Yago
My Yago

Welke motoruitrusting is verplicht in België?

  • Ontdek aan welke veiligheidsnormen je motorkleding moet voldoen
  • Bescherm jezelf in 3 minuten met Yago
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024

In België ben je verplicht om beschermende motorkleding te dragen wanneer je met je motor de baan op gaat. De kleding omvat een motorhelm, beschermende handschoenen, jas, broek en laarzen die onderworpen zijn aan verschillende keuringen om de veiligheid te testen. Yago geeft je een samenvatting van de zaken waarop je moet letten bij de aankoop van je kledij.

Het Europese E-keurmerk

Motorkleding moet voldoen aan de PBM-norm voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze norm stelt criteria vast waaraan uitrusting moet voldoen voordat deze op de markt gebracht mag worden. Eenmaal conform met de eisen, krijgt de uitrusting het CE-label om de Europese Conformiteit te markeren.

Motorhelm

Of je nu rijdt op een motor van 1000cc, 125cc of een scooter, het dragen van een motorhelm is in België altijd verplicht. Bovendien moet de helm die je draagt voldoen aan de Europese E22 -03, -04 of -05 -norm voordat je hiermee mag rondrijden op de Europese wegen.

Verder zijn er bij het kiezen van een motorhelm nog enkele tips waar je best rekening mee houdt:

  • Reflecterende strips op je motorhelm zijn een must
  • Kies je voor een helm in een felle kleur, dan zal je beter zichtbaar zijn op de weg
  • Kies voor een helm die aangenaam zit, maar strak genoeg is.

Had je een ongeval, dan kan je best meteen een nieuwe motorhelm kopen. De kans bestaat namelijk dat je helm binnenin beschadigd raakte. Dit zie je misschien niet, maar dit kan een grote invloed hebben op de bescherming van je hoofd wanneer je opnieuw zou vallen.

Motorhandschoenen

Sinds 2016 moeten ook motorhandschoenen gehomologeerd (goedgekeurd) zijn. Ze ondergaan verschillende testen om ze te keuren voor hun bescherming bij een val of ongeval. Hierbij wordt gekeken naar hoe bestand ze zijn tegen het schuren op het wegdek, het scheuren van het materiaal, en hun snijbestendigheid.

Er zijn verschillende beschermingsniveaus:

  • Niveau 1: hier zal er bij impact een druk van 35kN (kilo Newton) overblijven en doorgegeven worden naar je lichaam. De handschoenen zijn slijtvast gedurende 4 seconden en hebben een afdaling onder de basis van de duim van 1,5cm.
  • Niveau 1 KP (knuckle protection): hier gelden dezelfde vereisten als voor niveau 1, met toevoeging van een beschermende schaal om de middenhandsbeentjes te beschermen
  • Niveau 2 KP (knuckle protection): dit soort handschoenen zijn slijtvast gedurende 8 seconden, bevatten een beschermende schaal en hebben een afdaling onder de basis van de duim van 5 cm.

Verschillende soorten handschoenen zijn aangepast aan de verschillende seizoenen. Let goed op wanneer je je handschoenen wenst te gebruiken. De veiligheid van winterhandschoenen is groter dan die van zomerhandschoenen, maar uiteraard zijn deze ook veel warmer.

Motorlaarzen of -schoenen

Het is verplicht om schoenen te dragen die tot boven de enkel komen. In principe is eender welke schoen hiervoor toegestaan, maar uiteraard hou je best rekening met het beschermingsniveau. Goede motorschoenen zijn ontworpen met bijkomende versteviging, een slipvaste en versterkte zool en extra bescherming voor de hiel en tenen.

Motorjas en -broek

In België is het verplicht kleding te dragen die je armen en benen bedekken. Of dit specifieke motorkleding moet zijn, of een jeansbroek, staat op zich niet vast. Wel zal je steeds veel beter beschermd zijn met motorkleding die voldoet aan het keurmerk.

In 2019 is een nieuwe norm (EN 17092 2019) ingevoerd die beschermende kledij classificeert in vijf niveaus: AAA, AA, A, B en C. Het beschermingsniveau van je kleding zal afhangen van het materiaal waarin dit gemaakt is, maar ook van de beschermende elementen die verwerkt zitten in de kleding.

Lederen kleding zal uiteraard betere bescherming bieden bij een val en aangenamer zijn bij regen en kou, maar zal in de zomer ongemakkelijk aanvoelen. Een versterkte jeansbroek kan hier een oplossing bieden.

Let er steeds op dat de kleding die je koopt voorzien is van beschermstukken aan de schouders, ellebogen, bekken en knieën, of ruimte heeft om dit toe te voegen.

De keuze voor een goede motoruitrusting is een belangrijke investering in je veiligheid. Yago raadt aan hier niet op te besparen. Ook is het slim jezelf bijkomend te beschermen door een bestuurdersverzekering af te sluiten. Zo ben je steeds beschermd tegen lichamelijke schade.

Meer motortips? Lees onze blog.

Auteur van het artikel

Maëlly Ménager
Verzekeringsexpert

Met haar diepgaande kennis van de sector zal Maëlly ervoor zorgen dat u profiteert van effectieve en doelgerichte promotie, zodat u onze klanten een lonende en boeiende ervaring kunt bieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al 23.000+ klanten!

In 2024, 97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Hélène

7 oktober 2021
Met de aankoop van mijn nieuwe motor heb ik de prijzen van de verschillende verzekeringen vergeleken. Yago was de meest competitieve verzekeraar. Niet alleen is de online gebruikerservaring vrij goed, maar bovendien wordt ook alle ingevoerde informatie vastgelegd en belt een medewerker je vrijwel direct terwijl hij jouw 'dossier' kent. Ze zijn professioneel, snel, vriendelijk en ze begrijpen motorrijders! Tot nu toe ben ik helemaal tevreden!

Etienne

4 mei 2022
Ik heb mijn motorverzekering bij Yago genomen want na vergelijking met verschillende grote verzekeringsmaatschappijen hebben ze de meest complete en de meest concurrerende verzekering gezien de prijs. Ik raad de producten zeker aan.

Sébastien

23 februari 2022
Vriendelijk, professioneel en zeer efficiënt personeel. Ik heb aan het eind van de ochtend mijn motorverzekering afgesloten en de garage had de volgende dag het kenteken ontvangen. Bedankt en tot snel voor andere verzekeringen.

Sarah

20 oktober 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Yan

22 maart 2022
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.