Yago
My Yago

Je motor inschrijven in België

  • Ontdek alle nieuws van 2023 met Yago
  • Je motorverzekering vanaf €125/jaar
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024

Heb je een motor gekocht? Of deze nu nieuw of tweedehands is, alle voertuigen in België moeten ingeschreven worden voordat deze de openbare weg op mogen. Het inschrijven van je voertuig doe je bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen, ofwel de DIV.

Je nieuwe motor inschrijven

Wanneer je je motor aankoopt, of je motorverzekering afsluit, ontvang je het formulier 'aanvraag tot inschrijving'(roze formulier). Vul dit formulier in en bezorg het opnieuw aan je verzekeraar. Zij kunnen voor jou je motor online inschrijven via WebDIV. Je zal binnen 24 uur na de inschrijving je nummerplaat via de post ontvangen. Neem je deze aan de deur in ontvangst? Dan zal je de postbode €30 in cash moeten betalen. Betaal je liever met de kaart? Dan zal je later de nummerplaat moeten afhalen op het postkantoor.

Je tweedehands motor inschrijven

In tegenstelling tot een nieuwe motor, is het voor tweedehands motoren niet mogelijk deze online in te schrijven via WebDIV.

Ook in dit geval zorg je ervoor dat je formulier 'aanvraag tot inschrijving' volledig is ingevuld. Hierna maak je een afspraak bij de DIV voor de inschrijving van jouw motor. Let er zeker op dat je verzekeraar onderaan het formulier het vignet van de verzekeringsmaatschappij gekleefd heeft, zo weet de DIV dat je voertuig weldegelijk goed verzekerd is. Je zal binnen de 24u je nummerplaat via de post thuis ontvangen. Je zal €30 in cash aan de postbode moeten betalen. Betaal je liever met de kaart? Dan zal je later de nummerplaat moeten afhalen op het postkantoor.

Hoe vul je de aanvraag tot inschrijving in?

Het formulier lijkt misschien ingewikkeld om correct in te vullen, maar gelukkig is dit helemaal niet zo. Yago helpt je op weg.

Vink bovenaan alle vakjes aan die van toepassing zijn op jouw motor. Kies voor een normale inschrijving, en indien je je nummerplaat wil overzetten van je vorige voertuig naar je nieuwe motor, vermeld dan je bestaande nummerplaat in het daarvoor voorziene veld. Zorg ervoor dat je zeker aanduid dat het om een nummerplaat van moto-formaat gaat.

Vul hierna de gegevens van je voertuig correct in, indien dit nog niet gebeurd is. In vele gevallen is dit reeds op voorhand aangevuld.

Vervolledig zeker ook je persoonlijke gegevens in het vak 'de aanvrager van de inschrijving' en onderteken het document in vakje X8!

Na het ontvangen van je nummerplaat

Eens je je nummerplaat in handen hebt, zorg je ervoor dat deze goed bevestigd is op de achterkant van je motor. Zorg er ook voor dat je steeds de nodige boorddocumenten bij hebt wanneer je de baan op gaat.

Wat te doen wanneer je je motor verkoopt?

Wil je je motor verkopen, dan dient je nummerplaat geschrapt te worden uit het voertuigenregister. Om dit te doen, breng je je nummerplaat binnen bij op het postkantoor in jouw buurt. Het postkantoor zal dan je nummerplaat terugsturen naat de DIV, en je een formulier van schrapping bezorgen. Dit formulier bezorg je vervolgens aan je verzekeraar, zodat deze je verzekering indien nodig stopgezet kan worden.

Zorg er zeker voor dat je voldoende verzekerd bent wanneer je met je motor de baan op gaat. Je BA-verzekering is wettelijk verplicht, maar hiernaast doe je er goed aan om zeker ook een verzekering rechtsbijstand en een bestuurdersverzekering af te sluiten. Zo ben je steeds optimaal beschermd op de baan. Interesse in meer motortips? Neem dan zeker een kijkje op onze blog.

Auteur van het artikel

Jessica Mavambu
Verzekeringsexpert

Jessica is een expert in het delen van verzekeringsadvies op sociale netwerken. Ze maakt het onze bezoekers gemakkelijk om de kenmerken en voordelen te begrijpen van de verzekeringen die we aanbieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA