Yago
My Yago

Botsing! Hoe vul ik het Europees aanrijdingsformulier in?

 • Alles over het aanrijdingsformulier
 • Begeleiding, stap voor stap
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024
Je Europees aanrijdingsformulier correct invullen is essentieel. Het kan eventuele problemen in navolging van een ongeval voorkomen. Yago begeleidt je graag!

Jammer dat u dat u dit artikel moet lezen, want dat betekent dat u onlangs betrokken was bij een aanrijding. Hopelijk bent u hier omdat u enkel materiële schade hebt opgelopen en op het punt staat om het aanrijdingsformulier in te vullen.

De veiligheid van de betrokken partijen krijgt natuurlijk prioriteit. Zorg ervoor dat je jouw motor uitzet, de handrem optrekt en de vier richtingaanwijzers laat knipperen. Draag een fluohesje wanneer je het voertuig verlaat en zet de gevarendriehoek op reglementaire afstand. Observeer daarna vanop veilige plaats de situatie. Ga na of er gewonden zijn, verwittig de hulpdiensten indien nodig en meet de materiële schade op.

Neem daarna de tijd om samen met de andere partij het Europees aanrijdingsformulier in te vullen. Wij gidsen je bij het verslag van je auto-ongeluk. Haal alvast je formulier uit je wagen.

Europees aanrijdingsformulier: wat is het en wanneer vul je het in?

Je vult het Europees aanrijdingsformulier in wanneer je betrokken bent bij een auto-ongeval. Daarmee verklaar je aan jouw verzekeraar hoe het ongeval heeft plaatsgevonden en welke materiële schade je hebt geleden. Op basis daarvan bepalen zij of en hoe jouw schade gecompenseerd kan worden. Omdat het een standaardformulier betreft, is het gebruik ervan gangbaar in heel Europa, om het even welke taal de betrokken partijen spreken. Het digitale tijdperk biedt twee mogelijkheden om het formulier te gebruiken:

 • Traditioneel heb je het papieren aanrijdingsformulier. Dat ontvang je van jouw verzekeringsmaatschappij bij het tekenen van je verzekeringscontract. Na iedere schadeaangifte voorzien ze een vers exemplaar.
 • Op je smartphone vind je aanvullend een digitale versie op de app Crashform (te downloaden in de Google Play of de App-store). Eenmaal je daar aangifte hebt gedaan, krijg je een bevestigingsmail toegestuurd.

Waarom vul je het aanrijdingsformulier in?

Je vult het formulier altijd in wanneer je schade aan je wagen vaststelt. Zelfs als de politie ter plaatse een proces-verbaal heeft opgesteld of wanneer de tegenpartij afwezig is. Zorg ervoor dat de situatie volledig, correct en verzorgd beschreven is. Dat speelt altijd in jouw voordeel. Zo weten de verzekeraars van beide partijen wie ze aansprakelijk moeten houden voor de schade en je vermijdt misverstanden naderhand. Daarom kunnen schadedossiers met een ingevuld aanrijdingsformulier sneller behandeld worden.

Belangrijk!

De inleverdatum is vastgesteld ten laatste 8 dagen na het ongeval, tenzij de situatie dat niet toelaat.

Waarop let je tijdens het invullen?

 • In geval van gewonden licht je verplicht de politie in.
 • Vul het Europees aanrijdingsformulier onmiddellijk in na een schadegeval.
 • Schrijf met pen, en liefst in blokletters (leesbaarheid). Potlood vervaagt en kan zo voor vervelende kwesties zorgen.
 • Anticipeer op vluchtmisdrijf en schrijf meteen de nummerplaat van beide wagens op.
 • Beide partijen vullen de voorkant van het formulier in. Zorg ervoor dat zowel jij als de andere partij het document ondertekenen (tenzij bij onenigheid). Bewaar ook allebei een (eventueel doorgedrukt) exemplaar.
 • De achterkant mag je thuis zelf vervolledigen, alvorens je het indient bij je verzekeraar.
 • Maak onderaan een nette schets en breng verduidelijkingen aan waar nodig. Bespreek welke bestuurder met voertuig A of B reed.
 • Neem foto’s als bewijs en voor een volledig dossier.
 • Zorg dat onderstaande gegevens helder omschreven staan:
  • de situatie en de gevolgen van de materiële schade
  • de naam, de voornaam, het adres en de contactgegevens van ooggetuigen

Goed om weten

Wanneer er meer dan twee betrokken partijen zijn, dien je de verklaring, de contactinfo en de handtekening van iedere chauffeur op te nemen in het formulier. Zorg ervoor dat je meerdere formulieren in je wagen hebt liggen, zodat je samen met iedere tegenpartij het document kan invullen.

Wat doe je bij onenigheid?

Laaien de gemoederen hoog op, of denken de betrokken partijen anders over de feiten?

 • Contacteer dan de politie, zij zullen een proces-verbaal opmaken.
 • Zet nooit uw handtekening onder een verslag waar u niet mee instemt.
 • Het vakje ‘mijn opmerkingen’ laat de ruimte om de onenigheid te neer te schrijven. Of beide partijen kunnen afzonderlijk een aanrijdingsformulier invullen. Vermeld dan zeker alle contactgegevens van de andere betrokkenen.

Voor vragen één adres: Yago!

Zit je nog met een vraag, of wil je nauwgezet advies bij het invullen van het Europees aanrijdingsformulier? Twijfel je aan de bescherming van je verzekering? Aarzel dan niet om Yago te contacteren. Wij beloven je alvast dat je niet zal botsen met onze experts!

Yago’s tip!

Vul je persoonlijke gegevens in (je naam, het merk en het model van je wagen en je verzekeringspolis) zodra jouw formulier in de brievenbus zit. Een auto-ongeluk brengt een boel chaos met zich mee en zo zie je zeker niets over het hoofd. Laat de bestuurdersinfo maar achterwege, het is immers niet zeker of je zelf de auto zal besturen bij een ongeval.

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.