Yago
My Yago

De individuele pensioentoezegging (IPT)

  • Aanvullend pensioen voor zelfstandigen
  • Sparen voor je oude dag op een fiscaal voordelige manier
97%
van onze klanten beveelt Yago aan
Ben je zelfstandige met een vennootschap? Dan is een IPT misschien iets voor jou. Het is een manier om via je vennootschap te sparen voor het aanvullen van je pensioen, op een fiscaal interessante manier. Onze Yago-experten geven je advies.

Ben je zelfstandige met een vennootschap? Dan weet je waarschijnlijk hoe noodzakelijk het is bij te sparen voor je pensioen. Het is geen geheim dat de wettelijke pensioenen voor zelfstandigen niet voldoende zijn om met een gerust hart van te leven op je ‘oude dag’. Om hiermee te helpen, bestaat er een fiscaal interessante manier om zelf bij te dragen aan je pensioen. Met een levensverzekering optimaliseer je je spaargeld voor je pensioen en profiteer je tegelijkertijd van interessante belastingvoordelen.

Als zelfstandige is het in vele gevallen het interessantst om eerst het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) af te sluiten. Deze is fiscaal gezien de meest aantrekkelijke levensverzekering. Wil je nadien een hoger salaris overhouden en toch genieten van belastingaftrek? Dan kan je een aanvullend een IPT (Individuele Pensioentoezegging) afsluiten.

De individuele pensioentoezegging (IPT): een aanvulling op het zelfstandigenpensioen

Het bedrag dat je spaart via de IPT wordt gestort door je vennootschap. Dit betekent kortweg dat het aftrekbaar is als beroepskosten. Maar hierbij dien je wel rekening te houden met de 80%-regel. Deze regel bepaalt hoeveel kapitaal je op een belastingvriendelijke manier kan opbouwen als zelfstandige, en stelt dat de combinatie van je wettelijke en extralegale pensioen samen niet meer dan 80% mogen bedragen van het bruto jaarloon van het laatste jaar dat je werkte. Overschrijdt dit bedrag deze 80%? Dan is de IPT niet langer fiscaal aftrekbaar.

Hoe is de 80%-regel opgebouwd?
Wil je zelf berekenen hoeveel je kan sparen? Of wil je simpelweg beter gebruiken hoe dit allemaal in elkaar zit? Voor de 80%-regel wordt volgende formule gebruikt: Aanvullend pensioen ≤ (80% van het normale bruto jaarloon – geraamd wettelijke pensioen)

Aanvullende verzekering bovenop je IPT?

Een IPT is niet alleen geschikt om aan extra pensioensparen te doen. Er bestaat ook de mogelijkheid een aanvullende waarborg af te sluiten, die zorgt dat jij en je naasten beschermd zijn bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. Je kan ervoor kiezen deze waarborg toe te voegen aan de premie van je IPT, of om deze supplementair af te sluiten (dan betaal je een extra bedrag). Aarzel niet om een afspraak te maken met een Yago expert om dit verder te bespreken.

Assurance EIP

Kan je de IPT combineren?

Absoluut! Het is zelfs aan te raden van start te gaan met een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) voordat je een IPT afsluit. Dit simpelweg omdat alle stortingen die je voor je VAPZ maakt, aftrekbaar zijn als beroepskost. Dit vertaalt zich in besparingen op je sociale bijdrage doordat je netto belastbaar inkomen lager ligt. Het ‘nadeel’ van een VAPZ is dat je maximaal 8,17% (voor een normaal VAPZ) of 9,40% (voor een sociaal VAPZ) van de afgelopen 3 jaar van je netto belastbaar inkomen mag sparen. Door je VAPZ aan te vullen met een IPT kan je zoveel sparen als je wil, zolang je de 80% niet overschrijdt.

Indien je nog meer bovenop wil sparen, kan je steeds kiezen voor particulier pensioensparen of langetermijnsparen.

Hoeveel zal je IPT opbrengen?

Het voornaamste voordeel van sparen via een Individuele Pensioentoezegging zijn de zeer interessante fiscale voordelen. We sommen ze even op.

