Yago
My Yago

Wat is een schadeattest en waar vind je het?

 • Alles over je attest schadeverleden
 • Bereken je autoverzekering in 1 minuut
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Het attest schadeverleden voorziet een overzicht van ieder schadegeval waarbij je de afgelopen 5 jaar betrokken was. Kom alles te weten bij Yago👨‍🏫

Slim als je bent, onderneem je de zoektocht naar de voordeligste verzekeraar. Daarom speur je naarstig naar je bonus-malusattest, want wie voorbeeldig rijdt doet dat aan de laagste prijs. Je zoektocht zal echter op niets uitdraaien, want het bonus-malusattest bestaat niet meer. Nu moet je het attest schadeverleden (ook: schadeattest of car attest) voorleggen aan je verzekeraar. Wat is dat attest precies en waar vind je het?

Schadeattest: wat en waarom?

Het attest schadeverleden beschrijft je ervaring als bestuurder. Op het document vindt je verzekeraar een lijst van de ongevallen waarbij je de afgelopen 5 jaar in fout was. Wanneer je naar een nieuwe verzekeraar trekt, zal die jouw schadeattest opvragen om de verzekeringspremie en het risico te bepalen.

Er zijn geen regels meer op het speelveld van verzekeringen, waardoor elke verzekeraar zijn eigen criteria vastlegt. Maar het kernprincipe blijft hetzelfde: Korting voor wie goed rijdt en bijkomende kosten als je een ongeval had waar jij in fout was.

Het schadeattest en de prijs van je autoverzekering

De prijs van je autoverzekering hangt niet enkel af van je schadeverleden. Ook onderstaande criteria worden in acht genomen:

 • Je schadeverleden (ervaring als bestuurder)
 • Je leeftijd
 • Het merk en het model van je auto
 • De leeftijd van je auto
 • Het vermogen van je auto
 • Het brandstofverbruik van je auto
 • Je woonplaats
 • Het aantal afgelegde kilometers per jaar
 • Je gekozen waarborgen

Nieuwsgierig geworden naar het prijskaartje van jouw autoverzekering?

Let op

Heb je de goedkoopste autoverzekering op het oog? Dan zorg je best voor een schadeattest van langer dan 5 jaar. Yago helpt je om een autoverzekering te vinden op maat.

Schadeattest: waar vind je het?

 1. Je verzekeraar stuurt jou je schadeattest wanneer je jouw autoverzekering stopzet.
 2. Je contacteert zelf je vorige verzekeraar(s) wanneer je jouw attest niet ontving.
 3. Je surft naar car@ttest met je elektronische identiteitskaart, daar worden sinds 2013 alle schadeattesten verzameld.

Je verzekeraar is verplicht om binnen de 15 dagen na het opzeggen van het contract een schadeattest te voorzien. Daarmee vermijd je dat je blijft vasthangen aan je vorige verzekeraar. Hieronder vind je de contactgegevens van onze verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Verzekeraar Telefoon E-mail
Actel 02 229 68 88 [email protected]
AG 02 664 81 11 [email protected]
Allianz 02 773 61 04 [email protected]
Axa 02 678 61 11 [email protected]
Baloise 03 247 21 11 [email protected]
Belfius 02 222 12 02 [email protected]
Corona 02 244 23 23 [email protected]
Ethias 011 28 28 00 [email protected]
Generali 02 403 87 41 [email protected]
ING 02 464 60 02 [email protected]
Partners 02 2 678 39 78 (naam van het agentschap)@partners.be
P&V 02 250 91 11 [email protected]
Vivium 02 505 66 00 [email protected]
Touring 02 406 35 11 [email protected]

Schadeattest: uitzonderingen op de wetgeving

Je gebruikt een bedrijfswagen
Net zoals je eigen auto, hoort een bedrijfswagen verzekerd te zijn. Een verzekerde wagen betekent: een schadeattest. Daarvoor wend je je tot jouw werkgever of het leasingbedrijf zelf. Die bezorgen jou spoedig het attest.

Je deelt een auto
Sharing is caring. Bedrijven zoals Cambio maakten recent hun opmars. Had je de afgelopen 5 jaar geen auto, maar maakte je de wegen onveilig met een deelwagen? Vraag het bedrijf dan rechtstreeks om je een attest te bezorgen. Je nieuwe verzekeringsmaatschappij accepteert dat ook als geldig bewijs.

Je kan geen schadeattest krijgen
Niet iedereen rijdt 5 jaar aan een stuk over onze wegen. Daarom zijn er enkele gevallen waarbij je geen bewijs kan voorleggen van jouw schadeverleden.

 • Je woonde in een stadscentrum en gebruikte enkel het openbaar vervoer. In dat geval verschaft je De Lijn, MIVB/STIB of NMBS/SNCB je graag een attest van abonnement.
 • Je woonde in het buitenland. Indien je in het buitenland hebt gewoond, kan je een schadeattest opvragen bij dat land. Als de overheid daar geen gebruik maakt van zo’n attest? Contacteer ons en vul een formulier op eer in.
 • Je was een lange periode ernstig ziek. Daarvoor kan je een schadeattest aanvragen, of je contacteert de experts van Yago. Aarzel niet om je attest aan te vragen als je door andere omstandigheden niet kon rijden.

Autoverzekering? Kies Yago!

Nu je een attest schadeverleden op zak hebt, ben je goed op weg om de meest betaalbare autoverzekering binnen te halen. Het ruime aanbod kan afschrikken, zeker nu verzekeraars zelf de spelregels bepalen. Laat je niet in de luren leggen: met enkele klikken van jou garandeert Yago de laagste prijs. Wacht niet tot het volgende ongeval, of tot je met een rammelkar rijdt: Bereken nu het meest rendabele tarief!

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 14 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.