Yago
My Yago

Veranderen van verzekering wordt eenvoudiger!

  • Alle informatie over je verzekering
  • Bijstand en juridische dienstverlening in geval van schade

Goed nieuws, we zijn er bijna! Het federale parlement stemde een wet goed die het gemakkelijker maakt om te veranderen van verzekeraar. Dit zou klanten in staat stellen op elk gewenst moment te veranderen van verzekeringscontract, op voorwaarde dat je contract langer dan een jaar loopt. De wet zou in 2024 van kracht gaan.

Wat zal er precies veranderen?

Op dit moment hebben we in België niet veel vrijheid voor het veranderen van verzekeraar. Eens per jaar, minstens 3 maanden voor de vervaldatum van je contract, kan je via aangetekend schrijven je verzekeringscontract opzeggen. Voor velen is dit een punt van frustratie, omdat overstappen naar een goedkopere verzekering zo moeilijk wordt.

Om hier een mouw aan te passen, en de regelgeving gelijk te stellen aan die van Duitsland, Nederland en Frankrijk, heeft het parlement beslist dat iedereen na één jaar zijn verzekeringscontract te allen tijde vrij kan opzeggen. Wanneer je vroeger wil overstappen, zal je een opzegtermijn van 2 maanden moeten respecteren. En goed nieuws: je zal ook digitaal je verzekering kunnen opzeggen via Itsme. Geen gedoe met administratie en aangetekende brieven meer!

Waarom is deze verandering een goede zaak?

Eerst en vooral omdat het verzekeringen gewoonweg eenvoudiger maakt. Je krijgt meer vrijheid en je moet minder stappen ondernemen. Maar een tweede belangrijk voordeel is dat het makkelijker zal worden om op zoek te gaan naar een goedkopere verzekering, zeker in tijden waarin de koopkracht daalt. Dit jaar alleen al werden brandverzekeringen zo’n 11% duurder.

Belgen zijn kampioen in betalen voor verzekeringen, dus is het altijd welkom wanneer je hierop kan besparen zonder al te veel obstakels. Merk je dat je een reisverzekering niet meer nodig hebt, of dat je dubbel betaald voor je rechtsbijstand? Dan kan je deze stopzetten zonder te moeten wachten tot de einddatum van je contract. Zo betaal je niet voor verzekeringen die je niet nodig hebt.

Waarop moet je letten?

Er zijn veel voordelen, maar natuurlijk zijn er ook enkele zaken waar je aandacht aan moet besteden. Verzekeringen zijn moeilijker en risicovoller dan, zeg maar, je telefoonabonnement. Overstappen van maatschappij kan invloed hebben op verschillende elementen.

Je brandverzekering hangt vaak samen met je hypothecaire lening en/of je schuldsaldoverzekering. Het is nog niet gekend of er aan deze koppeling van lening / verzekering iets zal veranderen. Stap je over van brandverzekering, dan kan dit invloed hebben op je lening. Ook zal overstappen hier waarschijnlijk ingewikkelder zijn. Informeer je vooraf steeds goed!

Overstappen van [autoverzekering](/nl/autoverzekering zal wel eenvoudiger worden. Hier mag je zeker niet vergeten dat het verboden is om onverzekerd met je wagen op de openbare weg te rijden. Verander je van autoverzekering, kijk dan zeker na of je twee contracten goed op elkaar aansluiten.

Hoe kan Yago helpen?

Yago als digitale verzekeringsmakelaar staat steeds klaar om onze klanten op een transparante en eenvoudige manier te adviseren rond hun verzekeringsnoden. Ben je verzekerd bij een andere verzekeraar en wil je overstappen naar Yago? Wij regelen alles voor jou, zodat jij je kostbare tijd niet moet besteden aan administratieve zaken. Is je persoonlijke situatie veranderd en wil je je verzekeringen herbekijken? Ook dan staan onze experten met een glimlach voor je klaar.