Yago
My Yago

Yago onderzoekt: de gevaren voor motorrijders op de baan

Voor motorrijders zijn er veel gevaren op de weg. Yago voerde een enquête uit onder meer dan 500 motorrijders, en onderzoekt hoe ze zich kunnen beschermen.
  • Ontdek alle nieuws van 2023 met Yago
  • Vind je motorverzekering in 3 minuten
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024

Opvallend weetje: in 2022 gaf meer dan 50% van de Belgische motorrijders aan zich onveilig gevoeld te hebben in het verkeer.
Yago voerde een enquête uit bij 540 motorrijders om een beeld te krijgen van hun gevoel op de baan. Resultaat? Belgische motorrijders voelen zich niet veilig op onze wegen. We leggen uit waarom.

Motorrijders als kwetsbare weggebruikers zijn veel waarschijnlijker om verwondingen op te lopen. En inderdaad, 44% van onze ondervraade motards heeft al een ongeval gehad, en een kwart van hun moest hierna opgenomen worden in het ziekenhuis. Geschikte beschermende kleding is natuurlijk een cruciaal element, maar er zijn vele externe factoren die de veiligheid van onze motorrijders in gevaar brengen.

Wat veroorzaakt de gevaren voor motorrijders?

De eerste grote boosdoener zal voor geen enkele Belg een verrassing zijn: de staat van onze wegen. Sterker nog, 91% van de motorrijders zegt het slechte wegonderhoud als het grootste gevaar te zien. 86% van hen rijdt zelfs liever in het buitenland dan in België. Dit toont aan dat er een reëel klimaat van onveiligheid bestaat voor motards in Belgie.

Maar de staat van onze wegen is niet de enige schuldige in dit verhaal. Ook andere weggebruikers, namelijk automobilisten, dragen hieraan bij. Onvoldoende oplettendheid, gebruik van de telefoon achter het stuur, niet-naleving van de wegcode... zijn in vele gevallen de oorzaak van onveiligheid. Van de ondervraagde motorrijders zegt 83% dat auto's een reëel gevaar voor hun vormen. Sterker nog, bij 81% van de ongevallen met een auto blijkt de motorrijder in het recht te zijn!

Waarom is de weg onveilig voor motorrijders?

Auto's zijn niet de enige oorzaak van gevaar voor motards. Volgens 39% van onze respondenten vormen ook fietsers en scooters een gevaar. en 38% van hen benoemt ook vrachtwagens.

Maar er zijn nog gevragen die onafhankelijk zijn van andere weggebruikers. Enkele risicofactoren die buiten onze controle zijn, zijn de weersomstandigheden (volgens 34% van de respondenten) en de vangrails langs onze wegen (31%).

Yago's onderzoek samengevat

Infographie sécurité NL

Hoe jezelf beschermen als motorrijder?

Ondanks de gevaren zijn er verschillende acties die je kan ondernemen om jezelf beter te beschermen. Een belangrijke hiervan is een goede motorverzekering afsluiten. Voor een motorverzekering bestaan er vijf verschillende garanties: de brugerlijke aansprakelijkheid, de omnium, bestuurdersverzekering, rechtsbijstand en pechbijstand.

De basisverzekering is de burgerlijke aansprakelijkheid. Deze is wettelijk verplicht en beschermt de motorrijder voor schade aangericht aan derden. Houdt er rekening mee dat schade aan de eigen motor hier niet door gedekt wordt.

De eerste belangrijke waarborg is de bestuurdersverzekering, die bestuurders beschermt wanneer ze slachtoffer worden van een verkeersongeval. Ben je gewond of tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt? Dan zorgt deze waarborg ervoor dat je correct vergoed zal worden. Zo moet je je geen zorgen maken over hoge kosten.

Een tweede belangrijke waarborg om toe te voegen aan je verzekeringsdekking is de rechtsbijstand. Deze dekking zorgt ervoor dat je begeleidt wordt bij eventuele gerechtelijke procedures die volgen uit een ongeval, en dat al je kosten hiervoor worden vergoedt (advocatenkosten en dossierkosten zijn hier de meest voorkomende vergoedingen). Zonder deze dekking moet je deze zaken zelf financieren. En gezien autochauffeurs in 81% van de gevallen in fout zijn, wordt deze dekking erg aanbevolen voor motorrijders. Zo kan je je rechten ten volle beschermen.

Koop je een nieuwe motor, of een jong tweedehands voertuig? Dat is een hele investering. Je kan je motor beschermen tegen schade met een omniumverzekering. Deze is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. Kies je voor een kleine omnium? Dan ben je gedekt tegen diefstal, verlies, brand, natuurrampen en aanrijding met dieren. Kies je voor een full omnium, dan ben je bijkomend ook gedekt voor materiële schade, ookal heb je deze zelf veroorzaakt.

Bij een motorverzekering is het, zoals bij elke andere verzekering, beter om het risico te voorkomen dan om de weg op te gaan zonder goede bescherming. Yago kan je helpen bij het vinden van een motorverzekering die bij jou aansluit.

Wil je graag extra motortips? Neem dan zeker een kijkje op onze motorblog

Auteur van het artikel

Jessica Mavambu
Verzekeringsexpert

Jessica is een expert in het delen van verzekeringsadvies op sociale netwerken. Ze maakt het onze bezoekers gemakkelijk om de kenmerken en voordelen te begrijpen van de verzekeringen die we aanbieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA