Yago
My Yago

Motorfietsen inhalen en manoeuvreren

  • Al ons advies over inhalen en invoegen in België
  • Uw veiligheid is onze prioriteit
97%
van onze klanten beveelt Yago aan

Het is geen geheim dat motorrijders veel vaker betrokken raken bij een verkeersongeval, zeker bij het inhalen of het splitsen van rijstroken. Je raakt hier dan ook gemakkelijk bij gewond.

Daarom heeft jouw makelaar Yago hieronder een lijst samengesteld met tips en best practices voor motor- en scooterrijders over de regels voor het wisselen van rijstroken. 👇

Regels op Belgische snelwegen

Op de Belgische snelwegen genieten motorrijders bepaalde vrijheden, waaronder het recht om bij langzaam verkeer tussen rijstroken te rijden.

Deze praktijk, bekend als "Lane Splitting", is echter onderworpen aan strikte regels om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. Wanneer voertuigen stilstaan of langzaam rijden, mogen motorrijders bijvoorbeeld de rijstroken opschuiven op voorwaarde dat ze niet sneller rijden dan 50 km/u. Volgens deze regel mag het snelheidsverschil tussen de auto's op de rijstrook en de motorrijder niet meer dan 20 km/u bedragen.

Zodra het verkeer zijn normale weg hervat, is het noodzakelijk dat de motorrijder voorzichtig terugkeert naar zijn rijstrook. Als je deze regels niet naleeft, riskeer je een boete tussen €160 en €2.000, afhankelijk van de ernst van je overtreding en of deze herhaald wordt.

Buiten de snelwegen

Buiten de Belgische autosnelwegen gelden dezelfde snelheidsbeperkingen wanneer je in druk verkeer rijdt. Er is echter extra waakzaamheid geboden bij het naderen van zones met voetgangers en fietsers, waar het risico op ongevallen aanzienlijk toeneemt.

Hoewel het niet verplicht is om richtingaanwijzers te gebruiken voor dit soort manoeuvres, moet je als motorrijder uiterst aandachtig blijven voor de bewegingen van andere voertuigen en anticiperen op elke situatie die een risico kan inhouden.

Het aantal dodelijke ongevallen mag dan gedaald zijn, van 520 verkeersdoden in 2022 naar 483 in 2023, elke bestuurder moet extra waakzaam zijn achter het stuur of op het stuur Barometer van de verkeersveiligheid in 2023, Vias).

Tom’s advies, onze motorverzekering expert bij Yago

Photo Tom

Tom deelt zijn praktische tips voor de veiligheid van motorrijders, zowel op de snelweg als in stedelijke gebieden:

  • Zorg voor volledige beschermende uitrusting, inclusief een goedgekeurde helm, om de risico's bij een ongeval te minimaliseren.
  • Dynamisch rijden en waakzaamheid: blijf alert op de bewegingen van voertuigen om u heen, met name op signalen zoals richtingaanwijzers.
  • Wees extra waakzaam als u tussen rijstroken rijdt, vooral bij weinig licht. Het gebruik van waarschuwingen kan uw zichtbaarheid vergroten.
  • Speel met het gaspedaal: pas je snelheid aan om hoorbaar te zijn zonder agressief te worden. Gebruik de claxon alleen als laatste redmiddel.
  • Beleefdheid en dankbetuigingen: een eenvoudig gebaar zoals een zwaai met de hand of voet om je te bedanken draagt bij tot een betere algemene sfeer op de weg.
  • Vermijd slalommen tussen voertuigen: deze praktijk verhoogt het risico op een ongeval aanzienlijk. Rijd voorspelbaar en veilig.
  • Stop indien nodig: als je tussen voertuigen rijdt, aarzel dan niet om te stoppen en de situatie te beoordelen als je een risico of een plotselinge beweging van een voertuig voorziet.

Wil je meer weten over de regels en advies over motorrijden in het algemeen? Bekijk onze speciale motorblog!

Door deze tips op te volgen, verbeter je niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers.

Een goede verzekering kan je ook optimaal beschermen. Vraag een gratis verzekeringsofferte aan om je motor te verzekeren. Je Yago makelaar vereenvoudigt je verzekering, en het is helemaal gratis.

Auteur van het artikel

Guillaume Baraud
Verzekeringsexpert bij Yago

Guillaume is tekstschrijver en is opgeleid in verzekeringsproducten.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al 23.000+ klanten!

In 2024, 97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Hélène

7 oktober 2021
Met de aankoop van mijn nieuwe motor heb ik de prijzen van de verschillende verzekeringen vergeleken. Yago was de meest competitieve verzekeraar. Niet alleen is de online gebruikerservaring vrij goed, maar bovendien wordt ook alle ingevoerde informatie vastgelegd en belt een medewerker je vrijwel direct terwijl hij jouw 'dossier' kent. Ze zijn professioneel, snel, vriendelijk en ze begrijpen motorrijders! Tot nu toe ben ik helemaal tevreden!

Etienne

4 mei 2022
Ik heb mijn motorverzekering bij Yago genomen want na vergelijking met verschillende grote verzekeringsmaatschappijen hebben ze de meest complete en de meest concurrerende verzekering gezien de prijs. Ik raad de producten zeker aan.

Sébastien

23 februari 2022
Vriendelijk, professioneel en zeer efficiënt personeel. Ik heb aan het eind van de ochtend mijn motorverzekering afgesloten en de garage had de volgende dag het kenteken ontvangen. Bedankt en tot snel voor andere verzekeringen.

Sarah

20 oktober 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Yan

22 maart 2022
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.