Yago
My Yago

Technische controle voor motorfietsen: vanaf 2024 is het zover!

  • De motorverzekering van Yago: de beste op de markt!
  • Bereken je prijs in 2 minuten
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024

Met je auto moet je meestal al jaarlijks naar de keuring, maar binnenkort is het ook zover voor motorfietsen. Het was oorspronkelijk al aangekondigd voor 2022, maar vanaf 1 januari 2023 zal je in Vlaanderen verplicht zijn je motor technisch te laten keuren wanneer je deze tweedehands verkoopt of na een ongeval. Deze keuring is, in tegenstelling tot wat door vele motorrijders gevreesd werd, dus niet periodiek.

Welke motorfietsen?

Niet alle soorten motoren moeten gekeurd worden. Het gaat hier om:

  • Motoren met twee, drie of vier wielen die een verbrandingsmotor en cilinderinhoud van meer dan 125cc hebben.
  • Elektrische of hybride motoren met een maximumvermogen boven 11 kilowatt én maximumsnelheid van boven de 45 kilometer per uur.

Rij je met een lichtere motor? Dan ben je voorlopig nog vrijgesteld van deze regel. Ook wanneer je buiten Vlaanderen woont is deze wet voorlopig nog niet van toepassing.

Wat wordt er gekeurd?

De nadruk zal voornamelijk liggen op de veiligheid van de motor. Er zal niet gekeken worden naar onderdelen van de motor die niet meer voldoen aan het originele model. De voornaamste elementen die gecontroleerd zullen worden zijn de remmen, het stuur, de lichten, de wielen en het chassis. De Vlaamse Overheid heeft een volledig keuringshandboek opgesteld waarin alles gedetailleerd wordt.

Hoeveel kost dit?

De kostprijs voor je motorkeuring zal wat hoger liggen dan de prijs voor je autokeuring, maar gelukkig hoef je deze niet jaarlijks te betalen. De kost voor deze controle zal €48,10 bedragen.

Waar kan je terecht?

Het aantal keuringscentra dat motorkeuringen aanbieden is momenteel nog redelijk beperkt. Vanaf 1 januari 2023 zal je in Alken, Antwerpen-Deurne, As, Brakel, Brugge, Diest, Diksmuide, Geel, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Rotselaar, Stekene, Wondelgem, Zellik en Zwevegem terecht kunnen voor je keuring. Dit zal geleidelijk aan uitgebreid worden naar andere keuringsstations.

Ga je een nieuwe motor kopen? Of wil je jezelf goed beschermen op de weg? Bij Yago ben je aan het juiste adres! Wij geven onafhankelijk advies over de verzekering die het best bij je aansluit, en geven juridisch advies bij een ongeval. En bovendien kan je ook meteen na het afsluiten van je verzekering al de baan op!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.