Yago
My Yago

Plafondaanpassingen: hoe u uw pensioensparen kunt maximaliseren in 2024

  • Alles wat je moet weten over de veranderingen voor pensioensparen in 2024
  • Vind uw offerte online
97%
van onze klanten beveelt Yago aan
In 2024 krijgt pensioensparen een nieuwe wending met verhogingen van de plafonds. Lees meer over deze belangrijke wijzigingen en de bijbehorende belastingvoordelen in ons artikel over dit onderwerp.

Wat is pensioensparen?

Kort gezegd is pensioensparen een spaarregeling waarmee je een pensioen kunt opbouwen als aanvulling op je wettelijke pensioen. Je kunt vanaf je 18e tot je 64e belastingvrij sparen voor je pensioen. Pensioensparen wordt afgesloten via een tussenpersoon: dit staat bekend als een levensverzekering.

Je hebt verschillende opties om dit te doen. Je kunt regelmatig bijdragen:

pensioenspaarverzekering
langetermijnsparen

Om verder te gaan, kunnen deze levensverzekeringen worden afgesloten onder klasse 21 of 23.
Klasse 21 verwijst naar levensverzekeringen met een vast rendement, die een gegarandeerd rendement en kapitaal bieden. Klasse 23 verwijst naar levensverzekeringspolissen gekoppeld aan beleggingsfondsen, die potentieel hogere rendementen bieden, maar variabele rendementen afhankelijk van de prestaties van de financiële markten, en dus niet gegarandeerd zijn.

 

Goed om te weten : de maandelijkse pensioenspaarbijdragen worden beperkt door de Belgische overheid.

Veranderingen in plafonds in 2024: wetswijzigingen pensioensparen

In 2024 zal de maximale pensioenspaarbijdrage stijgen van €990 naar €1020. Premiebetalers die voor dit bedrag kiezen, profiteren echter nog steeds van een belastingvermindering van 30%.

Deze algemene verhoging van het plafond biedt individuen niet alleen de mogelijkheid om hun pensioen beter te plannen, maar moedigt ook een proactieve spaarcultuur aan door aantrekkelijke belastingprikkels te bieden. Als zodanig heeft deze maatregel het potentieel om de betrokkenheid bij pensioensparen te stimuleren en de financiële zekerheid op lange termijn voor een groter aantal mensen te verbeteren, vooral in tijden van inflatie.

Ben je niet tevreden met het huidige rendement van je pensioensparen?
Je kunt een nieuw spaarcontract afsluiten om te profiteren van batere voorwaarden. Bij Yago vergelijken we de markt en bieden we spaaroplossingen met tot % instapkosten.

Aarzel niet om contact op te nemen met je verzekeraar en vraag hem om het bedrag dat je wilt besparen te indexeren. Sommige verzekeraars hebben een optie waarbij je automatisch tot aan de belastinglimiet wordt afgetrokken. Dus als je vorig jaar €82,5 werd afgetrokken (dus €990/jaar), zal je domiciliëring stijgen naar €85!

Plafond pensioensparen verlengd

Wil je meer dan €1020 per maand sparen? Dit is nog steeds mogelijk onder de pensioenspaarregeling, maar met een maximum van €1.310. Dit staat bekend als de regeling voor pensioensparen met een verhoogd plafond. In dit geval bedraagt je belastingvoordeel 25%, wat neerkomt op een belastingteruggave van €327,50 per jaar.

In deze configuratie is het, om optimale belastingvoordelen te garanderen, absoluut noodzakelijk om minimaal €1224 te sparen. Kiezen voor dit maximumbedrag zonder aan deze precieze voorwaarde te voldoen, zou leiden tot een lager belastingvoordeel dan het voordeel dat wordt verkregen door te kiezen voor het standaardbedrag van €1020.

 

Als je kiest voor de uitgebreide maximale pensioenspaarregeling, kun je maximaal €110 per maand bijdragen.

Hoe zit het met langetermijnsparen?

• Langetermijnspaarcontracten bieden aantrekkelijke rendementen en belastingvoordelen. Je kunt meer inleggen dan bij pensioenspaarcontracten: bij langetermijnsparen kun je maximaal tussen €110 en €205 inleggen. Langetermijnsparen is een aanvulling op pensioensparen. en €310/maand. Dit betekent dat je een belastingvermindering van 30% op de aftrekbare premie kunt claimen. Interessant, nietwaar?

• Met andere woorden, als je een premie van €1.000 betaalt, kun je dankzij deze aftrek €300 besparen op je belastingaangifte. Voor 2024 is het maximale aftrekbare bedrag verhoogd van €2.350 naar €2.450 (zoals hierboven gezien: 2450/12 = €205), wat zich vertaalt in een maximale belastingvermindering van €705.

Bereid je met deze nieuwe veranderingen vandaag nog voor op je toekomst met Yago, je 100% digitale verzekeringsmakelaar. Ontdek onze spaaroplossingen op maat van uw behoeften:

Auteur van het artikel

Guillaume Baraud
Verzekeringsexpert bij Yago

Guillaume wist altijd al dat hij in verzekeringen wilde werken. Hij zal in staat zijn om alle bijzonderheden van verzekeringen op de best mogelijke manier uit te leggen, vooral met behulp van zijn schrijfvaardigheid.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 14 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.