tot een geschil. Wanneer je een gerechtelijke procedure wilt aanvangen of een minnelijke schikking treffen, zal je verzekeraar zorgen voor verdere begeleiding en financiële bescherming. Een rechtsbijstand wordt niet verplicht door de Belgische wetgeving, maar kan een grote meerwaarde betekenen in tal van situaties.

De glasbreukverzekering

De waarborg glasbreuk dekt de schade aan je voorruit, je zijruiten, je achterruit en het glazen panoramadak van je auto. Enkele maatschappijen compenseren zelfs gebroken lampen of gebarsten spiegels. Overigens maakt de waarborg geen verplicht deel uit van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Bij veel verzekeraars maakt glasbreuk echter deel uit van de waarborg mini-omnium of full-omnium.

Oef, weeral een zorg minder. Als je nu eens wist waar je snel je autoverzekering kon aanvragen… Hé, ons heb je niet liggen hoor! Maak je simulatie bij Yago. Wij staan garant voor de juiste keuzes. Zoveel meer dan een makelaar!

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.