Yago
My Yago

Brussel: voorkeursrecht voor huurders van kracht in 2024

 • Alles wat u moet weten over het nieuwe voorkeursrecht in Brussel
 • Huisbazen en huurders, het treft u!
 • Vind uw woningverzekering in 1 minuut
97%
van onze klanten beveelt Yago aan
Vanaf 1 januari 2024 krijgen de Brusselaars te maken met nieuwe regels voor de verkoop van onroerend goed.

Voorkeursrecht in Brussel: wat is dat?

Sinds begin 2024 is in Brussel een nieuwe maatregel van kracht die de toegang tot woningeigendom voor residentiële huurders moet vergemakkelijken. Wanneer een verhuurder een woning die hij verhuurt wil verkopen, heeft de huurder voortaan een "voorkeursrecht". In de praktijk betekent dit dat huurders de eerste kans krijgen om de woning die ze bewonen te kopen, voordat deze op de markt wordt gebracht voor andere kopers.

Voorheen moesten verhuurders de huurders gewoon op de hoogte brengen van hun voornemen om te verkopen. De huurder moest dan concurreren met andere potentiële kopers. Nu hebben huurders een ongekend voorrangsrecht: wanneer de woning te koop wordt gezet, moet de eigenaar de huurder per aangetekende brief informeren. De huurder heeft dan 30 dagen de tijd om het bod te aanvaarden, tegen een verhandelbare prijs en onder verhandelbare voorwaarden. Als de huurder weigert of niet reageert, wordt de woning op de normale manier te koop aangeboden.

 

Als de woning vervolgens aan een andere koper wordt aangeboden tegen een lagere prijs of onder gunstigere voorwaarden, moet de huurder hiervan op de hoogte worden gesteld en heeft hij nog eens 7 dagen de tijd om zijn voorkeursrecht uit te oefenen.

Kortom, dit nieuwe voorkeursrecht in Brussel wil residentiële huurders een bevoorrechte kans bieden om huiseigenaar te worden en hun huidige woning veilig te stellen. Dit recht is net zo belangrijk als het afsluiten van een brandverzekering bij uw Yagomakelaar.

Wat zijn de voorwaarden voor dit voorkeursrecht in Brussel?

Het voorkeursrecht in Brussel is onderworpen aan bepaalde voorwaarden en uitzonderingen om de toepassing ervan in specifieke situaties te waarborgen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden:

Voorwaarden voor de toepassing van het voorkeursrecht:

 • Alleen langetermijnhuurcontracten (3 jaar of meer) vallen onder het voorkeursrecht.
 • De woning moet worden verhuurd als hoofdverblijfplaats.
 • De huurder moet in de woning wonen.
 • Uitgesloten zijn kortlopende huurovereenkomsten en verkopen tussen leden van hetzelfde gezin.

Uitzonderingen en specifieke situaties:

 • Het voorkeursrecht is niet van toepassing op onderverhuur, studentenhuurovereenkomsten of gedeelde kots.
 • Het voorkeursrecht kan niet alleen door de hoofdhuurder worden uitgeoefend, maar ook door andere personen die bij hem gedomicilieerd zijn, zoals zijn echtgeno(o)t(e), samenwonende, kinderen of kinderen van de partner.

Wat zijn de sancties als je dit recht als verhuurder niet naleeft?

Het niet respecteren van het voorkeursrecht van een huurder in Brussel kan ernstige juridische gevolgen hebben voor de verhuurder. Dit is wat u moet weten:

Subrogatievordering tegen de koper:

 • Als de eigenaar het voorkeursrecht van de huurder niet respecteert, heeft de huurder het recht om een vordering tot subrogatie (een juridische procedure die het mogelijk maakt dat een persoon in de plaats treedt van een andere persoon in zijn rechten, verplichtingen of handelingen) in te stellen tegen de eigenaar die in gebreke is gebleven.
 • Met andere woorden, de huurder kan vragen om in de plaats te treden van de nieuwe eigenaar die het eigendom heeft gekocht, in ruil voor terugbetaling.
 • Deze vordering kan binnen een jaar na de verkoop worden ingesteld.

Aarzel niet om onze speciale brandverzekering blog te bezoeken om onze andere artikelen te ontdekken!

Wat is het doel van deze sanctie?

 • Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat de procedure wordt gevolgd en om de rechten van huurders te beschermen.
 • Het moedigt verhuurders aan om de wet na te leven en huurders hun voorkeursrecht te geven.


  Is je huis onverzekerd? Of je nu eigenaar of huurder bent, wat je status ook is, je huis moet verzekerd zijn. De verzekeringsmakelaars van Yago kunnen je helpen om de best mogelijke dekking te krijgen.

Auteur van het artikel

Guillaume Baraud
Verzekeringsexpert bij Yago

Guillaume is tekstschrijver en is opgeleid in verzekeringsproducten.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.