Het fiscale voordeel

Het IPT staat je toe een groot extra bedrag op te bouwen voor je pensioen. Maar hiernaast zijn de premies die je investeert nog eens 100% aftrekbaar van het bruto-inkomen van je onderneming, wanneer je de 80%-regel volgt. Het zijn dus fiscaal aftrekbare zakelijke uitgaven. Handig toch?

Het IPT: tak 21 of tak 23?

Je kan kiezen uit twee verschillende formules wanneer je gebruik wil maken van een IPT om je pensioen op te bouwen. Namelijk investeren in een tak 21 of tak 23 belegging:

  • Tak 21 zorgt ervoor dat je investering belegd wordt in een veilig fonds. Je bent niet afhankelijk van marktschommelingen, en je krijgt een vast jaarlijks rendement. AG Insurance hanteerde in 2019 bijvoorbeeld een rente van 2,1% op het totale bedrag in tak 21.
  • Beleggen in tak 23 betekend beleggen in de aandelenmarkt. Je hebt potentieel hogere winst, maar deze winst is niet zonder risico. Het is dus niet gegarandeerd dat dit ook effectief meer opbrengt. Begin je vroeg met sparen voor je pensioen? Dan kan je eventuele marktschommelingen neutraliseren en verminder je je eigen risico.

Hoe kies je best?
Yago geeft de voorkeur aan investeren via tak 21 beleggingen. Dit garandeert een veilige investering zonder onaangename verrassingen. Ga je toch liever voor tak 23? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor beleggen we het geïnvesteerde bedrag in fondsen, die zowel een potentieel hoger risico rendement als een potentieel hoger risico hebben. Kies je voor deze optie? Dan neem je genoegen met het eventuele risico. Afhankelijk van je persoonlijke risicoprofiel adviseren wij je te kiezen voor een gemengd fonds aandelen en obligaties, of een 100% aandelenfonds.

Welke belastingen betaal je op een IPT?

Beleggen in een IPT staat je toe een groot kapitaal op te bouwen ter voorbereiding op je pensioen. Het voordeel, zoals eerder beschreven, is dat je kan genieten van verschillende fiscale voordelen. Maar natuurlijk is niets gratis. Ongeacht de maatschappij die je belegging beheert, is er een jaarlijkse belasting van 4,4% op je IPT-premie. Bij het uitkeren van het totale bedrag op je pensioenleeftijd, zal je nog onderworpen worden aan een uittredingsbelasting van 5,55% op het totale bedrag + 16,5% tax op het gegarandeerde kapitaal + een gemeentebelasting. Ben je actief gebleven tot je 65ste? Dan betaal je slechts 10% op het gegarandeerde kapitaal (in plaats van 16,5%).

Back service: haal je pensioenachterstand in

De IPT heeft een terugwerkende factor. Indien je dit wenst, kan je voor de jaren waarin je niet voor je pensioen gespaard hebt, het tekort aanvullen. Hoe kan je dit doen? Door eenmalig een hoge premie te betalen. Deze kan zeer hoog zijn, maar zolang voor het totale pensioenbedrag de 80%-regel niet overschreden wordt, is er geen probleem!

Zelfstandige als natuurlijk persoon?

Ben je zelfstandige en heb je een eenmanszaak? Dan kom je niet in aanmerking voor een IPT. Er is hier namelijk geen duidelijke opsplitsing tussen het persoonlijke en professionele vermogen. Maar geen zorgen, ook jij kan je pensioenspaargeld optimaliseren. Zelfstandigen zonder vennootschap kunnen een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) afsluiten, die ook fiscale voordelen oplevert.

Auteur van het artikel

Etienne Brulon
Verzekeringsexpert bij Yago

Met zijn vermogen om complexe informatie te vereenvoudigen, verandert Etienne het verzekeringsproces in een duidelijk en toegankelijk gesprek. Dankzij zijn specialistische vaardigheden in het begrijpen van individuele behoeften, wordt elke interactie een persoonlijke ontdekkingstocht die je naar oplossingen leidt die perfect aan je verwachtingen voldoen.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.