Yago
My Yago

De technische motorkeuring heeft een grote invloed op de tweedehandsmarkt

  • Ontdek alle nieuws van 2023 met Yago
  • Vind je motorverzekering in 3 minuten
96%
van onze klanten beveelt ons aan

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht je motor technisch te laten keuren voor tweedehands verkoop aan particulieren. Deze beslissing had heel wat voor- en tegenstanders, en blijkt nu ook een grote impact op de tweedehandsmarkt te hebben. In februari 2023 daalde de verkoop van tweedehands motoren met 30,7% ten opzichte van februari 2022. De woordvoerder van mobiliteitsfederatie Traxio schat dat de effecten de komende maanden nog meer voelbaar zullen worden. Yago bekijkt het van korter bij.

De oorzaken van de daling

Volgens Traxio kunnen er verschillende zaken aan de basis liggen voor deze daling:

  • Eigenaars verkopen hun motoren liever aan dealers of wederverkopers. Op deze manier moeten ze zelf niet naar de technische controle gaan voor de verkoop.
  • Er zijn slechts een beperkt aantal keuringscentra waarbij je je motor kan laten keuren voor verkoop. Hierdoor moeten particulieren grotere afstanden afleggen dan wanneer ze hun motor verkopen aan een dealer.
  • Vele keuringscentra geven een negatief keuringsbewijs voor slecht afgestelde koplampen of papieren die niet volledig zijn. Dit zijn soms kleine details die grote kosten kunnen meebrengen voor de particulier.

Voor particulieren zal het zelf verkopen van hun motor meer kosten met zich meebrengen, waardoor de opbrengst ervan afneemt. Dealers zijn hierin gespecialiseerd, waardoor dit voor hen een minder ingrijpend proces is.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer er minder tweedehandsvoertuigen verkocht worden, zijn kopers verplicht om sneller te grijpen naar nieuwe motoren. Het gemiddelde aantal inschrijvingen steeg in februari dan ook met 7,6% ten opzichte van februari 2022.

De stijging in de aankoop van nieuwe motoren is per regio niet even groot:
In Brussel bedraagt deze 7,4% ten opzichte van vorig jaar, maar de Brusselse markt vertegenwoordigt slechts 7,2% van het geheel.
Wallonië kent een stijging van 6,2% en heeft 32,2% marktaandeel
In Vlaanderen is de stijging het laagst, met 3,2%, maar het marktaandeel vertegenwoordigt 60% van het land.

De middelklasse motoren van 126cc-500cc (26,1%), in vergelijking met de minder dan 125cc (21,4%) en meer dan 1000cc (21%), bleken de populairste categorie te zijn. Wellicht heeft de beschikbaarheid van deze motoren op de markt hier mee te maken, alsook de kost voor aanschaf van deze types.

Deze eerste cijfers geven aan dat het koopgedrag van motorrijders wel eens permanent veranderd kan zijn door het invoeren van de technische controle voor verkoop. Het is niet te verbazen dat particulieren hun motor liever verkopen aan een dealer, wanneer ze hier mogelijks meer aan overhouden dan wanneer ze de verkoop zelf regelen.

Yago staat al jaren motorrijders bij in het vinden van hun motorverzekering. Wil je meer motortips? Bekijk dan onze blog.

Auteur van het artikel

Maëlly Ménager
Verzekeringsexpert

Met haar diepgaande kennis van de sector zal Maëlly ervoor zorgen dat u profiteert van effectieve en doelgerichte promotie, zodat u onze klanten een lonende en boeiende ervaring kunt bieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA