Yago
My Yago

Wat is de verzekering huurdersaansprakelijkheid?

 • Vanaf €6,99/maand
 • Een volledig gepersonaliseerde brandverzekering
 • Bijstand en juridische dienstverlening in geval van schade
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Een aansprakelijkheidsverzekering is als huurder verplicht om af te sluiten, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Met deze verzekering wordt eventuele schade die je toebrengt aan je huurwoning gedekt. Yago legt je alle details uit.

Suizen je oren van het woord verplichting? Spits ze dan toch maar even voor Yago. In dit artikel lees je waarom de huurdersaansprakelijkheid de enige verplichte brandverzekering is van ons land. Daarbij zijn zowel huurder als verhuurder gebaat. Net zoals jij voor het huren van je woning even gebaat bent bij het lezen van dit artikel.

Wat is huurdersaansprakelijkheid?

Wie een woning huurt, is verplicht om na z’n verblijf die woning in de oorspronkelijke staat terug te geven. Daarom zijn huurders verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die waarborg komt tussen voor alle schade die je als huurder onopzettelijk veroorzaakt hebt. Daarmee wordt het eigendom van je huisbaas beschermd. Hoewel de huurdersaansprakelijkheid verplicht is in Vlaanderen en Wallonië, hoef je er in Brussel nog geen af te sluiten. De eigenaar van de woning kan dat daarentegen wel eisen in het huurcontract. Behalve de aansprakelijkheidsverzekering kan je als huurder nog kiezen voor optionele waarborgen, zoals inboedel, diefstal, en rechtsbijstand.

Niet te verwarren!

Je huurwaarborg staat los van de huurverzekering. Hij bedraagt meestal 2-3 maanden huur, die aan het begin van de huurperiode wordt overgemaakt. Op het einde van je huurtermijn krijg je dat bedrag weer terug als je de woning in goede staat hebt achtergelaten. Als je de huur niet iedere maand gestort hebt of er waren kleine reparaties nodig voor schade die jij aangebracht hebt, dan mag de verhuurder gebruik maken van de waarborg.

Wat dekt de huurdersaansprakelijkheid?

Je kan in vele gevallen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Denk vooral aan:

 • Schade aan je appartement door water, brand, overstromingen of natuurrampen
 • Schade veroorzaakt aan derden, zoals je buren
 • Schade aan de inboedel van de huurder

Daarnaast kan je ervoor kiezen om je dekking uit te breiden met optionele waarborgen:

 • Rechtsbijstand: Met de waarborg rechtsbijstand profiteer je zowel van administratieve, als juridische hulp.
 • Diefstal: Je diefstalverzekering compenseert de schade die je leed als gevolg van (poging tot) diefstal.
 • Glasbreuk: Bij het gros van de verzekeraars valt glasbreuk onder de huurverzekering. Maar enkele verzekeraars bieden dat enkel aan als optionele waarborg. Zowel gebroken als gebarsten ruiten en andere glazen objecten worden vergoed.

Heeft de eigenaar verplichtingen?

Als huurder draag je uiteraard zorg voor de woning die je huurt, maar ook de eigenaar is niet vrij van verplichtingen. Te allen tijde mag de huurder aan de eigenaar vragen om de nodige werken uit te voeren. Weigert je huisbaas? Dan kan je een klacht indienen. Daarom raden we je aan om de waarborg rechtsbijstand af te sluiten. Neem voor alle zekerheid contact op met de juridische tak van Yago.

 • Voor verhuur moet de woning in goede staat verkeren
 • Het sanitair, de keukenapparatuur en andere toestellen moeten werken
 • De verhuurder moet toezien op het onderhoud van het gebouw

Wat is de premie van je huurdersaansprakelijkheid?

De prijs van je brandverzekering en de huurdersaansprakelijkheid hangt af van verscheidene factoren, zoals:

 • De ligging van de woning
 • De indeling van de woning
 • De gewenste waarborgen
 • Het woningtype
 • De verzekeraar
 

Als huurder ben je in Vlaanderen en Wallonië verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ze beschermt de gehuurde woning voor materiële schade die jij kan veroorzaken. Ga met Yago op zoek naar de brandverzekering die bij jou past!

Huurdersaansprakelijkheid? Het enige waar Yago jou voor aansprakelijk houdt, is het feit dat je nog steeds die simulatieknop niet hebt ingedrukt! Waar wacht je nog op? Je digitale verzekeraar vindt een verzekering op maat van jouw profiel.

Auteur van het artikel

Jessica Mavambu
Verzekeringsexpert

Jessica is een expert in het delen van verzekeringsadvies op sociale netwerken. Ze maakt het onze bezoekers gemakkelijk om de kenmerken en voordelen te begrijpen van de verzekeringen die we aanbieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.