Yago ex-Seraphin
My Yago

De belasting op inverkeerstelling in 2023

 • Bereken je belasting op inverkeerstelling (BIV)
 • Je autoverzekering vanaf €26,99/maand
 • Simuleer je prijs in 1 minuut
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Wanneer je een nieuw (of tweedehands) voertuig koopt, moet je dit laten inschrijven en verzekeren. Na de inschrijving bij de DIV, zal je van de Vlaamse Belastingsdienst een eenmalige belasting ontvangen. Bereken de prijs hiervan via onze handige tool!

Wanneer je met je wagen de weg op wil, moet je in België eerst een eenmalige inschrijvingstaks betalen. Hoeveel deze juist bedraagt, is verschillend voor Vlaanderen, Wallonië of Brussel en van voertuig tot voertuig. De inschrijvingstaks, ook de belasting op inverkeerstelling (BIV) genoemd, wordt geïnd door de Vlaamse Belastingsdienst nadat je voertuig ingeschreven is bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen).

Wanneer betaal je de belasting op inverkeerstelling (BIV)?

Zoals de naam al zegt, betaal je je inschrijvingstaks of belasting op inverkeerstelling (BIV) wanneer je je voertuig inschrijft om de openbare weg op te mogen. De BIV dient betaald te worden door elk Belgisch voertuig dat op de openbare weg rijdt, zowel nieuw als occasie:

 • Personenwagens, auto’s voor zowel particulier als professioneel gebruik en minibussen
 • Alle motoren van meer dan 50cc
 • Boten
 • Vliegtuigen

Let op: dit is niet hetzelfde als de verkeersbelasting die jaarlijks betaald dient te worden.

Deze belasting dient te worden betaald elke keer wanneer een voertuig in verkeer gesteld wordt door een bepaalde persoon. Wanneer je dus een (tweedehands) wagen aankoopt, zal je voor deze wagen de belasting op inverkeerstelling moeten betalen, ookal rij je nog met een andere wagen rond.

Je zal automatisch op de hoogte gesteld worden van het te betalen bedrag door een rekening van de Vlaamse Belastingdienst die in je brievenbus valt. Je hoeft enkel je auto in te schrijven bij de DIV.

Uitzonderingen

Er bestaan enkele uitzonderingen op deze regel:

 • De herinschrijving van een voertuig door dezelfde belastingplichtige
 • Voertuigen met een handelaarsplaat (z-plaat)
 • Mobilhomes en kampeerwagens
 • Lichte vrachtwagens

In bepaalde gevallen kunnen voertuigen op lpg, aardgas, elektriciteit en waterstof een vermindering krijgen op de belasting op inverkeerstelling. Dit is ook zo voor personen met een handicap. Deze uitzonderingen moeten echter uitdrukkelijk aangevraagd worden.

Hoe wordt de belasting op inverkeerstelling berekend?

Hoeveel je moet betalen hangt af van een aantal elementen. Zo wordt er gekeken naar:

 • Het type voertuig
 • De CO2-uitstoot
 • De euronorm
 • Het type brandstof waarop je wagen rijdt
 • Het vermogen van je voertuig
 • De leeftijd van je wagen

Hoe vind je de euronorm van je voertuig?

De euronorm van je voertuig geeft weer in welke uitstootklasse je wagen valt, uitgedrukt van 1 tot 6. Hoe hoger dit cijfer, hoe minder de uitstoot. De euronorm van je wagen kan je terugvinden op de grijze kaart onder code ‘V.9’. Wanneer je deze info niet kan terugvinden, kan je uitgaan van volgende regel voor personenwagens:

Euronorm Periode
Geen euronorm voor 01/07/1992
Euro 1 01/07/1992 - 31/12/1996
Euro 2 01/01/1997 - 31/12/2000
Euro 3 01/01/2001 - 31/12/2005
Euro 4 01/01/2006 - 31/12/2010
Euro 5 01/01/2011 - 31/08/2015
Euro 6 01/09/2015 - 31/08/2019
Euro 6d-Temp 01/09/2019 - 31/12/2020
Euro 6d 01/01/2021 - …

De exacte hoeveelheid CO2-uitstoot van je wagen kan je ook terugvinden op de grijze kaart, onder code ‘V.7’, uitgedrukt in g/km.

Hoe bereken je zelf je BIV?

Hoeveel je precies zal betalen, hangt af van de verschillende kenmerken van je wagen. Wel is zeker dat je BIV altijd minstens €50,38 (2022) is. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd op 01/07. En gelukkig geldt er ook een maximumbedrag. Vanaf 01/07/2022 is dit vastgelegd op €12.594,09.

Aan de precieze berekening van deze inschrijvingstaks is een ingewikkelde formule verbonden die je kan terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid. Wanneer je simpelweg wil weten hoeveel je ongeveer zal moeten betalen, kan je gebruik maken van onze handige berekeningstool.

Auteur van het artikel

Jessica Mavambu
Verzekeringsexpert

Wij beschermen al
meer dan 12 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2022
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

22 september 2022
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

28 oktober 2022
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2022
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2022
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2022
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2022
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.