Yago
My Yago

Moet je als huurder een brandverzekering afsluiten?

 • Vanaf €6,99/maand
 • Een volledig gepersonaliseerde brandverzekering
 • Bijstand en juridische dienstverlening in geval van schade
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024
Als huurder is het in Vlaanderen en Wallonië verplicht een brandverzekering af te sluiten. Je moet immers de woning in originele staat teruggeven. Ben je goed verzekerd? Dan loop je geen enkel risico!

Een ongeluk is snel gebeurd, ook in huis. Wanneer je een woning of appartement huurt, dien je goed beschermd te zijn tegen eventuele schade. In vele gevallen staat dit vermeld in je huurcontract, maar ook wanneer dit niet het geval is ben je in Vlaanderen en Wallonië wettelijk verplicht om minimum een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

De brandverzekering voor huurders: waarvoor ben je verzekerd?

Als je een woning huurt, dien je die in dezelfde staat terug te bezorgen aan de eigenaar aan het einde van je huurperiode. In de tussentijd zou het zomaar kunnen dat je onopzettelijk schade veroorzaakt aan je huurwoonst. Hoewel het niet jouw bedoeling was, ben je wel aansprakelijk voor die schade. Om ervoor te zorgen dat je in zo’n geval niet met hoge kosten zit en zodat de huisbaas de gepaste schadevergoeding krijgt, sluit je als huurder een verzekering af, met als toepasselijke naam ‘huurdersaansprakelijkheid'.

Wanneer ben je als huurder verzekerd?

De dekking voor een brandverzekering als huurder is verschillend van de dekking als eigenaar. De huurder is verzekerd voor eventuele schade waarvoor de huurder zelf aansprakelijk is. De verhuurder-eigenaar is over het algemeen verzekerd voor schade aan het gebouw. Vergeet je per ongeluk de kraan toe te draaien en heb jij (of je onderbuur) waterschade? Dan wordt dat gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering van de huurder. Het afsluiten van een brandverzekering zal er voor zorgen dat je zelf niet hoeft op te draaien voor die kosten. Ontstaat er kortsluiting in de elektriciteitskast? Dan is de verhuurder verantwoordelijk.

Welke situaties zijn gedekt?

Er zijn enkele wettelijke verplichtingen rond je brandverzekering als huurder. Gelukkig zijn deze in vrijwell alle brandverzekeringen opgenomen:

 • Schade veroorzaakt door een ongeluk: per ongeluk brand of waterschade veroorzaakt? Ookal ben je hiervoor aansprakelijk, toch zal je brandverzekering je beschermen.
 • Schade door brand: dit omvat zowel de schade veroorzaakt door het vuur, roetschade, eventuele blusschade,...
 • Waterschade: heb je een lek in je waterleiding, en is hierdoor je muur beschadigd? De kosten voor het opsporen van dit lek en het repareren van de schade vallen dan onder je brandverzekering.

Uit welke waarborgen bestaat de huurdersverzekering?

De burgerlijke aansprakelijkheid huurder

De huurdersaansprakelijkheid kan je vergelijken met de brandverzekering voor een eigenaar. Ze bestaat uit een reeks basiswaarborgen, die je nog kan aanvullen met enkele optionele waarborgen om de dekking compleet te maken.

Extra opties

Wil je ook jezelf en jouw spullen wat beter beschermen? Dan ga je best eens door de lijst met optionele waarborgen:

 • Inboedel: raakt jouw inboedel beschadigd door brand of waterschade? Dan zorgt je brandverzekering ervoor dat je voor deze spullen vergoed wordt.
 • Diefstal: speel je graag op zeker? Dan kan je de optie diefstal toevoegen aan je huurdersverzekering.
 • Rechtsbijstand: deze waarborg is bij elke verzekering aan te raden. Ze helpt je bij het dekken van eventuele juridische kosten in geval van een conflict. Kies je voor een eenvoudige rechtsbijstand, dan komt die tussen bij een geschil. Neem je echter de uitgebreide rechtsbijstand, dan heb je ook de mogelijkheid om je huisbaas aan te klagen als het tot een geschil komt.

Brandverzekering voor een prijsje?

Bijna niemand zal exact hetzelfde bedrag onderaan zijn verzekeringscontract zien staan. Daar is een goede reden voor. De premie van je brandverzekering hangt namelijk sterk af van enkele variabele factoren, zoals:

 • De locatie van je woning
 • De samenstelling van het huis (bv. aantal kamers, kelder, zolder, …)
 • De gekozen optionele waarborgen
 • Het type woning (huis, appartement, studio, …)
 • De verzekeringsmaatschappij

Heb je nog nood aan persoonlijke advies? Dat bieden de experts van Yago objectief en onafhankelijk. Maak je simulatie en onze adviseurs helpen dadelijk kunnen terugkoppelen naar jou.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.