Yago
My Yago

Hoe zeg je je autoverzekering op?

 • Je autoverzekering opzeggen? Zo ga je te werk!
 • Yago helpt je bij het vinden van je nieuwe autoverzekering
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Wil je van autoverzekering veranderen of je verzekering opzeggen? Yago legt het je uit, stap voor stap 📝

Neem je afscheid van je auto? Ga je de wereld verkennen met de fiets of te voet? Of flits je liever door de straten op een elektrische step? Maar hé, veranderen van verzekering kan natuurlijk ook. Kortweg, je wilt dus van die autoverzekering af. Dan kan in slechts 3 stappen!

Zeg je autoverzekering op in 3 stappen

In België moet elke auto die ingeschreven staat bij de DIV verzekerd zijn. Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten?

Het verzekeringscontract van een auto geldt gedurende één jaar. Om je alle kopzorgen te besparen, zal dat contract zich ieder jaar stilzwijgend verlengen. Natuurlijk heb je ook elke keer weer de mogelijkheid om je verzekering stop te zetten. Wanneer de vervaldag nadert brengt de maatschappij je daarvan tijdig op de hoogte. Dat bericht heet - de logica zelve - een vervaldagbericht.

1. Licht je verzekeraar in

Als je plant om je autoverzekering stop te zetten, hoor je eerst de verzekeraar (níet de makelaar!) op de hoogte te brengen. Dat moet ten minste drie maanden voor de verlengdatum van het contract gebeuren. Die datum vind je terug op het verzekeringscontract.

2. Post een opzegbrief

Met een opzegbrief deel je officieel mee dat je jouw verzekeringscontract wenst stop te zetten. Heb je graag bewijs dat je hem verstuurd hebt? Verstuur de brief dan als aangetekende zending en vermeld zeker onderstaande gegevens:

 • Je naam of de naam van de verzekeringnemer
 • Je volledig adres
 • Je verzekeringsmaatschappij
 • Je wens om de verzekering op te zeggen
 • Je contractnummer
 • Je handtekening met datum

Goed om weten: wil je je nieuwe contract bij Yago afsluiten? Dan hoef je deze stap niet zelf te ondernemen. Wij doen dit voor jou!

3. Ga op zoek naar je nieuwe autoverzekering

De Belgische wetgever verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor iedere auto. Zelfs als je niet met de auto rijdt, is het dus belangrijk om verzekerd te zijn. En goed nieuws, Yago begeleidt je tijdens het opzegproces. Bezorg ons alle nodige documenten, en onze experts zorgen voor de opzeg bij je huidige verzekeraar alsook voor het opstellen van je nieuwe contract.

Uitzonderingen op de wet

In principe sluit je een autoverzekering af voor 1 jaar. In sommige gevallen kan het opzeggen echter eerder:

 • Binnen 14 dagen nadat je het verzekeringscontract hebt ondertekend
  In België garandeert het herroepingsrecht dat je tot 14 dagen na de aankoop van een product het contract kan beëindigen. Daarvoor hoef je geen reden te geven noch een extra kost te betalen. Zodra je verzekeringsmaatschappij het bericht ontvangt, zeg ze de autoverzekering op. Voor een verzekering van minder dan 30 dagen (zoals een reisverzekering) vervalt het herroepingsrecht.
 • Je verzekeraar wijzigt de premie of de algemene voorwaarden
  Dan heb je de mogelijkheid om tot 1 maand na de vernieuwingsdatum je contract te ontbinden.
 • Na een schadegeval of een ongeval
  Ben je in fout of niet, je krijgt het recht om je autoverzekering op te zeggen tot 1 maand na het ongeval.
 • Je risicoprofiel daalt
  Je risicoprofiel neemt af wanneer je jezelf een nieuwe auto aanschaft met een lager risico dan je vorige, of als je de auto niet meer voor professionele doeleinden gebruikt. Ga zeker te rade bij je verzekeraar. Binnen de periode van een maand geen oplossing gevonden? Dan kan je het verzekeringscontract opzeggen.
 • Je hebt tijdelijk geen auto
  Verkoop je jouw wagen en alvorens een nieuwe auto aan te kopen doe je het een tijdje zonder, dan wil je niet met de kosten van je verzekering opgezadeld zitten. Je verzekeraar verwacht dat je de nummerplaat dan tijdelijk opstuurt. Geen verdriet, als je jouw volgende auto verzekert, hoef je jouw begeerde plaat niet meer te missen!

Te onthouden

Vergeet geen nieuwe autoverzekering af te sluiten als je de vorige opzegt. Zo vermijd je de hete adem van een blauw zwaailicht in je nek. Yago staat paraat, maak gauw een simulatie en vind dé autoverzekering op maat.

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.