Yago
My Yago

Rechtsbijstand voor je brandverzekering?

 • Huisje, tuintje, brandverzekering!
 • Gedaan met juridische zorgen dankzij de waarborg rechtsbijstand.
 • Bereken je prijs in 5 minuten met Yago
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Een rechtsbijstandverzekering, weet je niet goed waaraan en waaraf? Van juridische zorgen wil iedereen gespaard blijven, maar waar moet je dan op letten? Yago vertelt je alles over de waarborg rechtsbijstand, want daar heb je recht op.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Professionele bijstand om je rechten als verzekerde te behartigen, meer heeft een rechtsbijstandverzekering niet om het lijf. Je sluit dergelijke verzekering facultatief af. Met andere woorden, je bent tot niets verplicht. Maar als je een rechtsbijstand toevoegt aan je polis geniet je zowel administratieve als juridische hulp. Die kan een gerechtelijk proces wel eens naar jouw kant doen overhellen of zelfs voorkomen dat het tot een heus proces komt. Indien zo opgetekend in je contract worden zowel de advocaatkosten als andere bijkomende kosten vergoed, en die kunnen hoog oplopen.

Let op!

Voor ieder schadegeval stelt je verzekeraar een maximumbedrag waarvoor de rechtsbijstand tussenkomt. Weet ook dat een rechtsbijstand niet kan onderhandelen als je geen burgerlijke aansprakelijkheid hebt opgenomen in de polis van je brandverzekering voor de woning (eigenaar en huurder).

Wat dekt de rechtsbijstand van je brandverzekering?

Elke verzekeringsmaatschappij stelt naar eigen goeddunken een eigen rechtsbijstand samen voor de brandverzekering. Gebonden aan jouw noden moet je de juiste rechtsbijstand kiezen. Een eigenaar zal daarover een andere beslissing nemen dan een (ver)huurder. Wees niet te verlegen om onze experts om advies te vragen. Zie bieden bijstand met raad en daad, aan bekwaamheid geen gebrek.

Rechtsbijstand: basisdekkingen

Afhankelijk van het verzekeringsproduct dat je kiest, krijg je ofwel basis bijstand aangeboden, ofwel een uitgebreidere rechtsbijstand. Om je zaak zo duurzaam mogelijk te laten verlopen, bemiddelt je rechtsbijstand om een regeling in der minne. In de praktijk lukt dat niet altijd en zal ze het nodige juridisch initiatief ondernemen. Het basispakket dekt doorgaans:

 • Verhaal van derden: Daarbij haalt je rechtsbijstand verhaal voor de schade bij de aansprakelijke(n). Brengt de brand bij de buren ook schade voort aan jouw huis, dan zorgt de rechtsbijstand ervoor dat de juiste verzekeraar aangesproken wordt.
 • Strafrechtelijke verdediging: Als je een aanmaning ontvangt, neemt de rechtsbijstand de kosten van de strafrechtelijke verdediging op zich.
 • Verdediging tegen je verzekeringsmaatschappij: Soms wilt een verzekeringsmaatschappij je vergoeding niet uitbetalen. Je rechtsbijstand komt dan op voor je belangen. Om die bijstand zeker te genieten, kies je best voor een onafhankelijke rechtsbijstand.

Heb je vragen over een juridisch twistpunt? De meeste verzekeraars voorzien naast louter rechtsbijstand ook een dienst voor gerechtelijke vragen. Ze verschaffen je van de nodige uitleg of verwijzen je door naar de bevoegde instanties als het om ingewikkelde vragen gaat.

Rechtsbijstand: uitbreiding

Wil je liever de meest gedekte vooruitzichten, dan teken je beter een uitgebreide rechtsbijstand. Die komt tussen voor:

 • Juridische kosten (ook als jij het proces opent)
 • Bescherming voor een geschil met personeel (poetsvrouw, tuinman, ...)
 • Juridische begeleiding voor een geschil met de fiscale administratie.
 • Rechtsbijstand met een verhoogd interventieplafond.

Iedere maatschappij legt het maximumbedrag voor haar bemiddeling op een verschillend niveau. Zoek je de meest geschikte verzekering voor jouw profiel, vergelijk dan prijzen bij meerdere verzekeraars, hun maximale tussenkomst en de dekking die je daarvoor in ruil krijgt.

Wat te doen v贸贸r je een rechtsbijstandverzekering afsluit?

Zoals alles in het leven, werkt een rechtsbijstand enkel effici毛nt als je jouw gegevens compleet en correct overbrengt aan je verzekeringsmaatschappij. Zorg vooral dat:

 • Je alle informatie over je woning volledig en juist invult.
 • Je jouw verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengt wanneer je iets verandert aan je woning (bv. je plaatst een zwembad of een garage).
 • Je de verzekeraar onmiddellijk inlicht na een schadegeval.
 • Je advies vraagt aan je verzekeraar (of makelaar) vooraleer je jouw rechtsbijstand kiest. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan bij een geschil.

Kies je een onafhankelijke of aanvullende rechtsbijstand?

Je kan een onafhankelijke rechtsbijstand uitkiezen of een rechtsbijstand nemen als aanvulling op je brandverzekering. Die eerste dient als overkoepelende waarborg bij iedere andere verzekering die je reeds hebt afgesloten (auto-, motor-, brand-, familiale verzekering) en wordt aangeboden door gespecialiseerde bedrijven zoals DAS or Euromex. De rechtsbijstand als aanvulling sluit je bij iedere verzekering afzonderlijk af. Meestal is ze financieel voordeliger dan een onafhankelijke waarborg, maar als je een geschil hebt met je verzekeraar, zal het de rechtsbijstand van diezelfde verzekeraar zijn die ook jouw belangen behartigt.
Wil je jouw belangen 茅cht verdedigd zien? Kies dan Yago, je makelaar vol vertrouwen.

De aanvullende waarborg rechtsbijstand kan ervoor zorgen dat bijkomende kosten hoog oplopen. Ze dekt jouw belangen als eigenaar of huurder van een woning. Ze neem het voor je op in geval van een geschil met de verzekeringsmaatschappij, huurder/eigenaar en buren

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 14 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 馃挭馃挭馃憢馃憢

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intu茂tieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 馃挴

St茅phane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op 茅茅n plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen effici毛nt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intu茂tief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.