Yago
My Yago

Welke documenten liggen verplicht in je auto?

  • Alles over je boorddocumenten
  • Rijd rond zonder zorgen
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Twijfel je over de documenten die je bij moet hebben als je op de openbare weg rijdt? Yago brengt alles in kaart voor jou. Een chauffeur zonder zorgen, dat is onze missie!

Oproep aan alle chaoten en rommelmakers: Trek dat handschoenenkastje eens open en schep wat orde! Aan de politie uitleggen dat je jouw verplichte boorddocumenten niet kan vinden, dat wil je niet. Speciaal voor jou zet Yago op een rijtje welk papierwerk je bij moet hebben.

Op voorhand: documenten voor je verzekeringsaanvraag

Attest schadeverleden

Uit het attest schadeverleden maakt je verzekeraar je ervaring als bestuurder op. Het document beschrijft namelijk de ongevallen waarvoor jij de afgelopen 5 jaar aansprakelijk was. Wanneer je de overstap maakt naar een nieuwe verzekeraar, zal die jouw schadeattest opvragen om het risico te bepalen en je premie te berekenen.

Aanvraag voor inschrijving voertuig

Ieder voertuig rijdend en gekocht in België staat verplicht ingeschreven bij de DIV, zowel nieuwe als tweedehandswagens. Daarvoor vul je het formulier ‘Aanvraag voor inschrijving voertuig’ in. Dat ontvang je bij de aankoop van je wagen (indien nieuw), je verzekeraar, je autokeuring of de DIV. Bezorg de aanvraag tijdig bij je makelaar of je verzekeringsmaatschappij. Nadat je inschrijving 24 uur later verwerkt is, krijg je jouw nummerplaat toegestuurd. Nu is je auto helemaal klaar om verzekerd te worden.

Attest van omniumverzekering

Je kan enkel een omnium verzekering aanvragen voor een auto van minder dan 1 jaar oud. Indien je wil overstappen op een andere maatschappij en je wagen al omnium verzekerd is, dan krijg je van die verzekeraar het attest omniumverzekering. Daarmee kan je jouw omniumverzekering behouden, zelfs als je wagen ouder dan 1 jaar is.

Verplichte boorddocumenten nadat je verzekerd bent

Inschrijvingsbewijs: de grijze kaart (vroeger: roze kaart)

Zoals het woord al doet vermoeden, bewijst dit document dat jouw wagen staat ingeschreven bij de DIV. Zoals jij je identiteitskaart op zak moet hebben, ligt het inschrijvingsbewijs verplicht in je auto. De kaart bestaat uit twee delen. Het eerste ligt steeds in je auto en neem je altijd mee naar het keuringscentrum. Het tweede deel berg je thuis op, maar moet je wel inleveren bij verkoop van je auto. Je ontvangt dit bewijs bij de inschrijving van de wagen en bij het betalen van de nodige belastingen.

Verzekeringsattest: de witte kaart (vroeger: groene kaart)

Met deze kaart toon je aan dat je verzekerd rondrijdt met je auto. Dit verzekeringsattest is geldig in de meeste Europese landen. Wanneer je twijfelt kan je al deze landen terugvinden op de kaart zelf. Waag je je toch aan een exotische reis met de auto, vraag dan zeker na bij je verzekeraar of jouw burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering ook geldt in het land van bestemming. Heb je je verzekering opgezegd? Controleer dan zeker of je dit nieuwe document ontvangen hebt voor je de baan opgaat.

Goed om weten

Sinds kort voldoet de elektronische versie van je witte kaart. Zolang je die kan tonen bij controle, hoef je het papieren exemplaar niet bij de hand te hebben. Je vindt het digitaal exemplaar in je klantenzone.

Gelijkvormigheidsattest

Dit attest ontvang je samen met jouw auto. Met het gelijkvormigheidsattest bewijs je dat jouw auto beantwoordt aan zowel de technische als de wettelijke voorschriften.

Keuringsbewijs

Als je rondrijdt met een auto ouder dan vier jaar, heb je een geldig keuringsbewijs nodig. Dit bewijs zal je elk jaar moeten vernieuwen, en krijg je door naar de jaarlijkse autokeuring te gaan. Wanneer de geldigheidsduur van je bewijs bijna verstreken is, zal je een oproep tot keuring in je brievenbus ontvangen.

Verlies van de verplichte documenten

Inschrijvingsbewijs

Meld het verlies op een politiecommissariaat en laat het chassisnummer nakijken. Het attest dat je daarna ontvangt, stuur je aangetekend op naar de DIV.

Verzekeringsattest

Je hoeft geen melding te doen van het verlies op het politiecommissariaat. Vraag je verzekeraar om een kopie.

Gelijkvormigheidsattest

Meld het verlies op een politiecommissariaat en laat het chassisnummer nakijken. Met het attest dat je daarna ontvangt, kan je een kopie aanvragen bij de fabrikant van je voertuig.

Keuringsbewijs

Je hoeft geen melding te doen van het verlies op het politiecommissariaat. Vraag je lokale keuringscentrum om een kopie.

Persoonlijke documenten

Identiteitskaart

Vanaf 15-jarige leeftijd dien je jouw identiteitskaart verplicht bij je te hebben.

Rijbewijs

Als je je verplaatst met de wagen, heb je ook jouw rijbewijs verplicht op zak. Let op: In landen buiten de Europese Unie geldt je rijbewijs niet. In Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland wel. In dat geval vraag je een internationaal rijbewijs aan.

Wat ligt er nog verplicht in je auto?

  • Fluohesje
  • Verbanddoos
  • Gevarendriehoek
  • Brandblusser

Stresske? Politiecontrole? Of heb je gewoon nood aan een witte kaart? Yago is hier! Maak gauw een simulatie. Wij helpen je overal.

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.