Yago
My Yago

Jonge bestuurder: hoe kies je je autoverzekering?

 • Alles over je autoverzekering
 • Simuleer je prijs in 3 minuten 👇
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Ben je een jonge bestuurder en wil je je auto verzekeren? Dan heb je vast al gemerkt dat het prijsplaatje hiervoor best hoog ligt. Yago geeft je advies voor het vinden van de beste (en misschien zelfs goedkoopste) autoverzekering.

Heb je als jonge bestuurder net je rijbewijs gehaald of een auto gekocht? Dan is de volgende stap het vinden van je autoverzekering. Zoals je misschien wel zal weten is het niet makkelijk een betaalbare verzekering voor je wagen te vinden wanneer je jonger bent dan 26 jaar.

De autoverzekering voor jonge bestuurders is inderdaad een van de duurste verzekeringen, gezien leeftijd een van de belangrijke criteria is die de prijs van je autoverzekering bepaalt. Maar geen nood, Yago staat klaar om je te helpen bij het vergelijken en vinden van jouw autoverzekering als jonge bestuurder.

Het voordeel van Yago? Al onze diensten zijn online! Zo win je kostbare tijd: je hoeft je niet meer te verplaatsen om langs te gaan bij je verzekeringsmakelaar, maar blijft te allen tijde genieten van onze service van de hoogste kwaliteit.

Maak zeker en vast eens een simulatie op onze website om de prijs van je autoverzekering te berekenen. Onze prijzen zijn afgestemd op de gemiddelde marktprijzen. Zo weet je wat je kan verwachten, en kan je op een geïnformeerde manier aan je zoektocht beginnen. Maar denk eraan: vele verzekeraars kiezen ervoor jonge bestuurders niet te verzekeren, dus deze prijzen kunnen verrassend hoog liggen.

Wie wordt beschouwd als een jonge bestuurder?

In België word je algemeen gezien door verzekeringsmaatschappijen als jonge bestuurder beschouwd wanneer je jonger bent dan 26 jaar. Kijk zeker en vast de algemene voorwaarden van je verzekeringscontract na voordat je een autoverzekering afsluit, gezien deze specificaties kunnen verschillen per verzekeringsmaatschappij.

Hoe jezelf best verzekeren als jonge bestuurder?

Als jonge bestuurder gelden dezelfde regels voor het verzekeren van je wagen dan voor andere bestuurders:

Wist je dat? De BA-verzekering auto beschermt andere weggebruikers in het geval dat jij een auto-ongeluk veroorzaakt. De dekking rechtsbijstand dekt je in geval van een geschil met de andere partij(en), zodat je de juridische kosten zelf niet hoeft te dekken. Helaas zal als jonge bestuurder de kostprijs van deze verzekeringen best hoog liggen.

Weinig verzekeringsmaatschappijen bieden concurrentiële of aantrekkelijke prijzen aan voor hun autoverzekering jonge bestuurder. Meer nog, weinig verzekeringsmaatschappijen gaan het risico aan om jonge bestuurders een autoverzekering aan te bieden. Vergelijk dus zeker offertes van verschillende maatschappijen.

Assurance Jeune conducteur

De reden waarom het vinden van een verzekering als jonge bestuurder zo moeilijk is, komt voort uit het feit dat een groot deel van de verkeersongevallen veroorzaakt wordt door beginnende bestuurders. Ook behoren verkeersongevallen tot de grootste doodsoorzaken onder jongeren.

Hoe een betaalbare autoverzekering voor jonge bestuurders vinden?

Om een “goedkope” autoverzekering te vinden als beginnende bestuurder, is de beste tip om je autoverzekering af te sluiten bij dezelfde maatschappij als je ouders. Rij je meestal met de auto van je ouders? Dan kan je hen vragen om, zodra je je rijbewijs gehaald hebt, toegevoegd te worden aan hun autoverzekering als tweede bestuurder.

Ben je niet op hetzelfde adres als je ouders gedomicilieerd?

Geen zorgen! Je kan dan misschien niet toegevoegd worden aan de autoverzekering van je ouders, maar je kan zeker nog besparen op je verzekeringen. De beste manier is om dat te doen is je verzekeringen te groeperen bij dezelfde verzekeraar. Zo krijg je korting op zowel je autoverzekering als je huurverzekering, brandverzekering of familiale verzekering!

