Yago
My Yago

Afstand van verhaal, wat is dat?

  • Een volledig gepersonaliseerde brandverzekering
  • Vanaf €6,99/maand
  • Bijstand en juridische dienstverlening in geval van schade
97%
van onze klanten beveelt Yago aan
Sommige huurcontracten bevat de clausule 'afstand van verhaal'. Maar wat is dit precies? En is dit goed om te hebben?

Huurcontracten staan vaak vol moeilijke clausules en kleine lettertjes. De clausule 'afstand van verhaal' is daar misschien één van. Het klinkt zeker als iets moois, maar toch moet je zowel de voor- als nadelen afwegen om te bepalen wat voor jou belangrijk is. Gelukkig kan je bij jouw digitale makelaar altijd verhaal halen.

Wat is ‘afstand van verhaal’?

Afstand van verhaal is een optie die de verhuurder in zijn eigen brandverzekering kan opnemen. Deze clausule wordt gebruikt om de schade te dekken die de huurder aan het pand van de eigenaar veroorzaakt, wanneer de huurder zelf geen verzekering heeft afgesloten. Het kan de prijs van de verzekeringspremie van de eigenaar verhogen met 15 of 20%.

Voordelen van ‘afstand van verhaal’

De term ‘afstand van verhaal’ doet een serieuze zaak vermoeden en schrikt menig verzekeringnemer dan ook af. Wanneer de verhuurder de clausule ‘afstand van verhaal’ opneemt in zijn brandverzekering, gaat die ervan uit dat jij als huurder nog geen brandverzekering hebt lopen. Zowel jij als jouw huisbaas doet met die clausule zijn voordeel. Stel dat jij schade veroorzaakt aan het gebouw en de verhuurder heeft die optie niet opgenomen in zijn contract, dan wordt jij persoonlijk aansprakelijk gesteld voor die schade. In dat geval mag je de schadevergoeding zelf ophoesten. Met ‘afstand van verhaal’ moet je je daar geen zorgen om maken, en de verhuurder is gerust dat hij het geld op zijn rekening zal zien verschijnen. Lekker praktisch, toch? Het enige wat jij in ruil zal moeten doen is een verhoogde huurprijs betalen om de hogere premie van je huisbaas te compenseren. Maar de rompslomp, die blijft voor jou achterwege. Hemels, of niet?

Nadelen van ‘afstand van verhaal’

‘Afstand van verhaal’ kent helaas heel wat gebreken. Ten eerste is je inboedel niet gedekt, daar moet je zelf een brandverzekering voor afsluiten. Verder houdt de formule er ook geen rekening mee als iemand buiten jouw gezin de schade veroorzaakt. Je gast zal dan zelf met de vergoeding op de proppen moeten komen. Ten derde, als je buren schade ervaren door jouw toedoen, mag je zelf in je portemonnee duiken om het weer goed te maken. Om af te sluiten ben je volledig afhankelijk van de verhuurder. Wie zegt dat die zijn brandverzekering wel betaalt? In dat geval zou je niet gedekt zijn. Vindt jouw huisbaas de schade niet ernstig genoeg om dat te melden bij de verzekering? Dan mag je zelf voor de herstellingskosten tussenkomen. Jij hebt zelf namelijk geen controle over de verzekering van de verhuurder.

Dus, wat doe je dan best?

Beste eigenaar,
Als je er honderd procent wil op vertrouwen dan je de juiste bescherming geniet, verplicht je huurder dan om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee zal je je op termijn heel wat kosten en gedoe besparen.

Beste huurder,
Je mag er financieel wel profijtig vanaf komen en het bespaart je een hoop papierwerk, maar ‘afstand van verhaal’ is zeker niet altijd de voordeligste optie, laat staan de veiligste. Er lopen veel verhuurders rond die je daarmee een te hoge huurprijs willen opdringen en je raakt gegarandeerd in de problemen als het niet meer botert tussen jou en je huisbaas. Bekijk zeker of het voor jou niet veiliger is een eigen brandverzekering af te sluiten. Sterker nog, in Vlaanderen en Wallonië ben je zelfs verplicht dit te doen. Niet twijfelen dus!

Auteur van het artikel

Jessica Mavambu
Verzekeringsexpert

Jessica is een expert in het delen van verzekeringsadvies op sociale netwerken. Ze maakt het onze bezoekers gemakkelijk om de kenmerken en voordelen te begrijpen van de verzekeringen die we aanbieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA