Yago
My Yago

Wat houdt de omniumverzekering in?

 • Alles over de omniumverzekering
 • Waarborgen en tips uitgelicht
 • Bereken je premie in enkele klikken
96%
van onze klanten beveelt ons aan
In dit artikel verduidelijkt Yago alles over omniumverzekeringen. In een oogopslag vergelijken we meteen de prijzen van verschillende verzekeraars!

In het Latijn betekent omnium ‘van alle’. Maar dekt de omniumverzekering wel álles? In dit artikel lees je wat de omniumverzekering inhoudt en welke types er zijn: voor elk wat wils (wat verzekeringen betreft natuurlijk 😉).

Een omniumverzekering: wat is dat juist?

Een omniumverzekering is een optionele aanvulling die afgesloten kan worden samen met de verplichte BA-verzekering. Ze komt tussen voor alle materiële schade aan je voertuig. Iedere maatschappij kan naar behoeven zijn eigen omniumverzekering samenstellen. Daarom is het van belang de verscheidene omniumpakketten op de markt te vergelijken. Laat de simulatie van Yago zich daar nu perfect toe lenen! Je hebt keuze tussen de mini-omnium en de full-omnium. Hieronder vind je een tabel die beide omniums vergelijkt:

Waarborg Mini-omnium Full-omnium
Diefstal Ja Ja
Brand Ja Ja
Glasbreuk Ja Ja
Natuurrampen Ja Ja
Botsing met een dier Ja Ja
Eigen schade Nee Ja

Hoewel niet verplicht, raden wij toch een omniumverzekering aan voor elke nieuwe auto. Dat helpt de kosten te dragen bij een perte totale of totaal verlies van je nieuwe auto. Benieuwd naar de voorwaarden voor een omnium?

 • Je hebt een nieuwe auto of een auto van minder dan 1 jaar oud
 • Je verandert van verzekering en bent al omnium verzekerd

Niet getreurd voor wie niet aan die voorwaarden kan voldoen. Een mini-omnium blijft steeds een mogelijkheid voor elke auto die nog geen 5 jaar oud is. Dat biedt nog steeds bescherming voor de meest frequente schade aan je auto.

Wat valt er nog onder een omniumverzekering?

Een omniumverzekering komt tussen in volgende schadegevallen:

 • diefstal
 • glasbreuk
 • brand
 • natuurkrachten
 • aanrijding met dieren
 • materiële schade (zelf veroorzaakt en full-omnium)

Waarborg ‘diefstal’

De waarborg dekt:

 • schade door (poging tot) diefstal
 • de vervanging van je sleutels
 • herprogrammeringskosten

Waarborg ‘glasbreuk’

De waarborg dekt:

 • schade aan de ruiten van je auto
 • schade aan het glazen dak van je auto

Waarborg ‘brand’

De waarborg dekt:

 • schade door vuur (steekvlam en explosie)
 • schade door kortsluiting
 • de kosten om je auto te blussen

Waarborg ‘natuurkrachten’

De waarborg dekt:

 • schade door lawines, sneeuw, storm en aardbevingen
 • schade door hoog water, tsunami’s of orkanen
 • schade door een vulkaanuitbarsting

Waarborg ‘aanrijding met dieren’

De waarborg dekt:

 • schade door een aanrijding met een dier

Waarborg ‘materiële schade’

Enkel bij full-omnium. Ze dekt:

 • schade door een ongeval waarvoor jij aansprakelijk bent
 • schade door transport van de auto (in- en uitladen)
 • schade zoals vluchtmisdrijf en vandalisme, waarvoor niemand aansprakelijk kan gehouden worden

Autoverzekering voor een prijsje? Yago!

Voor een online simulatie van je autoverzekering kan je bij Yago terecht. Verschillende factoren spelen een bepalende rol bij het berekenen van jouw verzekeringspremie. Naast het merk en het model van je auto, doen ook je franchise en het interventieplafond ertoe. Had je graag een idee van de verschillende prijzen? Beantwoord enkele vragen en dan zoeken wij een geschikte autoverzekering voor jou.

Franchise: Hoe werkt dat?

Omdat je verzekeringsmaatschappij slechts een gedeelte van de kosten terugbetaalt bij een omniumverzekering, moet je voor een deel zelf tussenkomen. Dat bedrag heet de franchise. Om die te bepalen, heb je keuze uit 3 formules:

 1. Formule met vast bedrag
  Bij deze eerste formule bespreek je met je verzekeraar een grensbedrag. Alle kosten onder dat bedrag betaal je zelf. Wat daarboven ligt, vergoedt je maatschappij. Ligt de franchise vast op €300 en je loopt schade op voor €1000, bekostig je zelf €300. De overige €700 past de verzekering bij.
 2. Formule met percentage
  Bij deze tweede formule stelt de verzekering je vrij voor een percentage van de herstellingskosten. Bedraagt je franchise 10% bij schade voor €100, dan betaalt je zelf €10 en je verzekeraar €90.
 3. Engelse vrijstelling
  Bij deze laatste formule wordt er wederom een grensbedrag afgesproken. Liggen de herstellingskosten boven dat grensbedrag, dan komt de maatschappij volledig tussen. Alles onder dat bedrag betaal jij zelf helemaal. Leg de verzekeraar jouw franchise op 300€ en heb je schade voor €1000, dan compenseert de verzekeringsmaatschappij de volledige kosten van de herstelling. Maar heb je schade voor €500, dan moet je dat bedrag zelf vereffenen.

Wat is de verzekerde waarde van je omnium?

Om de waarde van je schadevergoeding te bepalen kijkt je verzekeraar naar de verzekerde waarde van je voertuig. Daarbij hanteren ze twee verschillende standaarden: de werkelijke waarde van je wagen of de aangenomen waarde.

Aangenomen waarde
Die staat opgenomen in je omniumcontract. Dat is de waarde van je auto zoals die bij het ondertekenen werd vastgelegd door je verzekeraar, op basis van de cataloguswaarde.

Werkelijke waarde
Dat is de schatting van je auto naar marktwaarde op het moment van het ongeval. Je verzekeraar gaat te rade bij een expert. Die stelt de waarde vast op basis van vier criteria:

 • Leeftijd
 • Aankoopprijs
 • Afgelegde afstand
 • Algehele conditie van de wagen

Je auto zal enkel hersteld worden als de kosten na een ongeval minder dan de werkelijke waarde bedragen. Bij hogere herstellingskosten, keert je verzekeraar een bedrag uit gelijk aan de werkelijke waarde. Concreet: heeft je wagen schade voor 10.000 euro, maar de herstellingskosten bedragen 12.000 euro, dan herstellen ze je wagen niet en ontvang je een vergoeding van 10.000 euro. In het geval van totaal verlies hangt de vergoeding af van de clausule in je verzekeringscontract. Je verzekeraar kan zowel de werkelijke waarde als de aangenomen waarde hebben opgetekend. Dat is ook het geval bij diefstal als je wagen niet binnen de 30 wordt gevonden.

De tip van Yago!

Voor iedere nieuwe auto raden wij een full-omnium aan. Als je met een auto rijdt van enkele jaren oud, is een mini-omnium optimaal. Daarmee verzeker je de belangrijkste materiële schade. Wil je onmiddellijk een omniumverzekering tekenen? Vul even onze simulatie in!

Auteur van het artikel

Andreas Stryckers
Verzekeringsexpert

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.