Yago
My Yago

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

  • Alles over de rechtsbijstandverzekering
  • Leer over het belang van waarborgen
  • Berekeen je premie met enkele klikken
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Wanneer je een autoverzekering afsluit, heb je keuze uit verschillende waarborgen. De waarborg rechtsbijstand komt tussen voor juridische conflicten. Yago legt alles uit.

Na een auto-ongeval raakt niemand graag verwikkeld in een juridische strijd. Gelukkig hoeft het niet altijd zo ver te komen. Met de rechtsbijstandverzekering zal je verzekeraar altijd op zoek gaan naar de snelste én de voordeligste optie om jouw belangen te behartigen. Kom je ervan af met een minnelijke schikking? Zoveel te beter. Maar ook tijdens een veldslag in de rechtbank komen ze op voor jouw rechten en staan ze in voor betrouwbaar advies. Wist je al dat je ook op Yago kan vertrouwen?

Rechtsbijstandverzekering: wat is dat?

De rechtsbijstandverzekering is een van de vijf waarborgen die je kan toevoegen aan je autopolis. Als je schade hebt ondervonden aan je wagen of zelf schade hebt aangericht, zal je rechtsbijstandverzekering jouw belangen verdedigen. Zelfs voordat je onenigheid ondervindt met de tegenpartij, kan je vrijblijvend contact opnemen met je verzekeraar om jezelf te informeren. Je hebt dan wel de verplichting om volledig en correct de situatie mee te delen die aanleiding kan geven tot een geschil. Als je daarna een (gerechtelijke) procedure wilt starten of overgaan tot een minnelijke schikking, zal je verzekeraar je verder begeleiden. Daarnaast beschik je over financiële bescherming. De rechtsbijstandverzekering is niet verplicht in België, maar kan in tal van situaties een grote meerwaarde betekenen.

Wat te doen bij onenigheid?

Neem onmiddellijk contact op met je verzekeraar. Je verzekeraar zal je rechten verdedigen, vanuit het standpunt als aanklager of als verdediger. Om de last van gerechtelijke stappen te vermijden, probeert je maatschappij eerst een minnelijke schikking te onderhandelen. Daarmee ben je sneller en goedkoper af. Wanneer je niet kunt ontkomen aan een procedure via het gerecht, zal je rechtsbijstandverzekering je verder begeleiden. Verder zullen ze zowel de proceskosten dekken als de kosten van een advocaat die zij aanstellen. Wil je je beroepen op een advocaat van eigen keuze? Ga dan na of die optie opgenomen is in je polis. Naargelang je contract worden de gerechtelijke kosten volledig of slechts gedeeltelijk terugbetaald.

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering?

Niet voor alle situaties kan je beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Daarvoor wordt er een onderscheid gemaakt tussen de aanvullende of de alleenstaande rechtsbijstand.

Aanvullende rechtsbijstand
Deze formule sluit je af bij een andere verzekering, zoals je autoverzekering. Maar dat kan evengoed bij een motor- of brandverzekering en de familiale verzekering. Voor ieder geschil moet je dus op voorhand uitmaken welke rechtsbijstand je kan aanspreken.

Alleenstaande rechtsbijstand
Volgens deze formule sluit je een overkoepelende rechtsbijstand af voor verschillende verzekeringen (zoals auto, motor, familiale, brand, …). Die handelt onafhankelijk van je hoofdverzekering.

Belangrijk!

Een alleenstaande rechtsbijstand lijkt een completere dekking te garanderen, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Een aanvullende rechtsbijstandverzekering werkt vaak specifieker dan de alleenstaande. Na een auto-ongeval ben je daar vaak sneller mee geholpen. Voor je een verzekering afsluit, kijk je best grondig de voorwaarden na.

Wat dekt de rechtsbijstandverzekering niet?

Hieronder vind je een een aantal situaties waarbij de rechtsbijstand niet tussenkomt. Voor inlichtingen over jouw situatie kan je altijd te rade gaan bij je verzekeraar of je polis.

  1. De rechtsbijstand vergoedt enkel procedurekosten. Voor de schade zelf haal je verhaal bij je autoverzekering, je brandverzekering of je familiale verzekering.
  2. Liet je voor het ondertekenen van je contract belangrijke gegevens achterwege waarvoor je jouw verzekeraar later zou aanspreken, dan dekt ze de kosten niet.

  3. In het geval dat ze jou aansprakelijk houden, betaalt je rechtsbijstand de schadevergoeding aan de tegenpartij niet uit.

  4. Je contract stelt specifieke voorwaarden voor conflicten naar aanleiding van een echtscheiding of bouwgeschillen.

  5. Kijk goed na of advocaatkosten begrensd zijn in je polis.

Rechtsbijstandverzekering: wat kost dat?

Daarvoor klik je op de blauwe knop hieronder. Zo maak je eenvoudig een simulatie van je autoverzekering en krijg je vrijblijvend een premie aangeboden. In tijden van een geschil kan je niet enkel je rechtsbijstand aanspreken, maar ook op Yago kan je rekenen.

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.