Wat is de gemiddelde prijs voor je autoverzekering als jonge bestuurder

De prijs voor je autoverzekering is afhankelijk van 4 factoren:

 • Je woonplaats: woon je in Vlaanderen? Dan heb je geluk, je verzekering zal wat goedkoper zijn. Woon je in Brussel? Dan ligt je prijs wat hoger, doordat het risico op ongevallen groter is.
 • Het vermogen van je auto: we raden je aan te kiezen voor een auto met minder dan 70kW vermogen. Dit zal je prijs verlagen. Verzekeraars houden niet zo van jonge chauffeurs met krachtige wagens.
 • Je leeftijd: je leeftijd kan je niet veranderen, maar je bent best wel op de hoogte van de verschillen. Ben je ouder dan 23 jaar, dan zal het afsluiten van een verzekering geen probleem vormen. Ben je tussen de 18 en 23 jaar, dan bestaat de kans dat je prijs extreem hoog is.
 • De gekozen dekkingen: als jonge bestuurder kost een omniumverzekering ontzettend veel. Koop als eerste wagen een tweedehandsvoertuig, dan zal je prijs een pak lager liggen (maar kies ook geen te oude auto, want daarbij is het risico op autopech groter).

Welke verzekeringsmaatschappijen verzekeren jonge bestuurders?

Sommige maatschappijen bieden lagere prijzen aan voor jongeren chauffeurs, maar hier zijn vaak bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo vragen ze misschien dat je ouders zich ook bij hen verzekeren, of dat je al je verzekeringscontracten overdraagt naar hun maatschappij.

Een vergelijkende tabel geeft je snel een idee van de tarieven die aangeboden worden door sommige verzekeringsmaatschappijen:

Maatschappij 18 jaar 21 jaar
Yuzzu 1750 € 671 €
Ethias 1174 € 1075 €
Federale 1091 € 988 €
DVV 1421€ 1506 €
P&V / € 1366 €

Dit zijn voorbeelden aangeboden door autoverzekering-berekenen.be voor een simulatie gemaakt op 10.03.2021 voor een Renault Clio met een vermogen van 52 kW en een maximale afstand van 20.000km/jaar

Veel verzekeringsmaatschappijen, zoals Axa of Baloise, werken met tussenpersonen (verzekeringsmakelaars) voor het afsluiten van je verzekeringen. Yago is er hier een van. Onze adviseurs staan steeds klaar om je informatie te geven over de beste opties voor jou als jonge bestuurder, om zo een goede oplossing te vinden voor je autoverzekering.

Assurance Auto

Vijf fouten om als jonge bestuurder te vermijden

Als jonge bestuurder is het al moeilijk genoeg om een passende BA-verzekering te vinden. Het is dan ook slim om voorzichtig de baan op te gaan, zodat deze verzekering niet opgezegd wordt door de verzekeringsmaatschappij. Zij hebben immers het recht je verzekering op te schorten wanneer het te verzekeren risico volgens hun te groot is.

Enkele tips:

 • Wees voorzichtig op de baan. Veroorzaak je een ongeval in fout? Dan zal de prijs voor je verzekering drastisch stijgen.
 • Ook het rijgedrag van je ouders heeft invloed op jouw verzekering. Hadden zij de laatste 5 tot 10 jaar geen schade? Dan is het voor jou makkelijker om je te verzekeren.
 • Koop een voertuig met een laag vermogen: boven de 65-70kW zullen veel maatschappijen je autoverzekering weigeren.
 • Koop een tweedehands auto, dan ben je voldoende verzekerd met een BA en rechtsbijstandverzekering, en druk je de kosten voor jezelf.
 • Kijk bij het aangaan van je verzekering goed de algemene voorwaarden na en respecteer de regels die hierin opgesteld zijn.

Maak snel een simulatie voor je autoverzekering en ontdek hoe jij best kan vergelijken.

Auteur van het artikel

Calixte des Lauriers
Verzekeringsexpert bij Yago

Calixte is al meer dan 4 jaar Marketing Director en wordt binnen Yago erkend om haar diepgaande kennis van de verzekeringssector.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 14 000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.