Yago
My Yago

Je tweede verblijf verzekeren: hoe zit dat?

  • Huisje, tuintje, brandverzekering!
  • Je brandverzekering voor je tweede verblijf afsluiten: waar op letten?
  • Bereken je prijs in 5 minuten met Yago
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024
Wanneer je een tweede verblijf hebt wil je dit uiteraard zo goed mogelijk beschermen. Het aflsuiten van een brandverzekering is dan ook een goede keuze. Maar hoe zit dit net, en waar moet je op letten? Yago legt het uit.

Heb je een extra zakcentje aan de kant gezet en hiermee een verblijf gekocht in een idyllisch zomerdorpje? Om je droom niet in rook te zien opgaan, denk je best eens na over een brandverzekering voor je tweede verblijf. Weet je niet hoe dat in z’n werk gaat? De experts van Yago gelukkig wel.

Hoe verzeker je jouw tweede verblijf?

Als je jezelf die vraag stelt, heb je waarschijnlijk al een brandverzekering lopen voor je hoofdverblijf. Het zou een zegen zijn voor je administratie als de verzekering van je tweede verblijf onder die van je eerste woning valt. Helaas, je moet daarvoor toch een afzonderlijk contract afsluiten. Maar ook dat kan je samenstellen naar jouw wensen, gaande van de wettelijke basis tot de optionele waarborgen.

Let wel

Voor een waarborg diefstal vragen veel verzekeraars de garantie dat je een minimumaantal dagen verblijft in je woning. Hoe minder je aanwezig bent, een des te groter risico loop je op diefstal. Daarom kan je verzekeraar bijkomende voorwaarden stellen.

Is zo’n brandverzekering dan verplicht?

Nee, er is geen letter van de wet die jou als eigenaar verplicht om je tweede verblijf te verzekeren. Als je plannen hebt om de woning te verhuren als jij er niet vertoeft, dan kan je niet ontkomen aan een brandpolis. Hoe je het ook bekijkt, bij Yago raden we zo’n brandverzekering aan. Kosten voor schade aan je bezittingen en je pand schieten snel de hoogte in, om nog niet te spreken van verbouwingskosten.

Wat met een gehuurd tweede verblijf?

Huurders moeten in België altijd een brandverzekering afsluiten om gedekt te zijn voor huurdersaansprakelijkheid. Die vergoedt de schade die jij veroorzaakt hebt aan het gebouw. Verder kan je jouw inboedel laten verzekeren.

Hoe verzeker je een tweede verblijf in het buitenland?

We begrijpen het. Als doorheen het jaar wilt ontsnappen aan de roes van het werkleven, kies je liever voor een paradijselijke bestemming. Maar de basisregel stelt dat een Belgische maatschappij enkel een eigendom dekt in België zelf. Voor een tweede verblijf in het buitenland, teken je een contract in het land van bestemming. Daar kunnen er andere normen van kracht zijn.

Wat met een appartement?

Blokpolis

In een flatgebouw heb je weinig keuze, daar teken je een blokpolis het ganse gebouw, waaronder ook de individuele delen vallen. Een inboedelverzekering kan je wel afsluiten naar eigen behoeven.

Dure inrichting verzekeren

Is die inboedel volledig nieuw en heb je de rest van het appartement ingericht met een dure, kwaliteitsvolle smaak? Meestal dekt de blokpolis enkel het bescheiden budget van een basisafwerking. Om dan uit de kosten te komen na een schadegeval sluit je voor je eigen bestwil een aanvullende verzekering af. Om niet onderverzekerd te zijn, maak je een afspraak met je verzekeraar.

Kan je jouw tweede verblijf tijdelijk verhuren?

Je hebt liever dat je huis knus bewoond wordt dan dat het leegstaat. Daarmee verklein je onder meer de kans op diefstal. Als je de woonst tijdelijk verhuurt, hoef je geen bijkomende verzekering aan te gaan (mits je al verzekerd bent uiteraard). Maakt je huurder toch iets kapot, dan hangen de gevolgen af van enkele factoren:

Contractuele verbintenis

Wanneer er afspraken op papier staan hetzij contractueel, hetzij via mailverkeer, dan draait de huurder zelf voor de kosten op. Die kan dan geen beroep meer doen op de familiale verzekering.

Via de brandverzekering

In het geval dat de huurder de familiale verzekering niet meer kan aanspreken, komt de brandverzekering soms tussen. Net zoals wanneer je ‘s zomers een vakantiewoning huurt, geldt je brandverzekering daar evenzeer.

Familieleden en vrienden

Tijdens een familiefeestje beloof je jouw nonkel dat hij een weekje mag logeren in je strandhuis aan de Spaanse kust. Je geeft elkaar een handdruk en jij ontvangt wat geld in een enveloppe. Van een contractuele verbintenis is er allesbehalve sprake en nonkellief kan voor zijn schadegeval aankloppen bij de familiale verzekering.

Familie, vrienden, … Yago hoort helemaal thuis in dat rijtje. Jij nodigt hen uit in verblijf nummer twee, wij nodigen jou uit. (Om de prijs van je brandverzekering te vergelijken weliswaar! ;)) Net zoals in je dichte kring, staan transparantie en empathie voor ons centraal. Yago’s experts geven je advies, alsof je een kameraad was! Dichtbij en onafhankelijk, daar teken je toch voor?

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.