Yago
My Yago

Tips om je huis koel te houden tijdens een hittegolf

De zomer is eindelijk daar! En daarmee ook de hittegolf. Met de juiste stappen kan je ervoor zorgen dat je huis koel blijft, ook zonder airconditioning.
  • Ontdek alle woningtips van Yago
  • Simuleer je brandverzekering in 3 minuten

De gemiddelde temperatuur in België tijdens de maand juli bedraagt 18,1°C, maar de voorbije jaren werd dit vaak ruim overschreden. Zoals vele landen bleef ook België niet gespaard door de klimaatverandering, en lopen de zomerse temperaturen gemakkelijk op tot 35°C.

Yago geeft 5 tips om je gedurende het hele jaar goed te voelen in huis en zelfs zonder airco je woning koel te houden.

Investeer in groene planten

Planten zijn nuttig om warmte te bestrijden. Ze transpireren, waardoor ze vocht vanuit de aarde naar de oppervlakte brengen. Dit kan zorgen voor een aangenamer gevoel in huis. Enkele klim- of potplanten kunnen al helpen een koelere sfeer te creëren.

Hang natte handdoeken voor het raam

Maak enkele handdoeken nat en hang ze voor je ramen of deuren. De warmte zal geabsorbeerd worden door de handdoeken en het water zal verdampen. Daardoor zal er minder warmte binnen komen door de ramen en deuren.

Schakel je elektrische apparaten volledig uit

Elektrische apparaten geven warmte af. Een gemakkelijke manier om dit te verminderen is dan ook ervoor te zorgen dat de apparaten die je niet gebruikt volledig uitgeschakeld zijn (ook niet in stand-by stand dus). Beperk ook het gebruik van je oven, kookplaat en strijkijzer. Deze warmen de lucht snel op.

Extra tip: stof op regelmatige basis de condensor van je koelkast af. Dit zal de koeling veel efficiënter laten verlopen, en voorkomt oververhitting.

Zet kommen met water in je huis

Door komen met koel water doorheen je woning. De warmte zorgt ervoor dat het water verdampt, en zal de lucht vochtiger maken. Dit zorgt voor een aangenamer temperatuurgevoel.

Houdt ramen en rolluiken gesloten

Ramen absorberen warmte wanneer de lucht buiten warmer is dan binnen. Je ramen en rolluiken gesloten houden gedurende de dag zal het meeste van de warmte buiten houden. Koelt het buiten weer af? Dan kan je je ramen weer openen en je woning verluchten.

Deze tips kunnen helpen je woning koel te houden bij een hittegolf. Natuurlijk is het ook belangrijk goed voor jezelf te zorgen: blijf gehydrateerd, geef de voorkeur aan schaduw boven de zon… Ontdek meer tips van Yago om je woning optimaal te onderhouden in onze woningblog.

De zomer is ook een populair moment om te verhouden. Het moment om je verzekeringen te vergelijken! Maak een simulatie op onze site en ontdek hoeveel je kan besparen.

Auteur van het artikel

Maëlly Ménager
Verzekeringsexpert

Met haar diepgaande kennis van de sector zal Maëlly ervoor zorgen dat u profiteert van effectieve en doelgerichte promotie, zodat u onze klanten een lonende en boeiende ervaring kunt bieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA